Gesprekken nieuwe coalitie Oegstgeest in volle gang

Informateur Vincent Janssen heeft afgelopen week met alle zes de politieke partijen in Oegstgeest overlegd over een nieuwe coalitie. Binnen enkele dagen zal hij conclusies uit die gesprekken presenteren en advies uitbrengen aan de VVD. Die partij won tijdens de afgelopen verkiezingen, net als coalitiepartner CDA, een zetel, waarmee de weg naar nog eens vier jaar gezamenlijk bestuur helemaal open ligt.

Als grootste partij in Oegstgeest heeft de VVD het initiatief voor een coalitie. Vanuit die positie stelde de partij voormalig VVD-fractievoorzitter Vincent Janssen aan als verkenner. Afgelopen week sprak hij achtereenvolgens met Lokaal Oegstgeest (Eelke van den Ouweelen), Hart voor Oegstgeest (Frits van Dissel en Karin Rosdorff), D66 (Elfred Bus en Lydie Vellema), CDA (Eibertjan van Blitterswijk), PrO (Melanie van Driel en Kees Burger) en de VVD (Sven Spaargaren en Inge Oosterhuis).

Op basis van die gesprekken brengt Janssen komende week een advies uit. Het ligt in de lijn der verwachting dat het CDA en de VVD vervolgens samen op zoek gaan naar een derde partij om een coalitie mee te vormen. Beide partijen kunnen elkaar goed vinden als het gaat om de manier waarop de schuld de komende jaren aangepakt moet worden ook over te voeren afvalbeleid zijn ze het eens: de grijze bak moet worden behouden. “Daar gaan we ons de komende vier jaar heel hard voor maken.”

Na de installatie van 19 nieuwe raadsleden, sprak IJsbrand Terpstra een aantal fractievoorzitters over de coalitieonderhandelingen

Derde partij
Wie in dat geval de derde partij in een nieuwe coalitie moet worden, is nog even de vraag. Progressief Oegstgeest lijkt als winnaar tijdens de afgelopen verkiezingen een voor de hand liggende keuze. Die partij wil de komende vier jaar graag meebesturen, al hoopt fractievoorzitter Melanie van Driel wel dat CDA en VVD ‘geen motorblok is waar iets aangehangen hoeft te worden’ maar ‘dat het echt een nieuwe combinatie is’.

Naast samenwerking met PrO, lijkt ook een voortzetting van de huidige coalitie met HvO een goede optie. Die partij steekt niet onder stoelen of banken dat ze erg graag door wil gaan in het gemeentebestuur. “Het is een terrein waar we aan gewend zijn”, aldus fractievoorzitter van Dissel. “We hebben de afgelopen vier jaar veel bereikt en willen dat graag af gaan maken.” De vraag zal zijn of het de partij lukt om genoeg vertrouwen terug te winnen bij VVD en CDA, nadat de samenwerking de laatste tijd regelmatig moeizaam verliep.

D66 en Lokaal Oegstgeest – die net als HvO beiden een zetel verloren – houden zich wat meer op de achtergrond. Zo laat D66 het initiatief duidelijk bij de andere partijen, wat ook geldt voor Lokaal Oegstgeest, die dan nog wel ‘als vierde partij bij een coalitie zou willen aanhaken’. Het is echter niet te verwachten dat er een coalitie komt die uit meer dan drie partijen bestaat.

Wethouders
Een nieuwe coalitie zal in ieder geval op zoek moeten naar nieuwe wethouders. Van de wethouders die vier jaar geleden begonnen, hebben zowel Wendelien Tönjann (VVD) als Marien den Boer (CDA) hun werk eind vorig jaar al neergelegd. Zij zullen niet meer terugkeren op die post. Jos Roeffen (HvO) gaf eerder wel aan door te willen als wethouder, maar zijn partij ‘heeft daarvoor andere kandidaten’, zei Frits van Dissel eerder in Politiek071.

Alleen de recent begonnen CDA’er Jan Nieuwenhuis – die Marien den Boer afgelopen november opvolgde – blijft daarmee beschikbaar voor een nieuw college. Hij heeft laten weten beschikbaar te zijn voor de komende vier jaar, waarmee het CDA als enige voor wat continuïteit zou kunnen zorgen in het gemeentebestuur van Oegstgeest.

Advertentie

Oegstgeest Politiek GR18-Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×