Iedereen krijgt wel eens te maken met gevoelens van eenzaamheid, dat geldt voor jonge kinderen tot en met 85-plussers. (Foto: Pixabay).

Week tegen Eenzaamheid: gemeente presenteert plan van aanpak

Begin oktober is benoemd tot de Week tegen Eenzaamheid. Eén week lijkt al wat karig en dit jaar is het extra wrang omdat aan de vooravond van deze week er vanuit Den Haag een oekaze kwam: blijf thuis, houd afstand. Voor wethouder Marleen Damen een extra reden om aandacht te vragen voor mensen die last hebben van gebrek aan contacten en verbinding. “Bel eens een keer extra of stuur een kaartje.”

Vier jaar geleden kwam de ChristenUnie met een motie die het toenmalige college aanspoorde actie te ondernemen tegen eenzaamheid. Landelijk werd het probleem eenzaamheid op de kaart gezet met een website ‘Een tegen eenzaamheid’ en een nationale ‘coalitie tegen eenzaamheid’ die lokaal verder ingevuld moest worden.

Het huidige Leidse college kwam deze week met een plan van aanpak. “Ik denk dat het meer dan ooit nodig is om aandacht te hebben voor het thema eenzaamheid”, zegt wethouder Damen. “En dat veel mensen in onze stad eenzaam zijn en nu nog eenzamer kunnen zijn. Het is heel goed dat we juist nu aandacht vragen hoe je iets kunt doen voor mensen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Marleen Damen over het gemeentelijke plan van aanpak van eenzaamheid.

Een maand geleden diende het CDA een raadsvoorstel in met een aantal actiepunten om eenzaamheid te bestrijden. Zoals huisbezoeken aan alle 75-jarigen in de stad, een brede publiekscampagne en een apart informatiepunt voor jongeren. Duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia zei toen in de uitzending van Nieuws071: “Ik hoop dat verantwoordelijk wethouder Marleen Damen dit raadsvoorstel zal omarmen en één-op-één overneemt.”

Wethouder Damen is blij dat raadsleden zo betrokken zijn. “Wat fijn dat jullie hier aandacht voor vragen, we weten dat dit een belangrijk thema is voor het CDA en we omarmen dat ook. Huisbezoeken deden we al en dat blijven we ook doen. Maar we hebben tijdens de coronacrisis ook geleerd dat we mensen kunnen bereiken met de telefoon of via beeldbellen.”

Geld
Per 1 juli is het welzijnswerk in Leiden wat anders georganiseerd, onder de noemer ‘Sterke sociale basis’ zijn drie organisaties aangesteld om Leidenaren van jong tot oud te stimuleren actief te zijn en te blijven. Van letterlijk in beweging komen en mee gaan wandelen of sporten tot creatieve initiatieven en het vinden van de juiste opleiding of baan. “De aanpak van eenzaamheid zit ook nadrukkelijk in hun pakket”, zegt Damen. “We hebben drie partijen in de stad die het welzijnswerk en het jongerenwerk gaan doen en het is goed om te benadrukken dat eenzaamheid niet alleen iets is van ouderen.”

Het CDA pleit in zijn raadsvoorstel ook voor een brede campagne en zegt dat de financiering uit het budget van het Sociaal domein kan komen. Vraag rijst dan of er wel ruimte is in dat budget?  “We geven elk jaar meer uit aan het Sociaal domein, de komende periode ook weer tien miljoen extra”, antwoordt Damen daarop. “We gaan samen met de welzijnsorganisaties kijken hoe we zo’n campagne op kunnen zetten, want daar hebben zij het geld voor gekregen. We hebben ook gevraagd tijdens de Week tegen de Eenzaamheid aandacht te schenken aan dit thema op websites en social media-uitingen.”

Actualiteit
Later dit najaar zal in Leiden de lokale coalitie tegen eenzaamheid nieuw leven worden ingeblazen en komt er een stadsbrede bijeenkomst voor sociaal werkers, vrijwilligers en andere betrokkenen.

De Week tegen de Eenzaamheid duurt van 1 tot en met 8 oktober. Vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen zijn de maatregelen deze week aangescherpt. In antwoord daarop kunnen eerder aangekondigde bijeenkomsten zijn geannuleerd of aangepast. Kijk op de websites van de verschillende welzijns- en hulporganisaties voor de actuele informatie.

Verbroken verbinding
Omroep Sleutelstad heeft een eigen podcastserie over eenzaamheid in Leiden in tijden van corona en daarbuiten: Verbroken verbinding. Je kunt deze podcastserie via de website van Sleutelstad terugvinden. De eerste aflevering werd gepubliceerd op 7 september ‘Alleen op de wereld’. Op maandag 21 september kwam aflevering 2 ‘Koude tegels’ uit.

Leiden Maatschappij Politiek Eenzaamheid


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×