(Foto: Rob van Dullemen).

Verkoop Ambachts- en Baljuwhuis weer uitgesteld, wethouder draagt dossier over

De verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat van Voorschoten heeft opnieuw vertraging opgelopen. De biedende partijen moeten meer tijd krijgen voor hun voorstel. Daarnaast heeft wethouder Marcel Cramwinckel (D66) het dossier overgedragen omdat het ‘niet uitgesloten is dat hij lid is van de biedende partijen’. Wethouder Erika Spil (GroenLinks) neemt het van hem over.

De laatste stand van zaken rondom de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis was dat een onafhankelijke groep experts het proces ging begeleiden. Die commissie van deskundigen adviseert nu om meer tijd te nemen voor de verkoop. Niet voor 1 maart, maar tussen juli en september dit jaar. Het moet de biedende partijen meer tijd geven om duidelijk te maken wat zij precies willen met het Ambachts- en Baljuwhuis.

Opvallend is dat wethouder Cramwinckel zich terugtrekt namens het gemeentebestuur en dat wethouder Spil het dossier overneemt. ‘Om elke schijn van belangenvermenging te vermijden’, zo laat het college van burgemeester en wethouders in een informatiebrief aan de raad weten. ‘Het is niet uitgesloten dat een van de biedende partijen een organisatie is waar de thans verantwoordelijke wethouder lid van is.’ Volgens de wethouder gaat het om de Voorschotense Heerensocieteit. “Het is allemaal uit pure voorzorg om ook de schijn tegen te gaan.”

Laatste woord
De verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis kan zonder overdrijven een hoofdpijndossier worden genoemd. In eerste instantie wilde het gemeentebestuur het monumentale pand verkopen aan Jos Kriek, de huidige huurder die er restaurant Floris V exploiteert. De deal was al rond, maar moest alleen nog door de gemeenteraad heen. Die staken er op het laatste moment een stokje voor en vonden dat het verkoopproces opnieuw moest. Niet onderhandelen met een potentiële koper, maar met meerdere.

Hoewel de ondernemersvereniging en de Voorschotense Kunstkring opriepen om snelheid te maken met de verkoop en de deadline voor het indienen van de plannen op 1 maart lag, is er nu weer vertraging. Het indienen van de plannen wordt opgedeeld in twee fases. Eerst op hoofdlijnen, daarna een verdere uitwerking. Vervolgens komt het gemeentebestuur met een voorstel en is het laatste woord aan de gemeenteraad. Het kan dus nog even duren voordat het Ambachts- en Baljuwhuis niet meer van de gemeente Voorschoten is.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×