Leidse huisarts wil Urgenda-zaak over herinrichting Roomburgerpark

27

In mei van dit jaar werden belanghebbenden door de Leidse gemeenteraad gehoord over de plannen die de gemeente Leiden heeft gemaakt voor de herinrichting van de wijk- en sportparken in de Professorenwijk. Voor-, maar vooral tegenstanders van de plannen lieten van zich horen. De tegenstanders zijn met name bang voor verlies aan natuurlijk groen in het Roomburgerpark waar extra ruimte is ingetekend voor sportvelden.

Tegenstanders
De tegenstanders laten niet alleen in de raadzaal van zich horen maar ook via de website roomburgerpark.nl waar ze onder meer een inventarisatie hebben gemaakt van de groene verkiezingsstandpunten van de verschillende partijen. “Het groenste college in Leiden ooit heeft het plan bedacht om voor uitbreiding van de hockeyclub 6.300 m2 park te ruilen voor kunstgras, asfalt en stenen, aldus woordvoerder Bert Stemerdink van de Vrienden van het Roomburgerpark.

Deze diashow vereist JavaScript.

Urgenda
Een van de felste tegenstanders van het voorliggende plan van de gemeente is huisarts Jeroen Birnie die zijn praktijk in de wijk heeft. Hij is zo tegen de aantasting van het huidige park dat hij naar de rechter wil stappen om een rechtszaak aanhangig te maken die vergelijkbaar is met die van Urgenda tegen de Nederlandse staat. Die door Urgenda gewonnen klimaatzaak vertoont volgens hem zoveel overeenkomsten met de planvorming rond het Roomburgerpark dat hij zo’n civiele zaak tegen de gemeente Leiden met vertrouwen tegemoet ziet.

Chris de Waard sprak met een aantal van de voor- en tegenstanders van de plannen die de gemeente heeft met het Roomburgpark en het Trigonpark.

Voorstanders
Ook de voorstanders van de gemeentelijke plannen laten van zich horen. De initiatiefnemers van het burgerinitiatief Nieuw Roomburgpark zijn juist zeer te spreken over de combinatie van groen en sport in hun wijk. Via de website www.nieuwroomburgpark.nl ondersteunen ze het plan voor een wijksportpark, waarbij hockeyclub Roomburg er in het Roomburgerpark een veld bijkrijgt en een tweede combiveld wordt gerealiseerd in Sportpark Trigon. “Meer groen, meer sportinnovatie, grotere integratie, minder verkeersdrukte en duurzamer,” zijn de steekwoorden waarmee ze het plan verwelkomen.

 

Delen

27 reacties

  • Wilma Hagebeuk op

   Als huisarts zou je je moeten schamen voor het feit dat je misbruik maakt van je positie in de wijk. Mensen laten tekenen in je praktijk.. met zachte dwang ook nog. Niet oke.

   • DeHeerGroen op

    Onbegrijpelijke reactie. Net als een ieder in dit land is ook een huisarts een mens met een mening. En een mening mag uitgedragen worden: in een vergaderzaal of op de barricaden. Dat het mogelijk tot een proces komt heeft de Gemeente helemaal aan zichzelf te danken. Ik prijs de heer Birnie voor zijn principiële standpunt Ik steun hem voor de volle 100%. Ik respecteer ook u mevrouw Hagebeek ook al kiest u een de belerende toon en grote woorden als “misbruik” (realiseert u zich waar u de heer Birnie daarmee van beticht?) om een ander terecht te wijzen. Heb uw mening maar laat een ander in zijn waarde en wordt niet persoonlijk…

    • Wilma Hagebeuk op

     Zeker mag iedereen een mening hebben. Daar zit ook niet het pijnpunt. Mijn punt zit hem in zijn positie die hij inneemt als huisarts. Als mens ben je afhankelijk van hem zodra je zijn praktijk in loopt. Mensen voelen zich niet vrij om niet voor zijn standpunt te zijn en dan gaat het dus echt mis. Hou je praktijk en meni g gescheiden. Dat is wat ik er storend aan vind.

   • Dave Hockney op

    @Wilma Hagebeuk
    Grove beschuldiging. Wie zegt dat hij dat doet? Bewijzen of zelfs ook maar aanwijzingen? Volgens mij ging hij op persoonlijke titel eventueel een rechtszaak beginnen… Besef wel dat veel haag-beuken in het park zullen moeten sneuvelen…

 1. Een van de felste tegenstanders van het voorliggende plan van de gemeente is huisarts Jeroen Birnie die zijn praktijk in de wijk heeft. Mocht hij inderdaad tot gerechtelijke stappen besluiten, dan wil ik hem graag financieel ondersteunen.

  Voorstanders van de plannen spreken o.a. over ‘meer groen’ en ‘duurzamer’! Het moet toch niet gekker worden in deze wereld!

 2. Een geweldig initiatief dat hier genomen wordt. En we kunnen de voorgenomen grootschalige bomenkap aan de Hooigracht wellicht meenemen in deze zaak? De zgn Centrumroute dus. Schandalig wat de Gemeente Leiden van plan is. 40 meer dan gezonde en ijzersterke laanbomen moeten maar even weg. Inderdaad Urgenda-waardig!

