Leiden bouwt internationale basisschool op Crescendo-terrein in de Mors

51

Het terrein van korfbalclub Crescendo die er eerder dit jaar de brui aan gaf en zichzelf ophief, is door de gemeente Leiden gekozen als definitieve locatie voor een tijdelijke vestiging van een internationaal georiënteerde basisschool (igbo). Onderwijskoepel PROO gaat die school het komende jaar opzetten als internationale tak van de openbare basisschool Woutertje Pieterse.

Chris de Waard in gesprek met de Leidse onderwijswethouder Paul Dirkse over de komst van een internationale basisschool.

Schrijnend tekort aan internationaal basisonderwijs
Er is in de regio een groot tekort aan internationaal basisonderwijs. Alleen in Leiderdorp is een openbare basisschool die internationaal onderwijs aanbiedt, de Elckerlyc, maar die heeft een wachtlijst van meer dan honderd leerlingen. Dat gebrek heeft ook z’n weerslag op de groei van bijvoorbeeld het Leiden Bio Science Park. Werknemers die interesse hebben in een baan in het ‘innovatiedistrict’ zoals de gemeente het tegenwoordig omschrijft, kijken toch als eerste naar voorzieningen zoals een plek waar hun kinderen naar school kunnen. En voor zo’n plek kunnen ze nu alleen buiten onze regio terecht.

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft na een intensieve zoektocht besloten het terrein aan de Saffierstraat aan te wijzen als locatie voor de tijdelijke huisvesting van de nieuwe internationale basisschool. Onderzoek toont aan dat er in de Leidse regio behoefte is aan internationaal georiënteerd basisonderwijs. Niet alleen voor kinderen van expats, maar ook kinderen van Nederlandse ouders die terugkeren uit het buitenland en beter op hun plek zijn in een internationaal georiënteerde school.

IJsbrand Terppstra in gesprek met burgemeester Jaensch van Oegstgeest over de vestiging van een internationale basisschool in Leiden.

Oegstgeest voorlopig afgevallen
Leiden trok de afgelopen periode samen op met de gemeente Oegstgeest. In beide gemeenten bleef één locatie over. Een bestaand gebouw aan de Kasteellaan bij landgoed Endegeest en het voormalige korfbalterrein aan de Saffierstraat in de Hoge Mors Uiteindelijk is de keuze op Leiden gevallen. Oegstgeest kan momenteel geen geld vrij maken voor de nieuwe internationale school.

Mors-locatie voor vijf a tien jaar
De plek in de Mors is tijdelijk. Wethouder Dirkse (onderwijs) gaat uit van een periode van vijf tot tien jaar voor een school met acht lokalen die wordt gerealiseerd met kant-en-klare verplaatsbare klaslokalen. In de tussentijd moet een definitieve locatie worden gevonden. Die ligt bij voorkeur op of vlak naast het Bio Science Park. Of dat in het Leidse deel is of op grondgebied van Oegstgeest wordt over een jaar of vijf bekeken.

Financiering
Burgemeester Jaensch van de Leidse buurgemeente sluit niet uit dat de school dan naar zijn dorp komt, maar ook Leiden blijft dan ook volgens hem nadrukkelijk in beeld als permanente vestigingsplaats voor de school waar Leiden vooralsnog de kosten voor gaat dragen. “Dat is ook zo geregeld,” zegt Jaensch. “De bekostiging van de rijksoverheid via het gemeentefonds gaat naar de gemeente waar de school staat.”

Wethouder met de pet rond
Hoewel de bekostiging van het onderwijs wordt betaald door het rijk, geldt dat niet voor de onderwijshuisvesting. “Daarvoor zijn we als gemeente aan zet,” zegt Dirkse die daarom in de regio met de pet rond wil gaat. “Het zijn tenslotte niet allemaal kinderen die in Leiden wonen.”

Delen

51 reacties

  • Jim, Mik en Paul zijn kwik, kwek en Paul. Simpel figuur die onder deze pseudoniemen bagger uitstort.
   Gelukkig voor deze schreeuwlelijk is er voldoende draagkracht om het plan er doorheen te krijgen. Zo wordt verloedering van het terrein tegengegaan.

