(Foto: Emile van Aelst).

Leiden houdt afstand: Volkstuintjes populairder door lockdown

In de Leidse regio kunnen bedrijven en instellingen langzaam weer opstarten. Maar voor de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind is er wel veel veranderd. Wat moe(s)t er gebeuren om weer open te kunnen? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers de komende tijd anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad stelt de vraag: hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit?

“Onze leden zijn erg blij dat ze er nog even uit kunnen en naar hun tuintjes mogen. Daar wordt ook dankbaar gebruik van gemaakt, ik denk dat de tuinen er nog nooit zo netjes bij gelegen hebben”, laat Paul Sas, voorzitter van Tuinvereniging Ons Buiten in Leiden-Noord weten. “Sterker nog, we hebben sinds de uitbraak van het coronavirus een flinke toename gezien in het aantal aanmeldingen voor een volkstuin. Nu hadden wij al een wachtrij van ongeveer tachtig belangstellenden, daar zijn er in de afgelopen weken nog eens grofweg honderd bijgekomen.” Sas ziet de lockdown als directe oorzaak van de ruime verdubbeling van het aantal aanmeldingen.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Paul Sas, voorzitter van volkstuinencomplex Ons Buiten.

Voor volkstuinen gelden dezelfde maatregelen als bij tuinen aan huis. Dat houdt onder meer in dat in elke tuin maximaal drie mensen van buiten de eigen huiselijke kring, dus visite, aanwezig mogen zijn. Naast dat Tuinvereniging Ons Buiten haar leden op die eigen verantwoordelijkheid heeft gewezen en hen aan de social distancing regels herinnert, moet de vereniging ook zelf maatregelen treffen. Zo zijn de tuinwinkel en het verenigingshuis met bijbehorende kantine gesloten. Daarnaast moest de tuinvereniging haar eigen evenementen afblazen, zoals de planten- en zadenruilbeurs.

Drukte
Of hij zich zorgen heeft gemaakt om mogelijke ongeregeldheden tijdens de eerste zomerse dag van het jaar, afgelopen Hemelvaartsdag? “Nee, geen moment. Wij hebben en heel actief bestuur dat zeer regelmatig op het terrein aanwezig is en een rondje loopt om in de gaten te houden of het nergens te druk wordt. Natuurlijk kunnen wij geen agentje spelen, en kunnen we niet zomaar bij iedereen naar binnen gluren, de tuintjes zijn immers privéterrein. Maar een rondje over het terrein geeft een goede indruk of de leden netjes binnen de grenzen blijven.”

“Stel één tuin gaat over de schreef en wordt aangesproken door handhaving of politie, dan lijkt het mij dat de boete voor de betreffende personen is”, stelt Sas zich hardop voor. “Maar als nu in verschillende tuinen de regels niet netjes worden nageleefd, dan kan het zomaar zijn dat de gemeente besluit dat de situatie te onveilig is en dat het gehele terrein wordt afgesloten. Maar dat wil natuurlijk niemand. Daarom hebben wij onze leden vanaf begin af aan ook bewust gemaakt van die mogelijke consequentie.” Volgens Sas koesteren de tuinders hun mogelijkheid om even buiten te kunnen zijn: “We zien dat onze leden zich om die reden netjes aan de regels houden.”

Verenigingshuis
Eén van de maatregelen die de tuinvereniging meteen moest treffen, was het sluiten van het verenigingshuis en de bijbehorende kantine. In de aanloop naar de eerste versoepelingen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, gaat de vereniging ook weer mondjesmaat gebruik maken van het gebouw. “Zo hebben we bedacht dat een zij-ingang van de kantine opengaat, waar wij een tafel buiten voor zetten. Zo kunnen leden vanaf buiten toch iets te drinken of te eten kopen, terwijl zij de mogelijkheid behouden om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidse regio houdt afstand


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×