Op de plek waar tot voor kort de tijdelijke Schanstuin lag, komt HOF36. (Foto's: Chris de Waard).

Met HOF36 krijgt de Lammenschansdriehoek er weer honderden woningen bij

Eind 2023 telt de Lammenschansdriehoek 444 extra woningen. Dan wordt HOF36 opgeleverd. Het laatste grote bouwproject dat nu in het gebied is voorzien. In de vijf woontorens komen 318 huurappartementen in de categorie ‘middelhuur’ en 126 in de sociale huursector. In het midden wordt voor de bewoners een groen hofje aangelegd. De bouw begint volgend jaar.

Naast de plek waar de komende jaren HOF36 verrijst, vertrekken juist ondernemers uit het gebied. Een van de bekendste is Zirkzee Wonen & Slapen.

Onder het gebouw komt een parkeergarage met ruim tweehonderd plekken en in de plint is ruimte voor 600 vierkante meter perifere detailhandel. Dat zijn de bedrijven met grote producten die niet goed in de binnenstad passen. Auto’s of meubels bijvoorbeeld. Opvallend genoeg vertrekken juist zulke bedrijven momenteel uit het gebied. Verder is in HOF36 plaats gereserveerd voor horeca, een apotheek en een kinderopvanglocatie.

Duurzaam
Op de daken komen naast meer dan duizend zonnepanelen ook (kruiden)tuinen van in totaal 2.800 vierkante meter. Ook komen er op de daken, net als bij de drie Lorentz-torens tegenover station Leiden Centraal, retentiekratten. Daarin wordt regenwater opgeslagen om in droge periodes de daktuinen van water te voorzien. De verwarming van het complex gebeurt via een Warmte-koude-systeem (WKO) waarbij aardwarmte van grote diepte uit de bodem wordt opgepompt. Ook wordt gebruik gemaakt van WarmteTerugWin-techniek. Bijvoorbeeld door afvoerwater van de douche te gebruiken om het water dat naar de douche gaat voor te verwarmen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Hof36 Lammenschansdriehoek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×