 1. Ja zeker Jim er werdt gezecht door de gemeente dat er een flat gebouw werdt neer gezet nog meer buitenlanders in de buurt

  • Dat flatgebouw komt er dus (nog) niet, dus die opmerking slaat nergens op. Gezien je spelling heb jij het basisonderwijs gemist…………

  • Een basisschool is prima. Dan kan Mik misschien een herhalingscursus spelling krijgen. 🤣🤣

 2. Maar de gemeente doet toch wat ze willen mik weg met die lui bij de gemeente leiden allemaal zakkenvullers daar

  • Ja? Vertel eens.
   Niet alleen maar roepen, maar dan ook met voorbeelden komen graag.

 3. Ik zie hier een woningwaarde verhoging opkomen voor de mors en de stevenshof met nu een driehoek van British, American en internationale schools en een bio science park om de hoek!

   • Bram Brouwer op

    ook ik heb 0,0 brieven van de gemeente ontvangen van wat er komt of wat de plannen zijn of worden , totaal geen overleg aangeboden of gekregen , en geloof me dit gaat mij ook aan want ik kijk er bovenop , hartelijk dank voor alle info !!!!!

    • Marco Zwiers op

     Tsja wat had je dan verwacht? Een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente met de buurbewoners met als onderwerp: we hebben geen plan?

     Nu is er een plan, en kan er dus overleg plaats vinden, zo moeilijk is dat toch niet?

 4. Lijkt me een geweldige locatie voor een internationale school. Er moet wel wat worden aangepast en bijgebouwd lijkt me. Maar het werd tijd!

  • Zodra iemand in Leiden woont is het een ‘eigen burger’ en de kinderen verdienen ook gewoon onderwijs. Daarnaast betalen de expats, ondanks de 30% regeling, netto nog steeds een flink bedrag aan belastingen aan het rijk en ook gewoon de gemeentelijke leges. Ik begrijp dus totaal niet waar jou geïmpliceerde ‘wij’ vandaan komt…

 5. Bianca Polane

  Het zal nodig zijn bouw dan gelijk op een goed punt een grote school
  elckerlyc is nou niet echt groot als er zoveel aanmeldingen komen is er duidelijk een tekort
  Ipv overal kantoren bouwen die leeg komen te staan een schoolgebouw

  • Misschien het stuk eens goed lezen? Dat begrijp je misschien dat wat je nu schrijft onzin is.

 6. Joke Brussee

  Scholen sturen leerlingen naar huis omdat er leraren te kort is , er is geen geld om die betere arbeidsvoorwaarden en loon te geven . Maar een nieuwe school bouwen is dan wel weer geld voor en hoe komen ze dan aan de leraren ? Zal het wel nooit snappen

   • Een groep die zich niet kan aanpassen?? Waar heb je het over? Het gaat om een internationale school, voor kinderen wiens ouders in
    Nederland werken , maar buitelands zijn (zgn expats) of als je gewoon je kind 2 talig wil opvoeden. Wat heeft dat met aanpassen re maken?

   • Deze scholen vallen onder dezelfde cao, dus de leraren gaan daar echt neer meer verdienen. Als je niet op de hoogte bent van de feiten, ga dan ook geen onzin lopen verkondigen.

  • Een Leids burger op

   Lees dan de volgende regel uit de berichtgeving eens:Hoewel de bekostiging van het onderwijs wordt betaald door het rijk, geldt dat niet voor de onderwijshuisvesting.
   Kortom: het personeel wordt betaald door het Rijk en de gemeente zorgt voor de huisvesting (of beter gezegd schoolvestiging) 🙂

  • a. dat is een rare vergelijking, wat heeft stuv te maken met een internationale school (of is jouw ontwikkeling zo beperkt, dat je denkt dat een internationale school een school voor asielzoekers is?)
   b. stuv gaat daar weg

 7. Buitenlander in eigen land op

  Tuurlijk weer een school voor de buitenlandse medemens. Doe toch eens iets voor het eigen volk!!! Er is een schrijnend tekort aan speciaal onderwijs. Geef hier toch eens geld aan uit.
  Maar nee hoor, dit is weer heel belangrijk voor deze gemeente.
  Als ze een buitenlandse school willen laat ze dan lekker oprotten naar het buitenland.

  • Gerard Bezij op

   Een internationale school is niet alleen voor buitenlanders hoor, Nederlandse kinderen mogen er ook naar toe. En regelmatig ‘rotten’ deze mensen ook weer op naar hun eigen land, het zijn nl kinderen van buietenlanders die hier tijdelijk werken. Andere gezinnen blijven gelukkig hier werken, want het bedrijfsleven zou een enorm probleem hebben als alle expats weer terug zouden gaan naar eigen land.
   Het betreft hier namelijk werknemers die een expertise hebben, die wij in Nederland net of te weinig hebben.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline