Janssen Vaccines bouwt nieuwe productiecapaciteit op Leiden Bio Science Park (Foto: Frank Steenkamp)

Proefpersoon ziek, pauze in toediening Leids vaccin

De toediening van het ‘Leidse’ coronavaccin staat even in de pauzestand. Dat heeft Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Vaccines, vannacht bekendgemaakt. Aanleiding is een zieke proefpersoon. Die ziekte hoeft niets te maken te hebben met het vaccin, maar uit voorzorg wordt dat nu eerst uitgezocht.

Deze pauze in de vaccintests is een standaard procedure die farmaceuten bij dit soort studies hanteren. Als een van de vele duizenden proefpersonen ernstig ziek wordt – of zelfs als iemand een auto-ongeluk krijgt – kan dat tot zo’n pauze leiden. In zulke gevallen wordt eerst grondig bekeken of het vaccin een rol gespeeld kan hebben, voordat de proeven met het vaccin weer doorgaan.

Over het ziektegeval met het Leidse vaccin zijn nog weinig details bekend. Het nieuws werd in de VS gisteravond bekend, toen het hier al na middernacht was. Vanochtend zat ook de Leidse woordvoerder van Janssen Vaccines nog op meer toelichting te wachten, omdat men nu in de VS op één oor lag.

Enkele dagen
De pauze hoeft overigens niet lang te duren, bleek vorige maand nog bij de ontwikkeling van het ‘Oxfordvaccin’ van AstraZeneca. Een van de proefpersonen van dat vaccin had een ernstige zenuwontsteking. Binnen enkele dagen bleek dat een verband tussen die aandoening en het vaccin zeer onwaarschijnlijk was. Daarna werd de toediening aan nieuwe proefpersonen hervat.

Als de pauze met het Leidse vaccin net zo kort duurt, loopt de ontwikkeling ervan amper vertraging op. De grote internationale fase-3-studie werkt met één dosering van het vaccin. Duizenden proefpersonen hebben die prik al gekregen en worden de komende tijd gevolgd in afwachting van eventuele infectie met het coronavirus. De toediening aan nieuwe proefpersonen staat nu even stil, maar kan hopelijk snel hervat worden.

Leidse proefpersonen
Intussen loopt in Nederland nog een kleinschalige en intensieve vaccinstudie in Nederland, waar in Leiden 45 proefpersonen aan meedoen. Ook bij deze studie geldt nu een pauze voor nieuwe vaccinaties.

Alleen als het gister gemelde ziektegeval op een ernstige bijwerking van het vaccin wijst, heeft Janssen een probleem. Die kans is niet groot, maar het blijft wel even afwachten tot er zekerheid is. Niet voor niets hebben Nederland en andere Europese landen van meerdere kandidaatvaccins miljoenen doses gereserveerd. Daaronder valt zowel het Leidse als het Oxford-vaccin. Welke het beste werkt, is pas over enkele maanden bekend.

Productie uitgebreid
Dat men bij Janssen Vaccines en het moederbedrijf Johnson & Johnson nog steeds optimistisch is over het coronavaccin, blijkt wel uit het feit dat er flink geïnvesteerd wordt in het uitbreiden van de productiecapaciteit. Dat gebeurt zowel in de VS als hier in Nederland. Dat laatste valt ook te zien aan de drukke bouwactiviteit bij Janssen op het Bio Science Park.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

Leiden Maatschappij Science corona De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×