Gemeenteraad Leiden akkoord met nieuwe 250 meter schaatshal

De nieuwe ijshal op sportpark De Vliet komt er definitief. Dat heeft de Leidse gemeenteraad vanavond unaniem besloten. Vorige week werd tijdens de commissiebehandeling al duidelijk dat de raad voor de bouw van een 250 meter hal is. Of de baan ook langer wordt, zal afhangen van de steun van de gemeenten in de regio en crowdfundingacties van de ijsverenigingen. Uiterlijk 1 oktober 2018 wordt duidelijk of de baan 333 meter zal worden.

Onzekerheid
Het was volgens verschillende raadsleden bijzonder dat er vanavond zo eensgezind voor de schaatshal is gekozen. “Wij moesten terugdenken aan anderhalf jaar geleden, toen het ijs en het schaatsen bijna om zeep werden geholpen”, zei Yvonne van Delft van GroenLinks Leiden. Ze doelde daarmee op de onzekerheid die twee jaar geleden ontstond toen de gemeenten uit de Leidse regio niet wilden meebetalen aan een nieuwe ijshal. “Maar vanavond kunnen wij de Leidenaren feliciteren.”

Regionale financiering
Van de publieke tribune, waar diverse schaatsers zich hadden verzameld, kwam een vrolijk applaus. “Dat mag eigenlijk niet”, zei burgemeester Lenferink, “maar dit sta ik toch even toe.” Toch zijn de ijsverenigingen nog niet helemaal tevreden. Afgelopen dinsdag startten ze met een publiekscampagne om geld in te zamelen voor een langere ijsbaan. Jeffrey van Haaster van D66 wenste hen daarmee nog succes. “We feliciteren de verenigingen en wensen ze succes met de regionale financiering voor de laatste 83 meter.”

Of de schaatsbaan langer kan worden, hangt af van de hoeveelheid extra geld dat gevonden kan worden. Dat moet geheel uit bijdragen van de gemeenten rond Leiden komen en uit de private financieringen, waar de ijsverenigingen nu naar op zoek zijn.

Overigens hoopt niet iedereen in de Leidse raad op een grotere schaatsbaan. Daar hoort namelijk ook een groter gebouw bij. “Wij zijn niet voor een vergroting naar 333 meter, als dat ten koste gaat van het combibad en deĀ  ligweide”, aldus Dick de Vos van de Partij voor de Dieren. Als Roomburg Hockey naar De Vliet verhuist en er een grote ijsbaan komt, schuift de schaatshal een stuk op ten koste van een bomenrij en het uitzicht van de gebruikers van de ligweide bij het zwembad. Die gaan dan tegen een hoge muur aankijken van de nieuwbouw en verliezen daarmee het gevoel echt buiten te zijn. Zo lieten ze eerder weten tijdens een inspraakreactie.

Raadslid Dick de Vos van de Partij voor de Dieren over zijn bedenkingen bij de 333 meterhal in gesprek met IJsbrand Terpstra

Advertentie

Leiden Politiek Sport 333 meter ijsbaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×