Thea van de Kooi. (Foto: SBZ).

Seniorenbelangen Zoeterwoude wil participatie via klankbordgroepen

De kleinste politieke partij van Zoeterwoude , Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ) werd vier jaar geleden opgericht door Thea van der Kooi die eerder aan het CDA Zoeterwoude was verbonden. Toen ze in de aanloop van de raadsverkiezingen van 2018 geen plek meer kreeg op de CDA-kandidatenlijst begon ze haar eigen ouderenpartij en haalde daarmee één van de dertien zetels.

Ook de komende vier jaar wil SBZ door als politieke partij in Zoeterwoude. De nu 74-jarige Thea van der Kooi is lijsttrekker en na haar volgen nog zes namen op de lijst. Op plek 2 staat eendenfluisteraar Linda Mooijman, op 3 commissielid Liza Soffner, op 4 Ewald van de Mortel die sinds eind vorig jaar eveneens commissielid is bij SBZ. Op 5 staat Tessa Kraus en op 6  Thea’s echtgenoot Henk van der Kooi die in een vorig (politiek) leven wethouder was voor de VVD Zoeterwoude. Lijstduwer is Mart van Diemen. Het verkiezingsprogramma presenteerde de partij pas begin maart. Het staat op de website van SBZ.

Klankbordgroepen
Van der Kooi presenteert haar partij als het enige lokale alternatief voor de landelijke partijen. “Onze onafhankelijkheid geeft ons de vrijheid een eigen koers te varen, vrij van invloeden van landelijke partijthema’s en partijbeginselen.” Bij de zaken waar Van der Kooi de komende vier jaar voor wil strijden hebben de oudere inwoners een streepje voor. Die mogen ook veel beter betrokken worden bij de gemeentelijke plannen. “Daarbij denk ik aan klankbordgroepen met bewoners om gemeentelijke plannen te toetsen, maar ze kunnen ook zelf nieuwe ideeën aandragen.”

Klimaat
De partij wil onder andere realistische en haalbare doelstellingen als het gaat om het realiseren van klimaatdoelstellingen. Draagvlak bij inwoners en bedrijven is daarbij voorwaardelijk. Net als de betaalbaarheid, want energiearmoede moet worden voorkomen.

Verkeersveiligheid
Vooral fietspaden in Zoeterwoude moeten worden aangepakt. Van de Kooi blijft pleiten voor betere (LED) verlichting en witte belijning op alle reguliere fietspaden. Op het Molenpad tussen Dorp en Rijndijk wil ze sensoren die alleen aangaan als er verkeer nadert.

Wonen
Op het gebied van wonen hamert SBZ ook de komende jaren op het toevoegen van kleinere levensloopbestendige appartementen voor 1 en 2 persoonshuishoudens. Veel ouderen die nu nog in een eengezinswoning wonen, hebben volgens Van der Kooi behoefte aan een woning die kleinere en gelijkvloers is. Het aanbod daarvan in Zoeterwoude is echter klein en daardoor stokt de doorstroming van senioren. naast appartementen plein de partij voor een onderzoek naar woongroepen met een mix van jongeren en senioren. Ook de komst van een ‘Knarrenhof’ staat op het verlanglijstje.

 

Politiek Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×