Nieuwe eigenaar Robbin Stikvoort wil de winkel Comtesse zoveel mogelijk behouden: "Mensen komen hier thuis". (Foto: Gerry van Bakel).

Robbin Stikvoort beleeft bijzonder jaar: nieuwe liefde, coronababy en trotse eigenaar Comtesse

Comtesse zoekt een nieuwe eigenaar, hoorde Robbin Stikvoort terwijl hij in zijn auto naar Sleutelstad luisterde. Stikvoort belde meteen zijn vriendin: Zullen we dat doen? En de rest is geschiedenis, want aanstaande maandag nemen ze samen de zaak over. “Comtesse is een begrip in Leiden, dat mag niet verloren gaan”, aldus de kersverse ondernemer.

Op de ramen van lederwarenwinkel Comtesse hing maandenlang ‘opheffingsuitverkoop’, maar op 1 maart kan dat veranderd worden in ‘starterskorting’. De nieuwe eigenaren willen de winkel zelf zoveel mogelijk laten zoals hij is. “Comtesse heeft een grote vaste klantenkring”, vertelt Stikvoort. “Er komen hier mensen binnen die vertellen dat hun moeder en ook oma hier al een tas kochten. Die mensen komen hier thuis en dat willen wij behouden.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Robbin Stikvoort, nieuwe eigenaar lederwarenzaak Comtesse.

Om wel met de tijd mee te gaan en ook een jonger publiek aan te boren bouwt Stikvoort nu wel een webshop, iets waar voorganger Verspaandonk nooit aan toegekomen was. In tijden van corona zeker geen overbodige luxe, want uitgebreid winkelen in de zaak aan de Breestraat is er voorlopig niet bij. “Je kunt niet meer zonder webshop. Maar we hopen natuurlijk dat klanten ook snel weer bij ons naar binnen mogen komen.”

Opvolger
Het jaar 2020 brengt voor Robbin Stikvoort en zijn vriendin Charissa Faber veel veranderingen. Ze leren elkaar kennen tijdens de eerste lockdown en springen gelijk het diepe in. Ze gaan samenwonen, nemen Comtesse over en in januari wordt hun dochter geboren. Of daarmee de opvolging voor over dertig jaar ook is veilig gesteld kan Stikvoort geen uitsluitsel geven. “Een winkel is niet voor iedereen, maar als ze net zo ondernemend is als haar ouders, moet het wel goed komen.”

Gek
En alhoewel Stikvoort zich met deze gedurfde stap, het overnemen van een winkel in tijden van corona, zeker van zijn meest ondernemende kant laat zien, is het allemaal nog heel nieuw voor hem. “Ik voel wel dat ik ondernemersbloed in me heb, maar ik heb altijd voor de overheid gewerkt. Dat blijf ik ook nog even doen als overgangsperiode. Mensen hebben ons soms wel voor gek verklaard. Waarom in deze tijd zoiets doen en dan nog wel in de retailsector die het zo zwaar heeft. Ik denk dan: het kan alleen maar beter gaan.”

Het was een gevalletje toeval of misschien wel een kwestie van voorbestemd zijn. Op maandag 19 oktober reed Robbin Stikvoort in zijn auto naar Zoetermeer. Zijn autoradio stond op Sleutelstad. In het programma Nieuws071 vertelde Laurens Verspaandonk dat hij op zoek was naar een opvolger voor zijn lederwarenzaak Comtesse. Verspaandonk wilde na 45 jaar met pensioen, maar had tot dan toe nog niemand gevonden die er heil in zag. Stikvoort aarzelde geen seconde, hij belde gelijk zijn vriendin. Nadat zij zei dat ze het ook zag zitten, belde Stikvoort naar de studio voor de contactgegevens van Verspaandonk.

Geloven
Stikvoort is geboren en getogen in Leiden en dat was een belangrijk drijfveer voor hem bij de overname van Comtesse. “Ik voelde me gewoon verplicht om dit te doen. Als rasechte Leidenaar kan ik me Leiden zonder Comtesse niet voorstellen. Het was iets wat ik al heel lang wilde en nu ik de kans kreeg, heb ik die gegrepen.” Positief blijven en in jezelf geloven, staan bij Stikvoort voorop. “Als je er niet in gelooft, kun je er beter niet aan  beginnen.”

Deze maanden interviewt verslaggeefster Gerry van Bakel elke week een ondernemer uit Leiden of de buurgemeenten over hoe hij/zij de coronawinter doorkomt. Heb je een tip? Mail naar redactie@sleutelstad.nl.

 

 

Economie Leiden Maatschappij coronawinter ondernemer Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×