Activisten van Extinction Rebellion Leiden voerden maandagmiddag actie bij de opening van het academisch jaar. (Video: Jelle Broekstra)

Klimaatprotest bij opening academisch jaar Universiteit Leiden

Activisten van Extinction Rebellion Leiden hebben maandagmiddag actie gevoerd bij de Pieterskerk. Daar werd om 15.00 uur het academisch jaar geopend door Jan Willem Erisman die als hoogleraar Milieu en Duurzaamheid is verbonden aan de Universiteit Leiden. Erisman staat bekend als de ‘stikstofprofessor’.

De opening stond, net als in 2017, in het teken van duurzaamheid. Naast speeches over wat de universiteit al doet op dat gebied, lieten studenten en medewerkers kritische videofilmpjes zien. Zij vinden dat de universiteit de banden met de fossiele industrie moet stoppen. Alleen de publicatie van een lijst met samenwerkingen met de fossiele industrie waar de universiteit   eind vorige maand mee kwam, vinden ze volstrekt onvoldoende.

Rector magnificus Hester Bijl haakte in op de pitches van de studenten door te vertellen dat duurzaamheid al flink is verweven met al het onderwijs aan de universiteit. “En het aantal opleidingen en vakken waarin duurzaamheid en aanverwante onderwerpen aan bod komen is al aanzienlijk uitgebreid. Ook in de samenwerking tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam is duurzaamheid een speerpunt.”

Voorzitter Annetje Ottow van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden verwees in haar openingsspeech naar de demonstranten van Extinction Rebellion die voor de Pieterskerk stonden. Ottow sprak hen vlak voor de ceremonie. “Dat ging me niet in de koude kleren zitten. De demonstranten lieten weten zich grote zorgen te maken over het klimaat en wat er in de wereld gebeurt. Zij willen dat de universiteit samenwerkingen met de fossiele industrie stopt.”

De universiteit gaat eind september in gesprek met medewerkers en studenten. Tijdens dat debat wil Ottow het hebben over die samenwerkingen. “Ermee stoppen lijkt misschien voor de hand te liggen, maar veel onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de fossiele industrie. Bijvoorbeeld over duurzame energie. Volgens Ottow kan de universiteit een leidende rol spelen bij het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken. “Maar dat kan alleen met behulp van onze lokale en internationale partners. Samenwerkingen tussen wetenschap en samenleving zijn cruciaal om grote uitdagingen aan te pakken en ik geloof dat we een duurzame toekomst alléén kunnen veiligstellen wanneer we dit op wereldwijde schaal doen. Deze universiteit zal er alles aan doen om verschil te maken”, zo besloot ze haar toespraak.

Erisman wond er in zijn bijdrage geen doekjes om . “Deze zomer worden we opnieuw geconfronteerd met vreselijke berichten over extreme hitte, overstromingen en hagelstenen zo groot als tennisballen waarmee vakantiegangers in Italië te maken kregen. De wetenschap is eenduidig over het aandeel van klimaatverandering en de menselijke bijdrage daaraan. De laatste jaren nemen de extreme situaties verrassend snel toe en zien we ook andere effecten waarvan we nog niet weten wat ze gaan betekenen.” De stikstofprofessor wees daarbij op verminderde ijsaangroei op Antarctica en oceanen die warmer zijn dan ooit. In paniek raken is volgens Erisman geen oplossing. Hij maande tot kalmte en riep op om juist met z’n allen aan de slag te gaan in de strijd tegen de klimaatproblematiek.

Leiden Maatschappij Wetenschap Fossiele industrie


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×