(Foto: Rob van Dullemen)

LUMC, gemeente en universiteit in gesprek met minister over CAHAL

De gemeente Leiden, het LUMC en de Universiteit Leiden hebben gezamenlijk een zienswijze ingediend tegen het voorgenomen besluit van zorgminister Ernst Kuipers om de specialistische centra voor kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Groningen. Dat zegt de Leidse burgemeester Lenferink in het maandelijkse gesprek op Sleutelstad TV. Het CAHAL in Leiden zou daardoor op termijn moeten stoppen met dit type operaties bij kinderen.

Die sluiting is volgens Lenferink absoluut nog niet zeker. “Het is een ontzettend slecht besluit van de minister en hij heeft er ook helemaal geen goede argumenten voor. Er is net een heel breed onderzoek gedaan door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daaruit kwam de conclusie dat er helemaal geen reden is om deze zorg nu te concentreren. En als dat wel gebeurt, blijkt ook niet dat terug naar twee centra het meest logische is. De argumenten van de minister blijven gewoon niet overeind.”

Nu de Leidse zienswijze gezamenlijk is ingediend, volgt er op korte termijn een zogeheten ‘zienswijzenoverleg’ met het ministerie. Daarna neemt de minister een definitief besluit. Als ook dat negatief uitvalt voor Leiden, staat daartegen eerst bezwaar en vervolgens een gang naar de rechter open. Het LUMC heeft eerder al aangekondigd dat zo nodig te zullen doen. “We blijven sowieso samen optrekken”, zegt Lenferink. “Dit gaat de hele stad aan en ook de regio. En eigenlijk het hele land, want het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) is internationaal het centrum met de beste reputatie. Het LUMC waar CAHAL onderdeel van uitmaakt is een Academisch Ziekenhuis met mensen die publicaties verzorgen. Hier veel meer dan elders. We hebben de grootste wetenschappelijke productie.”

De keuze voor Groningen en Rotterdam houdt volgens Lenferink ook geen stand. “De minister zegt eigenlijk dat Rotterdam de grootste is en Groningen de verste. Maar op grond waarvan  Rotterdam volgens Kuipers de grootste is, staat nergens. En als je de getallen onder elkaar zet, is Leiden groter dan Rotterdam”, zo pelt de Leidse burgemeester de argumenten van de minister verder af.

Vaardigheden
Dat de kinderhartchirurgie geconcentreerd moet worden in twee centra is volgens minister Kuipers noodzakelijk omdat chirurgen anders niet voldoende geoefend blijven in de complexe operaties. Volgens de zorgminister ondergaan in Nederland jaarlijks 180 hele jonge kinderen een hartoperatie. Uit onderzoek zou blijken dat een chirurg minstens zestig van dit type ingrepen moet doen om voldoende vaardigheden te behouden. Toch is ook hier de logica volgens burgemeester Lenferink ver te zoeken. “Want ten eerste worden er elk jaar meer dan 180 kinderen geopereerd. dat zijn er namelijk 190 tot 210. Dan kom je al makkelijker aan die zestig ingrepen. Zelfs bij drie centra.

Voldoende
Maar belangrijker is nog dat die zestig nergens op is gebaseerd.” Volgens Lenferink haalt Kuipers het aantal van zestig operaties uit een onderzoek, waarvan de onderzoekers zelf al tegen de minister hebben gezegd dat het niet om zestig, maar om veertig operaties per jaar gaat. “Dus daarmee is ook dat argument verdwenen.” Volgens Lenferink heft het CAHAL sowieso de beschikking over voldoende chirurgen en worden ook alle genoemde aantallen hier gewoon gehaald. Hoe lang het gaat duren voordat er definitief duidelijkheid komt over de toekomst van de kinderhartcentra in Nederland, is niet duidelijk, maar het ziet er naar uit dat dat nog wel even op zich zal laten wachten.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×