In het Roomburgerpark komt een vierde hockeyveld. De speeltuin moet ervoor verhuizen. (Foto: Chris de Waard).

Nieuwe participatieronde Roomburgerpark zorgt nog niet voor consensus

De plannen voor een ‘Wijksportpark Roomburgerpark’ waar de gemeente de afgelopen maanden samen met omwonenden en betrokken scholen, sportverenigingen en de speeltuinvereniging aan heeft gewerkt zijn klaar. Het resultaat: Een inrichtingsvoorstel waarin de speeltuin verhuist, de hockeyclub er een vierde veld bijkrijgt en de tennisvereniging houdt wat ze hebben. Verder wordt het schoolplein van de Lorentzschool vergroend en meer bij het park getrokken. Dat laatste kan, omdat de rijbaan van de Van Vollenhovenkade ter plaatse wordt opgeheven. In plaats daarvan komt er een fietspad.

‘Verliezers’ in het ‘co-creatietraject’ zoals de gemeente het nu afgesloten participatieproces noemt, lijken vooralsnog¬† speeltuinvereniging De Speelschans, Tennisclub Roomburg, een aantal omwonenden en de Vrienden van het Roomburgerpark die strijden voor een zo groen mogelijk park. Voorzitter Bert Stemerdink van de parkvrienden heeft geen goed woord over voor het co-creatieproces: “We mochten meepraten over twee varianten die de gemeente van te voren had bedacht. In de ene variant kwam het vierde hockeyveld tussen de speeltuin en de vijver en in variant twee op de plek van de speeltuin en verhuist die laatste richting vijver. We konden het plan alleen nog een beetje inkleuren.”

Ook Jeanette de Bolster die namens een aantal Verenigingen van Eigenaren (Vve’s) mee heeft gedaan aan het meest recente participatieproces is allerminst te spreken over het inrichtingsplan dat de gemeente nu als uitkomst aan het papier heeft toevertrouwd. “Als bewoners zijn we echt het ondergeschoven kindje. Er is vrijwel niets met onze inbreng gedaan, terwijl dat vierde hockeyveld op vijftig meter van de huizen komt. Inclusief hoge lichtmasten. En hockeyers zijn ook nogal luidruchtig. Dat betekent dus meer geluidsoverlast en meer lichtoverlast.”

Als grote ‘winnaar’ van de plannenmakerij komt de Leidse Hockey Club Roomburg uit de bus. De club kan na jaren lobbyen uitbreiden met een vierde veld. “Ik zie ons niet als winnaar”, zegt voorzitter Bas Pietersen van LHC Roomburg. “Ik denk dat we met elkaar een heel mooi en evenwichtig plan hebben kunnen neerleggen. En natuurlijk ben ik blij dat onze behoefte gehoord is dat we een vierde veld nodig hebben. De hockeyclub had er het liefste ook nog een vijfde veld bij gehad, maar telt nu de zegeningen.

Wethouder Dirkse blikt tevreden terug op het proces. “Laat ik benadrukken dat er nog geen besluit ligt. We hebben het juist anders gedaan, want ook wij blijven leren hoe je het beste kunt participeren. Er ligt nu een inrichtingsplan als uitkomst van het co-creatieproces. Daarop kan de hele stad nu reageren. Vanwege de coronaperiode moet dat online via doemee.leiden.nl. Ik hoop dat heel veel mensen dat zullen doen, want ook die informatie hebben we als college nodig om na de zomer een besluit te kunnen nemen.

In het najaar gaat de Leidse raad zich dan over het plan buigen en valt een definitief besluit. Voor het zover is zal er nog wel het nodige worden gezegd over het voorliggende voorstel.¬†Het proces van ‘co-creatie’ vond de afgelopen periode achter gesloten deuren plaats. Nu het inrichtingsvoorstel openbaar is gemaakt, is daarmee nu ook de vertrouwelijkheid opgeheven. Dat is goed te merken. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen om het resultaat te bejubelen, dan wel te verguizen.

Leiden Maatschappij Politiek Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×