Wijkdokter Jeroen Birnie wil dat er een referendum komt over de herinrichting van het park. Op de gevel van zijn woning vraagt hij aandacht voor zijn strijd. (Foto: Chris de Waard).

SP steunt referendumverzoek Roomburgerpark

Huisarts Jeroen Birnie van de huisartsenpraktijk in de Laat de Kanterstraat wil een referendum aanvragen bij de gemeente Leiden voor het behoud van het Roomburgerpark. Voordat zo’n referendum wordt georganiseerd moet er voldoende steun zijn vanuit inwoners. De Leidse SP gaat meehelpen met het ophalen van handtekeningen voor het referendum en ook andere partijen, in elk geval de Partij sleutelstad en de Partij voor de Dieren, hebben aangekondigd te gaan helpen.

Met het referendum willen de initiatiefnemers voorkomen dat het plan doorgaat om het Roomburgerpark om te vormen tot een wijksportpark met een vierde kunstgrashockeyveld.Voor 1 november moeten er 750 handtekeningen worden opgehaald. Daarna volgt een tweede fase waarin nog eens 5.000 handtekeningen moeten worden opgehaald. Pas als er voldoende handtekeningen binnen zijn, gaat de gemeente het referendum ook daadwerkelijk organiseren.

“Veel mensen uit de buurt zijn tegen de herinrichting van het Roomburgerpark, om meerdere redenen”, zegt SP-raadslid Ries van Walraven. “Er gaat veel natuur en biodiversiteit verloren. Leiden is een versteende stad en heeft weinig groen. Juist in coronatijd en bij beperkende maatregelen is er veel behoefte aan het maken van wandelingen in de natuur. Een extra hockeyveld zorgt bovendien veel overlast voor de buurt, zoals fel licht van de lichtmasten, veel verkeer en lawaai.”

De SP vindt de herinrichting van het park geldverspilling. “Zeker in een tijd waarin er ontzettend bezuinigd wordt op zorg en welzijn”, zegt Van Walraven. “Bovendien gaat er weer een stuk van het schaarse Leidse groen verloren.”

Overigens is er op dit moment nog geen referendumverzoek ingediend. Er is nu alleen nog maar sprake van een aangekondigd voornemen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×