  • Wilma Hagebeuk op

   Zeker mag iedereen een mening hebben. Daar zit ook niet het pijnpunt. Mijn punt zit hem in zijn positie die hij inneemt als huisarts. Als mens ben je afhankelijk van hem zodra je zijn praktijk in loopt. Mensen voelen zich niet vrij om niet voor zijn standpunt te zijn en dan gaat het dus echt mis. Hou je praktijk en meni g gescheiden. Dat is wat ik er storend aan vind.

 3. De hockeyclub moeten ze splitsen over meerdere locaties in Leiden. Maar één hockeyclub op één locatie in een stad als Leiden is onhoudbaar. Onzinnig om op de huidige plaats uit te gaan breiden en daarvoor een park te vernietigen. Om over de duurzaamheid van dit idee maar te zwijgen.

 4. A. Slingerland op

  Wat herkenbaar, wat wijkbewoner Jeanette de Bolster in haar interview zegt. De participatie bij bijvoorbeeld het Energiepark en bij Lead kon je ook al geen participatie noemen, met onvrede als gevolg. Echt participeren is ook echt invloed op de uitkomst en op wezenlijke zaken kunnen uitoefenen. Gelukkig heeft het nieuwe college participatie nu als speerpunt benoemd en buigt men zich momenteel over verbeteringen op dat gebied, zodat burgers zich wel een serieuze gesprekspartner gaan voelen. Participatie pro forma “pikt” men niet langer, dat blijk maar weer eens…

 5. DeHeerGroen op

  Ben benieuwd of de Gemeente voor een keer haar Groene kleur waarmaakt en luistert naar wat wijkbewoners bezig houdt.

 6. Wilma Hagebeuk op

  Gelukkig werden er ook kritische vragen gesteld door de commissieraadsleden. Duidelijk was dat de kans dat het unieke handtekeningen uit de buurt zijn nul procent is. Logisch omdat de petitie en online te tekenen was, met meer emailadressen ook vaker, op papier tijdens de huis-aan-huis bezoeken en op papieren lijsten bij verschillende plekken in de stad. Zo’n methodiek leidt tot een volstrekt onbetrouwbare petitie.

  Ook inhoudelijk rammelde de petitie. Zo begint de petitie met “De gemeente heeft het plan bedacht 2 extra kunstgrasvelden aan te leggen voor de hockeyclub”. Er worden niet 2 extra velden aangelegd, er wordt 1 extra veld aangelegd. En wordt er geconstateerd dat “Leiden heeft een overschot aan ongebruikte sportvelden”, iets dat door de wethouder altijd ontkend is en onlangs in uw factcheck ook naar het rijk der fabelen verwezen werd.

  • Geachte mevrouw Hagebeuk, ik krijg de indruk dat u bij het lezen van de petitie niet verder gekomen bent dan de 1e zin (die trouwens gewoon waar is). De eerste 2 zinnen luiden: “De gemeente heeft het plan bedacht 2 extra kunstgrasvelden aan te leggen voor de hockeyclub: 1 in het Roomburgerpark en 1 op het Trigon-Terrein aan de Cronesteynkade. ” Beide zinnen zijn volledig waar.
   Het kan natuurlijk zijn dat u de plannen van de Gemeente niet gelezen heeft. Kijkt u hier eens en dan praten we verder. https://gemeente.leiden.nl/bestanden/projecten/wijksportpark-roomburg/rapportage-haalbaarheidsonderzoek-wijksportpark-roomburgerpark.pdf

   • Wauw Bert, je begrijpt toch zelf ook wel dat dit uiterst suggestief werkt. Mensen lezen nu eenmaal vaak niet alles. Bij heel veel tegenstanders leeft het idee dat het groen volledig verdwijnt, wat pertinent niet waar is!!

    Door alle onjuiste en (bewust) verkeerde en vertekende informatie die wordt gegeven leeft nogmaals zeer sterk het idee dat het park verdwijnt. Terwijl er dus feitelijk maar 1 veld bij miet komen. Herinrichting dus en ja, helaas verdwijnt er wat groen, maar er blijft nog zeer veel over op deze manier kan iedereen er plezier aan hebben.

    Het is volstrekt egoïstisch dat alle tegenstanders al een maar over het groen praten en al het andere negeren. Zoals Apio hierboven die wel even roept dat de club verdeeld over heel Leiden haar sportvelden zou moeten aanleggen?!?! Heeft deze persoon ooit zelf wel een bij een sportvereniging gezeten? Volslagen ridicuul plan

  • Mevrouw Groenhart op

   Hoi Wilma Hagebeuk, misschien moet je even je hockeyfoto’s van je Instagram afhalen, dan ben je iets geloofwaardiger. #lobbyist #Eigen belang eerst #Hier laten we geen (kunst)gras over groeien

   Lang leven het Roomburgerpark!

