Eveline en Joëlle met stagiaire Mylou (in het midden) in de studio bij het inspreken van de laatste voice-overs. (Foto: Gerry van Bakel).

Joëlle en Eveline in de Meelfabriek: ‘Leer ons kennen, geef ons vertrouwen’

“Ik hoef geen betaalde baan”, zegt Eveline. “Dat kan ik niet met mijn beperking.” Dat ziet ook projectmanager Hiske Faber van Gemiva. “Ik zou van jou geen piloot maken Eveline en ik zal Joëlle niet in een drukke strandtent neerzetten. Maar we gaan kijken wat wel kan en waar jullie kunnen shinen.”

Het woord inclusie hoor je overal. Maar hoe pakt dat uit voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Kunnen zij gewoon meedoen? En werken in een winkel, een koffiebar, bij een marketingbureau of een hotel? In de podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek nemen deze twee vrouwen van Gemiva Team Meelfabriek je mee op hun ontdekkingsreis naar erkenning en werk.

Podcastmakers Andy Clark en Gerry van Bakel onderzoeken het begrip inclusie in Leiden en dan toegespitst op de groep mensen met een licht verstandelijke beperking.

In de podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek nemen zij je mee op hun zoektocht naar werk, waardering en acceptatie.

Iedereen heeft wel een beperking wordt er vaak gezegd, ook in deze podcastreeks. Stagiaire Mylou heeft ADD, Marlous van atelier Kleurstof in het Riffellokaal hoort alle gesprekken om zich heen – en dat is soms best druk, en Hiske heeft diabetes. “Ik was zeven jaar en ik was ineens patiënt. Ik had een beperking, kreeg ik te horen. En daarom heb ik eigenlijk van kinds af aan gedacht: wat is nou een beperking, iedereen heeft wel wat. Ik heb diabetes. Maar ik denk niet in beperkingen. Ik vraag waar zit jouw talent? Wat kan jij en waar word je blij van? Dat vind ik veel belangrijker. Diabetes hoort bij mij en dat maakt ook wie ik ben en soms is het verrekte lastig. Maar soms vergeet ik bijna dat ik het heb.”

Toch maken mensen, en de samenleving als geheel, wel onderscheid tussen beperkingen. De ene beperking is niet de andere. Marcel is eigenaar van evenementenorganisatie Bizon en sinds kort ook van koffiebar Grutsk, een naaste buur van de cadeauwinkel van Gemiva waar Joëlle en Eveline werken. Joëlle wil ook heel graag in de horeca werken.

Terughoudend

Marcel wil haar best die kans geven, maar vindt het ook lastig om in te schatten wat voor werk hij Joëlle en haar collega’s kan laten doen en hoeveel begeleiding ze daarbij nodig hebben. Hij denkt dat die onzekerheid en onwetendheid er voor kan zorgen dat ondernemers een beetje terughoudend zijn om mensen met een beperking in hun bedrijf te laten werken. “Ik ben altijd met heel veel zaken tegelijk bezig. Koffie maken, praten met een leverancier en dan belt er weer iemand die ons een evenement wil laten organiseren. Dan vraag ik me af: kan ik de zaak dan zomaar overlaten? We zijn ook pas net gestart met Grutsk, dus we moeten nog veel zelf uitproberen.”

In het Riffellokaal wordt Cadeau Lokaal geflankeerd door koffiebar Grutsk – dat is Fries voor trots – en atelier Kleurstof. Aan die kant lopen de winkel en het atelier naadloos in elkaar over. Eigenaresse Marlous is heel enthousiast over de samenwerking. “Het allerbelangrijkste vind ik dat we open met elkaar samenwerken. Dus jullie vertellen aan ons hoe het voelt. En wij vertellen aan jullie wat wij fijn vinden. En dat als iets niet goed gaat, het meteen ook gezegd wordt. En daar zijn jullie eigenlijk beter in dan wij.”

Poster

Onbekend maakt onbemind. En daarom vinden Joëlle en Eveline het idee van Marlous wel goed om een bord te maken voor in de winkel waarop duidelijk staat wat voor soort werk ze zouden willen doen. “We kunnen natuurlijk een soort van poster maken met een tekst als: hé, luister eens, heb je interesse in een nieuwe collega, wij weten nog wel iemand.  En dan loopt hier heel Leiden natuurlijk langs, want we zitten aan de Singelparkroute. En dan moeten we alleen even verzinnen wat er gebeurt als iedereen dan weggaat, want ik weet toevallig dat er heel veel mensen personeel zoeken.”

Joëlle en Eveline en al hun collega’s uit Team Meelfabriek willen graag meedoen, voor vol aangezien worden. Hun motto is: Leer ons kennen, geef ons vertrouwen. “Ik heb een beperking, daar ben ik mee geboren”, zegt Eveline. “Maar ik heb respect voor iedereen.”

Verantwoording
Deze podcast is ook op een inclusieve manier tot stand gekomen. Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel maken deze serie samen met Joëlle en Eveline. Dat is soms zoeken naar de beste vorm en het juiste tempo.

De podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds en is terug te vinden op Spotify en ander podcastapps. De serie heeft een korte zomerstop en komt in september terug met de slotaflevering. Eerdere afleveringen hier terug te vinden: aflevering 1, aflevering 2 en aflevering 3.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Gemiva Team Meelfabriek JEM


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×