LUMC. (Foto: Sleutelstad).

Universitair Medische Centra: datamanipulatie bij besluit kinderhartchirurgie

Het Leids Universitair Medisch Centrum, het Amsterdams Medisch Centrum en het VU medisch centrum (samenwerkingsverband CAHAL) hebben minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nogmaals laten weten tegen het sluiten van de kinderhartchirurgie afdelingen in Leiden en Groningen te zijn. De medische centra verwijten het ministerie van VWS in een brief datamanipulatie en een gebrek aan transparantie.

Twee weken geleden heeft het ministerie van VWS een presentatie gegeven aan de betrokken medische centra over hoe de minister tot het besluit is gekomen om de kinderhartchirurgie te concentreren in Utrecht en Rotterdam, en niet in Leiden, Groningen en Rotterdam. Een dag later kwam een verzoek vanuit het ministerie om extra informatie. De ziekenhuizen spreken hun verbazing uit over het feit dat het ministerie van VWS nu pas om informatie vraagt, terwijl de minister het besluit al genomen heeft. De betrokken medische centra kregen van het ministerie tot uiterlijk donderdag 27 januari de tijd om informatie aan te leveren.

Lees hier het volledige dossier over de sluiting kinderhartchirurgie LUMC

Het ministerie laat op zijn beurt weten dat het verzoek om informatie niet bedoeld is ‘om het hele traject en de bijbehorende discussie opnieuw te voeren.’ De beslissing van het ministerie om de kinderhartchirurgie weg te halen uit Leiden en Groningen kan op veel weerstand rekenen, ook omdat de kinderhartchirurgie in Leiden objectiveerbaar groter en beter is dan Utrecht en Groningen vanwege de unieke geografische positie van het ziekenhuis.

In hun brief wijst het samenwerkingsverband CAHAL erop dat zij samen met andere ziekenhuizen juni vorig jaar een brief hebben gestuurd naar de vorige minister van VWS, nota bene getekend door de huidige minister van VWS, Kuipers. De medische centra uitgezonderd Utrecht presenteerden toen gezamenlijk een uitgewerkt plan voor de concentratie van de kinderhartchirurgie, het plan DC 3. Toenmalige minister Hugo de Jonge legde dit plan “zonder motivering ten onrechte naast zich neer”, aldus de medische centra. Verder maken de medische centra bezwaar tegen het feit dat de minister niet drie maar twee centra aanwijst voor de kinderhartchirurgie.

Foutieve informatie
Kernpunt van het betoog van de ziekenhuizen is echter dat het ministerie niet transparant opereert. Er worden bovendien onduidelijke en onvolledige criteria gebruikt, die ook nog eens achteraf lijken te zijn toegepast om de reeds genomen beslissing van de minister te onderbouwen. Van een degelijke analyse, waarbij rekening gehouden wordt met de gevolgen voor de toekomst, is volgens de ziekenhuizen geen sprake. Verder lijkt het ministerie zijn besluit te hebben gebaseerd op foutieve informatie en zijn belangrijke gegevens bij het besluit niet meegenomen, aldus de medische centra.

De minister wordt er door de ziekenhuizen expliciet op gewezen dat bij een besluit ‘correcte tabellen en aantallen gebruikt moeten worden.’ Daarnaast zijn sterftecijfers eveneens belangrijk om bij een besluit mee te wegen en ‘deze zijn anders dan VWS aangeeft wel degelijk beschikbaar.’ Ook wordt het ministerie nogmaals gewezen op het feit dat in Europa alleen het CAHAL en het Erasmus in Rotterdam voldoen aan de door zorgprofessionals samengestelde en getoetste kwaliteitscriteria om een erkenning van expertise centrum zeldzame aandoeningen (ECZA) voor aangeboren hartafwijkingen te krijgen.

Knikkers
Hoogleraar Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG in Groningen, laat weten dat zijn ziekenhuis de minister erop heeft gewezen dat hij onvoldoende rekening heeft gehouden met de unieke positie van het Noorden: “Het besluit moet geheel opnieuw genomen worden. Naast de kinderhartchirurgie spelen er meer dossiers waarbij concentratie van zorg gerealiseerd dient te worden. Het is echt in niemands belang om deze dossiers op dezelfde wijze op te lossen als het dossier van de kinderhartchirurgie.”

Utrecht en Rotterdam lijken echter vast te willen houden aan het besluit van de minister. Verhagen vergelijkt de handelswijze van deze twee ziekenhuizen met een stel kinderen die aan het knikkeren zijn: “Twee kinderen pakken alle knikkers en willen vervolgens niet meer knikkeren. Voor het besluit is echter vanuit de samenleving geen draagvlak en ook vanuit de Tweede Kamer is er terecht kritiek. Meer dan een kwart miljoen mensen hebben een petitie getekend voor het behoud van de kinderhartchirurgie in Groningen. Het huidige besluit willen doordrukken is echt geen goede optie.”

“Wat nodig is een nieuw besluit op basis van objectieve criteria en juiste gegevens. Het nemen van zo’n besluit hoeft niet veel tijd te kosten zoals sommigen suggereren. Stel een commissie van wijze vrouwen en mannen samen en laat hun tot een oordeel komen”, stelt hoogleraar Verhagen. “En het is taak om te zorgen voor meer transparantie bij het besluitproces. Dit alles kan geregeld worden binnen een jaar. Het alternatief voor het ministerie is een lange juridische weg.”

Tweede Kamer nu aanzet
Vooralsnog is nu eerst de Tweede Kamer aanzet. De vaste commissie voor VWS heeft de minister op 24 januari ruim tweehonderd vragen gesteld. De voorzitter van deze commissie, PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, vertelde mediapartner TV-West eerder het besluit van de minister ‘een schoffering van de Tweede Kamer’ te vinden. De kamercommissie vergadert binnenkort over het onderwerp. Vooraf vindt op een nader te bepalen datum nog een ’technische briefing’ voor de vaste commissie voor VWS plaats.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Politiek Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×