   • Scherp mevrouw Groenhart, ik vond Wilma Hagebeuk al verdacht. Zul je altijd zien dat mensen drogredenen gaan verzinnen voor in dit geval hun eigen hobby. Behoorlijk doorzichtig.

   • Mevrouw Groen en mevrouw Tos,

    Wat is dat voor een waanzin?!?! Dus iemand die op hockey zit mag niet voor de.plannen zijn en kan je niet serieus meer nemen?!?! Ik heb zelden zulke onzin gehoord? Dus als ik bij u een foto vindt met een dier of stukje groen, kunnen we u andersom ook njet meer serieus nemen.
    Tip: koop eens een spiegel en kijk daar eens in. Hou een goed gesprek met jezelf en wees ook eens zelfkritisch. Belachelijke opmerkingen die jullie maken en geeft u beide een brevet van onvermogen

   • Wilma Hagebeuk op

    Hoezo moet ik dat. Lijkt mij niet. Ik hoef niet incognito ik vind gewoon een aantal zaken niet kloppen. Ja mijn kinderen hockeyen op Roomburg. Dat is een geluk. Ik hoop echt dat de raad verder kijkt dan alleen groen. Er is meer dan dat. Let op, ik ben niet tegen groen. Maar ik ben voor herinrichting. Je kan het park echt beter benutten dan zoals het er nu bij ligt. Het groen wat daar nu ligt is verarmd groen. Leuk al die biologen die hier vanalles over zeggen maar het is gewoon een stuk grasveld met niks. Ik kom er vaak, zie bijna nooit iemand. Af en toe een wandelaar met zijn hond of iemand die een stukje hardloopt. That’s it. Dus doe er meer mee dan wat er nu kan. Maak het multifunctioneel. Open voor meerdere mensen. Scholen maken al gebruik van de velden, ook andere clubjes gebruiken het clubhuis, laat het groeien en bloeien in sociale zin. En split het niet in stukken zo’n club. Dat kan niet. Je hebt vrijwilligers nodig om de boel te runnen. Dat kan niet op 2 locaties om maar wat te noemen. Verplaats het parkeren, maak 1 fietsenstalling voor zowel de Lorentzschool als ook de hockey etc.. Dat geeft weer ruimte voor nieuw groen. En daarbij sporten is gezond, sociale cohesie in de stad is al zo verarmd. Een openwijk sportpark biedt onderdak aan vele ouderen, jongeren etc. Er zitten veel meer kanten aan het verhaal dan alleen ‘groen verdwijnt’ . Lekker eenzijdig in mijn ogen..

 7. Leiden zakt af van een stad om samen te leven naar verzameling van losse nimby’s, jammer.

  • Een Leids burger op

   ¨Ook de voorstanders van de gemeentelijke plannen laten van zich horen. De initiatiefnemers van het burgerinitiatief Nieuw Roomburgpark zijn juist zeer te spreken over de combinatie van groen en sport in hun wijk. ¨
   Het zijn daar dus toch niet allemaal nimby´s , Gerart.

 8. Gerard, die nimby reacties zijn het logische gevolg van gebrek aan participatie. Zolang de gemeente burgers alleen informeert over wat al is besloten, zal dit zo blijven. Dat is inderdaad jammer, dat ben ik wel met je eens.

  • Die participatie was er toch met de verkiezingen? Dat is toch het principe van de democratische bestuursvorm van een gemeente in Nederland?

 9. Een Leids burger op

  Natuurlijk kunnen de Raad en College een besluit nemen. Daarvoor zijn ze inderdaad gekozen.
  Dat wil echter niet zeggen dat burgers geen invloed op de besluitvorming zouden mogen hebben.
  .
  Maar helaas zie je vaak dat inspraak van burgers (participatie) niet veel voorstelt en de insprekers te weinig of niets van de argumenten die zij ingebracht hebben terugzien in de uiteindelijke besluitvorming omdat datgene wat Raad en College voornemens waren te doen toch doorgaat.
  .
  Hier gaat het om een belangenafweging tussen enerzijds sportliefhebbers die een hockeyveld willen en natuurliefhebbers die liever het groen dat dan daarvoor zou verdwijnen willen behouden.

 10. Gerard, ELB heeft gelijk. Die zogenaamde participatie bijeenkomsten zijn vaak niet meer dan een formele gespreksronde, waarbij de deelnemers de suggestie krijgen dat er naar ze geluisterd wordt. Wanneer daarna blijkt dat het concept plan volledig ongewijzigd wordt uitgevoerd, dan worden mensen pas echt boos. Het College en de Raad zijn inderdaad gekozen en krijgen een mandaat van 4 jaar, waarbij de gemeente wordt bestuurd op hoofdlijnen en op basis van een college programma. Voor nieuwe concept plannen en nota’s van uitgangspunten is participatie een gebruikelijke democratische manier om meer draagvlak te scheppen en de plannen bij te stellen. Die werkelijke inspraak ontbreekt echter vaak voorafgaande aan de besluitvorming. Bij voorbeeld in Oegstgeest is besluitvorming rond diverse onroerend goed kwesties geblokkeerd omdat er geen participatie is gebruikt om voldoende draagvlak te scheppen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline