Bij een bank kan je geld halen, tenminste als je er een bankrekening hebt waar iets op staat. De Stadsbank in Leiden werkt net even anders. Daar kun je terecht voor advies en hulp bij schulden. Ze geven geen geld, maar gaan in overleg met de schuldeisers.
In de serie ‘Koorddansen met geld’ verkent Sleutelstad de wereld van het ontbreken van geld. Want dat is armoede in essentie. Je kunt het energiearmoede noemen of menstruatiearmoede. Het gaat erom dat er meer geld uitgaat dan er binnenkomt. Marlies Tiepel, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden, geeft een rondleiding langs loketten, diensten en initiatieven. Zoals de Stadsbank.
In de serie Koorddansen met geld gaat verslaggeefster Gerry van Bakel op stap met Marlies Tiepel, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden.
Maya Haque is sinds deze zomer accountmanager bij de Leidse Stadsbank. Daarvoor werkte ze in Den Haag. Ze zit vol ideeën voor de toekomst van de Stadsbank en zal zeker aanwezig zijn op het Geldfestival dat BuZz Leiden woensdag 29 november organiseert in de Merenwijk. Want nog veel meer mensen moeten weten wat de Stadsbank voor ze kan doen.
Incasso’s
“De Stadsbank is er voor mensen die geldzorgen hebben of schulden. Wij kunnen ze daarmee helpen. Soms met een of twee gesprekken. Niet iedereen heeft altijd overzicht over zijn geld en als er dan brieven binnenkomen en incasso’s, krijgen mensen stress. Wij geven dan advies hoe ze geldzaken kunnen aanpakken. Even alle zaken op een rij zetten: wat zijn de inkomsten en wat zijn de uitgaven.”
Als mensen al dieper in de problemen zitten en schulden hebben, kan de Stadsbank een traject opstarten, waarbij in een korte periode alle schulden worden weggewerkt en mensen met een schone lei kunnen beginnen. “Als iemand echt problematische schulden heeft en er zelf niet meer uitkomt, kunnen we een schuldregeling opzetten”, zegt Haque. “Dan vragen we aan de schuldeisers of ze akkoord gaan met deel van de schuld en dan wordt de rest kwijtgescholden.”
Achttien maanden
Vroeger was dat een traject van drie jaar, maar sinds dit jaar duurt het nog maar achttien maanden. “Dat geeft enorm veel verlichting”, zegt Haque. “Iemand kan daardoor sneller het leven weer oppakken en schuldenvrij zijn.”
Wie geldzorgen heeft of al schulden heeft gemaakt, kan met vragen terecht bij de Stadsbank. Maar contact opnemen met Marlies Tiepel van BuZz Leiden is ook altijd een optie. En kom naar het Geldfestival op woensdag 29 november in de Merenwijk.
In de serie Koorddansen met geld gaat verslaggeefster Gerry van Bakel samen met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel op stap langs loketten, diensten en ervaringsdeskundigen om meer te weten te komen over armoedebestrijding in Leiden. Eerdere afleveringen verschenen op dinsdag 17 oktober, woensdag 11 oktober, dinsdag 26 september, donderdag 21 september en maandag 11 september.
Economie Leiden Maatschappij Koorddansen met geld
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907