Walter Englebert van 'Cacao van jou' maakt harten van chocola voor Valentijnsdag. (Foto: Gerry van Bakel).

Walter Englebert van Cacao van jou: 'Hoe glimmender de chocola uit de vorm komt, hoe beter'

Geen beter troosteten voor veel mensen dan chocola. En met Valentijnsdag in aantocht een goede reden om er eens flink mee uit te pakken. Voor de chocolatier Walter Englebert zijn deze verkoopmomenten de kurk waarop zijn bestaan als ondernemer drijft en wat hem de coronawinter door moet helpen.

Vijftien jaar geleden ging het roer om en deed Englebert zijn succesvolle patisseriezaken in de regio van de hand. Met 75 personeel in dienst was hij meer aan het managen dan creatief met deeg of chocola. “Ik wilde wel weer met mijn handen in de chocola zitten, zelf creatief bezig zijn, maar ook met mensen werken.” De combinatie leidde tot ‘Cacao van jou’, waar families, bedrijven en vriendenclubs aanschuiven voor een chocoladeworkshop. “Zelfs mensen die niet van chocola houden, vinden het vaak wel leuk om iets met chocolade te maken.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Walter Englebert van Cacao van jou in Leiderdorp over ondernemen in de coronawinter.

En dat snapt Englebert zelf als geen ander. Hij vindt chocola fantastisch materiaal om mee aan de slag te gaan. Smelten, gieten, smaken toevoegen. En hoe glimmender de chocola uit de vormpjes komt, hoe liever het hem is. Sinds het coronavirus Nederland in zijn greep kreeg, zit Englebert meer met zijn eigen handen in de chocola dan hem lief is. “Het is nu echt productie draaien voor de bestellingen via de webshop. Grotendeels alleen, maar als het echt druk is, huur ik wat zzp’ers in.”

Toen in maart vorig jaar de eerste lockdown werd afgekondigd, regende het annuleringen bij ‘Cacao van jou’. In korte tijd was zijn hele agenda leeg en dat betekent direct ook nul inkomsten. “Nederland viel stil en ik viel ook stil. Ik heb drie nachten lopen ijsberen. Gelukkig kwam de creativiteit toch weer bovendrijven.” Het bedrijf van Englebert ligt aan het water en het mooie weer zorgde vanaf 1 april voor een constante aanvoer van bootjes. “We hebben toen een kraampje buiten gezet en zijn smoothies en aardbeien gedoopt in chocola gaan verkopen. Dat heeft ons gered.”

Alleen
De workshops zijn eigenlijk niet meer teruggekomen op enkele kinderpartijtjes na en Englebert weet niet of een volle bak met 25 mensen in de nabije toekomst weer wel zou mogen. “Ik houd er rekening mee dat we dat voorlopig niet meer gaan doen. Ik mis het wel. De omgang met al die mensen, samen iets leuks maken. Nu sta ik hier meestal alleen.”

Maar hij zit niet bij de pakken neer, dat kan ook niet, want er moet wel geld binnenkomen. En dus is ‘Cacao van jou’ nu een webshop die thuisbezorgd en waar mensen kunnen komen afhalen na een telefonische afspraak. “Ik ben wel handig met chocola, maar niet met social media, dus daar heb ik andere mensen voor gevraagd. Verder heb ik samenwerking gezocht met andere ondernemers hier in de straat. Je kunt elkaar versterken en helpen.”

Loondienst
Hoe de toekomst eruit gaat zien, weet Englebert nog net zo min als ieder ander. Hij weet wel dat hij alles op alles gaat zetten om door de coronawinter te komen. “Ik heb het geluk dat ik een product kan maken waar mensen blij van worden. Ik probeer steeds iets nieuws en moois te bedenken wat mensen leuk vinden om aan elkaar te geven. Met Valentijnsdag, met Pasen of met verjaardagen. Maar misschien moet ik iets heel anders gaan doen dan chocola, misschien moet ik in loondienst gaan. Je moet niet vies zijn van out-of-the-box denken. Ik pak alles aan om mijn boterham te verdienen en voor mijn kinderen te kunnen zorgen.”

Deze maanden interviewt verslaggeefster Gerry van Bakel elke week een ondernemer uit Leiden of de buurgemeenten over hoe hij/zij de coronawinter doorkomt. Heb je een tip? Mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij coronawinter ondernemer Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×