Ook Voorschoten en Zoeterwoude vragen om meer samenwerking in de Leidse regio

8

In navolging van Oegstgeest doen ook de gemeente Voorschoten en Zoeterwoude een oproep tot meer samenwerking in de Leidse regio. In Zoeterwoude is daarvoor donderdagavond een motie ingediend door alle partijen en in Voorschoten wordt een zelfde soort motie volgende week ingediend door D66 met steun van GroenLinks, VVD, SP en PvdA. De originele motie over regio-samenwerking werd donderdagavond door de gemeenteraad van Oegstgeest unaniem aanvaard.

Met de oproep nemen de ‘kleine’ gemeente van de Leidse regio het heft in eigen handen, waar dat voorheen bij Leiden lag. “De gemeenten waren een beetje wantrouwend tegenover Leiden”, zegt fractievoorzitter van D66 Voorschoten Adriaan Andringa. “Ik denk dat het een krachtig signaal is als we met de andere gemeenten de handen in een slaan en Leiden ons laten volgen in plaats van andersom.”

In Voorschoten werd in de vorige raadsperiode voornamelijk de samenwerking met Wassenaar gezocht, maar het nieuwe college kijkt liever naar de Leidse regio. De bedoeling is dat er op een aantal terreinen zoals duurzaamheid, economie en bereikbaarheid meer samengewerkt gaat worden. “Dat zijn opgaven die niet eindigen bij de gemeentegrenzen. Tot nu toe keken we vooral naar de vorm en niet naar de inhoud”, zegt Andringa. Het raadslid is overigens niet bang dat meer samenwerking gaat leiden tot een grote gemeente. “We blijven gewoon een zelfstandige gemeente.”


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met D66 fractievoorzitter Adriaan Andringa over samenwerking in de Leidse regio

Provincie
Vanuit de Provincie Zuid-Holland wordt al langer de wens geuit dat er snel werk gemaakt gaat worden van de samenwerking tussen de vijf regio-gemeenten. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sprak de provincie de gemeenten daar vorig jaar al op aan en onlangs gebeurde dat opnieuw in het rapport ‘Slimmer en Sterker Besturen in Zuid-Holland 2018’. “Nu de raden en colleges de tijd hebben gehad om zich in te werken, staan zij voor de opdracht om met elkaar tot afspraken te komen over de aanpak van de regionale opgaven”, schrijft de provincie die ook laat weten ‘bij te zullen sturen waar versnelling nodig is’.

Delen

8 reacties

 1. Leiden-Noord op

  Leiden moet zich hard gaan maken voor volledige annexatie van de buurgemeentes Hoogmade, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Valkenburg (op zijn minst vliegkamp Valkenburg) Oegstgeest en Warmond en daar volwaardige Stadsdelen van maken zoals Scheveningen voor Den Haag is en Hoogvliet voor Rotterdam! Want het wedstrijdje verplassen bij diverse projecten, lees infrastructurele projecten en woningbouw etc kost zoveel meer geld en tijd dan nodig is! Want iedereen wilt profiteren van de stedelijke voorzieningen van de gemeente Leiden naar echt samen werken ho maar! Goed om te lezen dat gemeentes zoals Leiderdorp en Oegstgeest zich hier al jaren voor inspannen.

 2. Ik denk dat ‘Leiden-Noord’ grotendeels gelijk heeft. De meeste regiogemeenten willen alleen maar met Leiden samenwerken wanneer ze er eenzijdig voordeel bij hebben. Van een oprechte wil tot samenwerking en bereidheid tot een rechtvaardige verdeling van lusten en lasten is bijvoorbeeld weinig tot niets gebleken op het gebied van betaalbare sociale woningbouw,

 3. Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat de aarde plat is en sommige Leidse burgers vampieren zijn.

  • Een Leids burger op

   Dat slaat nergens op sufferd met 2019 Fratsen , de redenering van samenwerking als men er voordeel bij heeft geldt niet alleen voor de regiogemeenten maar omgekeerd ook voor Leiden. Samenwerking heeft tot nu niet veel opgeleverd zoals eerder toegelicht …..en in de toekomst zal fusie onvermijdelijk zijn.

 4. Cees Mentink op

  Ik hoop dat Leiderdorp ook het licht gaat zien en zich inzet voor een samenwerking die tot een fusie leidt:
  Groot Leiden.

 5. Ruud Breedveld op

  Hoera Ik denk dat de randgemeente de hete ( aanwijzing ) adem vanuit de provincie nu mogen vrezen!
  Want zoals het de laatste jaren gaat lopen wij achter bij de mogelijke ontwikkelingen!

  Ruud Breedveld sr.

  • MJP Paardekooper op

   Ik ben toch altijd zo benieuwd naar welke ontwikkelingen? Welke kansen worden er gemist? Of mist Leiden vooral kansen? Voor welk probleem zoeken we eigenlijk een oplossing? Er is nog niemand die me dat op een fatsoenlijke manier uit heeft kunnen leggen. Dus ben benieuwd!

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline