(Archieffoto: Rob van Dullemen).

Finaal oordeel Ambachts- en Baljuwhuis dichtbij, maar kritiek blijft

De gemeenteraad van Voorschoten beslist donderdag over de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Wassenaarse vastgoedondernemer Boris Bayer. Als de raad akkoord gaat, komt er een einde aan een slepend proces dat in februari 2019 begon. Het heikele punt is de ‘openbare functie’ die het huis moet behouden. Dat was een voorwaarde voor de schenking van het pand aan de gemeente in 1912. Een aantal oppositiepartijen vindt dat Bayer tot nu toe onvoldoende aan die voorwaarde voldoet en dient daarom een amendement in.

Een expertgroep van vier personen stelde eerder een lijst van vijf criteria op waaraan een nieuwe koper zou moeten voldoen. Het gaat om het behoud van het pand als authentiek Rijksmonument, met een maatschappelijk karakter, een publieke functie, als versterking voor het centrum van Voorschoten, voor een redelijke koopsom. Er waren vier biedingen, en volgens de expertgroep voldeed Bayer het beste aan de voorwaarden.

Amendement
De oppositiepartijen in de Voorschotense gemeenteraad zijn echter uiterst kritisch, met name op het voornemen van Bayer om één dag in de week week de trouwruimte kosteloos ter beschikking te stellen aan een Voorschotense vereniging of organisatie. Dat komt neer op 52 dagdelen per jaar, fors minder dan de 150 dagdelen die vorig jaar waren afgesproken met Jos Kriek, een andere potentiële koper. Die deal ketste af omdat de gemeenteraad de procedure niet transparant genoeg vond.

Drie oppositiepartijen dienen donderdagavond een amendement in. ONS Voorschoten, de PvdA en de SP hopen dat Bayer het aantal dagdelen dat het beschikbaar is substantieel gaat uitbreiden. Bovendien willen ze graag dat de nieuwe eigenaar, samen met de gemeente en maatschappelijke organisaties in een vaste groep na gaat denken over de precieze invulling van de maatschappelijke functie.

Erik Maassen van de SP begrijpt niets van het huidige collegevoorstel. “Toen we het huis vorig jaar aan Jos Kriek wilden verkopen, is er een gespreksronde opgetuigd tussen Kriek en de bevolking van Voorschoten. Op basis van de wensen van de bewoners heeft Kriek een heel plan opgesteld waarin de publieke functie van het gebouw wordt toegelicht. Maar nu is Bayer op het toneel verschenen als nieuwe koper, die niet met de bevolking in gesprek is gegaan en geen plan heeft opgesteld, en dan is het opeens prima. Dat klopt niet.”

Katrien van Meenen van collegepartij VVD vindt de vergelijking van de nieuwe met de oude deal onterecht. “De 52 dagdelen die zijn afgesproken met Bayer, zijn gegarandeerd gratis. Bij de 150 dagdelen waar we het vorig jaar over hadden, was dat niet zo.” Ze heeft dan ook vertrouwen in de nieuwe eigenaar: “We hebben duidelijke voorwaarden opgesteld, en daar zal hij zich aan moeten houden.” Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal Sterk vindt daarentegen zelfs 150 dagdelen veel te weinig: “Het zou minstens vier dagen per week open moeten zijn, minstens zes uur per dag.”

Petitie
Ook onder de bewoners van Voorschoten leeft verzet tegen de verkoop aan Bayer. Odette Paauwe is op internet een petitie begonnen tegen de verkoop aan Bayer. De oud-penningmeester van honk- en softbalvereniging Adegeest werd in 2017 door de lokale VVD uitgeroepen tot ‘Held van Voorschoten’ voor haar inspanningen voor de vereniging. Zij vindt dat het Ambachts- en Baljuwhuis verkocht moet worden aan iemand uit Voorschoten en dat de openbare functie van het huis niet mag worden ingeperkt. De petitie was woensdagmiddag 469 keer getekend.

Beleggingsobject
Dat het Ambachts- en Baljuwhuis verkocht gaat worden, lijkt inmiddels vrijwel zeker. De vergadering van donderdag gaat over ‘wensen en bedenkingen’ bij de verkoop aan Bayer. Er kunnen aanvullende voorwaarden komen voor de verkoop, maar de optie om niet te verkopen, ligt niet op tafel. Wel zijn er beschermende clausules die moeten voorkomen dat het huis als beleggingsobject snel doorverkocht wordt. Als de nieuwe eigenaar het binnen tien jaar wil verkopen, moet hij een boete betalen aan de gemeente ter hoogte van de winst die hij met de verkoop maakt. Bovendien heeft de gemeente als eerste recht op koop. Als die daarvan afziet, gelden voor een nieuwe koper dezelfde vijf criteria als voor de huidige koper.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×