“Ik wil niet dat ze me cliënt noemen”, zegt ze vastberaden vanachter de microfoon. “Ik ben gewoon Eveline.” En haar vriendin Joëlle is het hartgrondig met haar eens. De twee vrouwen van Gemiva Team Meelfabriek kijken verwachtingsvol naar stagiaire Mylou. “Ik begrijp jullie bezwaar,” zegt Mylou, “maar op school leren we dat zo. Ook vanwege privacy.”
In de tweede aflevering van de podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek praten Joëlle en Eveline met Mylou over het woord cliënt en wat dat met hen doet. “Net alsof ik een patiënt ben in het ziekenhuis”, zegt Eveline. “Ik krijg dan het gevoel dat mensen me niet voor vol aanzien.” Joëlle vindt cliënt ook een vervelend woord. “Ik vind het gewoon een beetje raar klinken.”
Mylou doet de opleiding Social Work aan de Hogeschool Leiden en loopt stage bij Gemiva. Ze is gewend om het woord cliënten te gebruiken in de verslagen die ze maakt. “Daarin mag ik geen namen noemen, maar ik zal Eveline of Joëlle nooit daarmee aanspreken.”
Aflevering 2 van de podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek bevat gesprekken over het begrip beperking, over aangesproken worden als cliënt en of er een krokodil zit in het Riffellokaal.
Inclusiviteit staat bij veel organisaties en bedrijven hoog op de agenda. Diversiteit op de werkvloer zorgt voor betere resultaten, zo laten onderzoeken zien. Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving. Maar hoe pakt dat uit voor mensen met een verstandelijke beperking? Podcastmakers Andy Clark en Gerry van Bakel gaan op stap met Joëlle en Eveline van Team Meelfabriek van Gemiva om hun ervaringen vast te leggen in de podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek.
Sinds Team Meelfabriek in het najaar van 2022 hun tenten heeft opgeslagen in het directiegebouw van de Meelfabriek zijn Joelle, Eveline en al hun collega’s op allerlei plekken in het complex aan de slag gegaan. Bij marketingbureau OWNagency maken ze elke donderdag de lunch klaar en brengen oud papier en leeg glas weg. Voor het naaiatelier Kleurstof verzorgen ze ook de lunch en zetten water en limonade klaar voor de kinderles. Met een aantal medewerkers praten Joëlle en Eveline over hun samenwerking en ook hoe zij aankijken tegen het begrip ‘beperking’.
Riffellokaal
En dan was er ook nog die krokodil van Eveline. Dat heeft alles te maken met het Riffellokaal. Een gekke naam, die bij Eveline het beeld opriep van een grot, waar een krokodil in huist. In aflevering 3 zal Patty Beuk van de Meelfabriek vertellen waar de naam Riffellokaal vandaan komt. Het Riffellokaal is de plek waar op dinsdag 23 mei de nieuwe cadeauwinkel van Gemiva werd geopend. En die winkel komt in aflevering 3 ook de uitgebreid aan bod. Al lichten Joëlle en Eveline in het programma Nieuws071 al een tipje van de sluier op.
Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Joëlle, Eveline en Eline over de podcast ‘Joëlle en Eveline in de Meelfabriek’ en de nieuwe cadeauwinkel van Gemiva.
De podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek laat horen hoe deze twintigers omgaan met de uitdagingen in hun leven. Ze hebben allebei een licht verstandelijke beperking. Daar doen ze niet geheimzinnig over, maar ze hebben ook niet altijd de behoefte om tekst en uitleg te geven. Ze willen wel met respect behandeld worden en een kans krijgen om hun dromen waar te maken. En als het even kan gewoon aangesproken worden met hun naam: Joëlle en Eveline.
Verantwoording
En daarom is ook deze podcast op een meer inclusieve manier tot stand gekomen. Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel maken deze serie samen met Joëlle en Eveline. Dat is soms zoeken naar de beste vorm en het juiste tempo.
De podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds. En is terug te vinden op Spotify en ander podcastapps. De eerste aflevering is hier terug te vinden: aflevering 1
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907