Reanne van Kleef sprak met organisator Rob van der Groen en tulpenontvangers Jopie en Frances. (Video: Robbert Beurse).

Tulpenactie in Leiderdorp ontroert: 'Mensen laten in deze coronatijd hun sociale hart zien'

De zon scheen vandaag voor ouderen in Leiderdorp nog net iets harder dan voor de rest van Nederland. Ze werden namelijk verrast door Clubhuis De Derde Helft met een bosje paastulpen en een praatje. Ook werd er weer enthousiast meegedaan met het BalkonBewegen. Met de negenhonderd bossen tulpen steken de vrijwilligers van het clubhuis de senioren in het dorp een hart onder de riem. “Het zijn niet alleen de jongeren die het zwaar hebben, ook de ouderen zitten opgesloten.”

Het is het tweede jaar op rij de Clubhuis De Derde Helft de tulpenactie organiseert. “Vorig jaar was het een groot succes, en goede ideeën moet je herhalen”, zegt organisator Rob van der Groen. Samen met een groep andere vrijwilligers ging hij de hele dag op pad om de tulpen rond te brengen bij tehuizen en seniorenflats.

De tulpen werden coronaproof uitgedeeld: het bosje werd voor de deur gelegd en daarna werd er aangebeld zodat de bewoners zelf de bloemen konden pakken. Frances Verhaar en Jopie Straathof waren thuis en namen de bloemen met veel plezier in ontvangst. “Hartstikke leuk”, zegt Straathof. “We worden elke keer verwend.”

Van der Groen over de reacties. “Verrast zijn de mensen. Of verbouwereerd eigenlijk. Wanneer krijg je nou zomaar iets? Waar niets tegenover staat?” Allemaal mogelijk gemaakt door Kwekerij van der Spek uit Nieuwe Wetering die de bloemen doneerde, vertelt Van der Groen. “Vorig jaar vroegen we om bosjes voor de Ommedijk en of dat tegen inkooptarief kon. Toen zei de kweker: ‘Maar die oudjes, ik geef het! En hoeveel heb je er nog meer nodig?’ Dat vind ik het ontroerende van de coronatijd. Dat mensen toch hun sociale hart laten zien.”

BalkonBewegen
Op vier locaties in Leiderdorp vindt wekelijks het BalkonBewegen plaats. Een van de locatie is het veld voor Huis ter Does, waar buren Frances en Jopie aan wonen. En ook daar werd vandaag weer fanatiek mee gegymd. Frances Verhaar: “Ik ben blij dat we zo nog kunnen bewegen, dat het allemaal soepel gehouden wordt. Het is heel mooi dat mensen zo om je geven en extra aan je denken.”

Inmiddels is bekend geworden dat het BalkonBewegen nog zeker een half jaar doorgaat en dat op 4 juni de tweede ‘Nationale Balkon Beweegdag‘ plaatsvindt.

Ontmoetingsplaats
Clubhuis De Derde Helft zelf hoopt ergens de komende maanden weer open te mogen. Op woensdagochtend bij RCL en op donderdagochtend bij Alecto. Wellicht kunnen ze dan ook weer nieuwe deelnemers verwelkomen die door de tulpenactie op de hoogte zijn gebracht van de ontmoetingsplaats voor 55-plussers. Mevrouw Verhaar heeft er wel oren naar. “Oh dat ken ik nog niet, zit dat in de Bloemerd? Als ik ben ingeënt ga ik denk ik wel een keer een kijkje nemen.”

(Foto’s: J.P. Kranenburg en Reanne van Kleef).

Leiderdorp Maatschappij Sport clubhuis de derde helft


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×