Stephany Kerremans en Aimee Hooft Graafland zwaaien vakkundig met pollepels om een heerlijke soep te bereiden, wil je ook meedoen? Meld je aan. (Foto: Aimee Hooft Graafland/PR).

Studenten brengen Oma's soep aan huis en laten visitekaartje achter

Eenzaamheid is door de coronacrisis goed op de kaart gezet. Maar ook voordat heel Nederland ging thuiswerken, geen handen meer schudde en anderhalve meter afstand hield, kampten veel mensen met gevoelens van eenzaamheid. In 2016 richtten twee jonge mannen Oma’s soep op. Een organisatie waarbij studenten soep bij ouderen brengen. Leiden sluit daar nu bij aan.

Aimee Hooft Graafland en Stephany Kerremans hebben gisteravond zelf in de keuken gestaan van hun studentenhuis om de eerste soep klaar te maken. Als donderdag 1 oktober de Week tagen de Eenzaamheid van start gaat, zijn zij klaar om langs de deuren te gaan. En niet alleen met soep, vertelden zij in de uitzending van Sleutelstad.


Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Aimee Hooft Graafland en Stephany Kerremans over Oma’s soep in Leiden.

In het Leidse pakket zit ook een reep chocola en een potje jam. En misschien nog wel belangrijker: een kaartje met de naam en het telefoonnummer van een van de vrijwilligers die de pakketten af gaan leveren. “Voor als mensen eens willen bellen en een praatje willen maken.”

Helpende handen
Van de landelijke organisatie hebben de Leidse studenten een startbijdrage gekregen voor wat kookgerei en de eerste lading soep. Voor een volgende ronde moeten ze zelf lokaal sponsoren gaan werven. Ze hopen een beroep te kunnen doen op donaties van supermarkten. “Wij kunnen groenten die niet meer verkocht kunnen worden nog goed gebruiken.”

Het is zeker niet de bedoeling dat het bij een eenmalige actie blijft. Er hebben zich voor deze donderdag al 45 mensen gemeld, maar er kunnen zich nog meer mensen aanmelden. En volgende week is er weer een soepronde. En als het in de toekomst weer mag, willen Aimee en Stephany kookavonden gaan organiseren waar studenten en ouderen samen kunnen gaan koken en eten.

De Leidse studenten hebben al een aardige groep vrijwilligers om zich heen verzameld, maar ze kunnen nog meer helpende handen gebruiken. Aanmelden kan in ieder geval via het Instagram-account van Oma’s soep in Leiden. Of stuur een mail naar omassoepleiden@gmail.com.

Verbroken verbinding
Omroep Sleutelstad heeft een eigen podcastserie over eenzaamheid in Leiden in tijden van corona en daarbuiten gemaakt: Verbroken verbinding. Je kunt deze podcastserie via de website van Sleutelstad terugvinden. De eerste aflevering werd gepubliceerd op 7 september ‘Alleen op de wereld’. Op maandag 21 september kwam aflevering 2 ‘Koude tegels’ uit.

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Eenzaamheid


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×