Leidens leukste fitgirl Greet Meesters praat met tacoyo-trainer Rob Szepesi over hoe je goed kunt ontspannen. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Neem de tijd om rustig uit te ademen en je ontspant'

Naast stoppen met drinken en roken en meer gaan bewegen, staat ook afrekenen met stress vaak hoog op de lijstjes met goede voornemens. Maar veel mensen draven al gauw weer door in het nieuwe jaar. Hoe doe je daar iets tegen nu er steeds meer beperkingen gelden? Leidens leukste fitgirl heeft een snelle remedie: neem een minipauze.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Door al dat thuiswerken kunnen de grenzen tussen werk en privé makkelijk vervagen. Zo blijven veel laptops tot laat in de avond ‘aan’ staan en voelen mensen zich genoodzaakt ook ’s avonds nog appjes over het werk te beantwoorden. Af en toe diep ademhalen, helpt om tot rust te komen. Even pas op de plaats met een minipauze. Greet Meesters leerde het van haar tacoyo-trainer. Tacoyo is een sport waarbij conditietraining en krachttraining wordt gecombineerd en er ook aandacht is voor rust.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Greet Meesters en Rob Szepesi over langzamer uitademen om stress te verminderen.

“Je kunt een minipauze op drie manieren inzetten”, vertelt tacoyo-trainer Rob Szepesi. “Om rustig te worden, om meer energie te krijgen en om een beetje los te komen van spanningen of je computerwerk.” En tijdens een minipauze werkt het dan heel goed om op je ademhaling te letten. Meesters: “Tijdens de tacoyo-les zet Rob dan een rustig muziekje op en dan doen we ademhalingsoefeningen.”

Zingen
“Een van de dingen die we doen tijdens de minipauze is de verlengde uitademing”, vervolgt Szepesi. “Mensen denken vaak dat inademen belangrijk is, maar juist langer uitademen zorgt ervoor dat we rustig worden. Dat zit er van nature al in. Als we schrikken houden we onze adem in. Als we opluchting ervaren, ademen we juist uit. Probeer het maar eens. Bij zingen gebruik je dat ook en daarom is zingen voor veel mensen zo prettig om te doen. Je ontspant van rustig en langer uitademen.”

Het klinkt heel simpel: langer uitademen dan dat je inademt. Maar net als met alle andere goede gewoontes, je moet het blijven doen. “Ik probeer het wel,” zegt Greet Meesters, “maar het lukt niet altijd.” Volgens Szepesi kan het het op alle momenten van de dag en overal. “In de rij voor de winkel, terwijl je bij de kassa staat te wachten.” Maar het is ook een goede manier om de dag mee te beginnen of juist te eindigen.

Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

 

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×