Dat de meeste bewoners in de wijk willen blijven wonen, is op zich goed nieuws. (Foto: Roeland van Wely)

Behoefte aan meer informatie bij bewoners Prinsessenbuurt

Het was druk op de informatiebijeenkomst over de toekomst van de Prinsessenbuurt afgelopen woensdag. De meeste aanwezigen waren bewoners van een van de 140 eengezinswoningen die De Sleutels wil slopen om nieuwbouw mogelijk te maken. Centrale vraag was: hoe ziet mijn nieuwe woning er straks uit? En dat was niet een vraag waar ze antwoord op kregen.

De gemeente Leiden en woningbouwvereniging De Sleutels hadden de avond georganiseerd om de regels uit te leggen waaraan het bouwplan van De Sleutels voor nieuwbouw moet voldoen. Die regels staan in een zogeheten Nota van Uitgangspunten. Voor veel van de aanwezigen was dat plan toch te abstract. “Er is erg veel behoefte aan informatie over wat er nu komt aan nieuwe woningen en de inrichting van de wijk”, vertelt Marijke van Aubel, de voorzitter van de bewonerscommissie.

In de wijk is veel begrip voor de sloop, maar de meeste bewoners willen graag in de wijk blijven wonen. “De staat van de huizen is heel verschillend”, stelt Van Aubel. “Er leven daardoor verschillende geluiden in de wijk. Daarom wil de een sloop terwijl de ander liever renovatie ziet. De eerste prioriteit van mensen is om in de wijk te blijven wonen waarbij veel mensen toch weer een traditionele eengezinswoning willen zonder bovenburen zoals ze die nu ook al hebben.”


Reacties van bewoners Prinsessenbuurt.


Voorzitter Marijke van Aubel van de bewonerscommissie en wethouder Julius Terpstra.

Verschillen
“Ze willen flats terugbouwen terwijl we nu in een eengezinswoning wonen”, zegt Aïsha, een van de bezoekers. “Ik zie me niet wonen in een flat. Nu heeft niemand last van mijn kinderen. Als je mensen boven of onder je hebt wonen, en naast je, dan heb je minder privacy. Straks hebben mensen ook last van mijn kinderen. Als ik verhuis, dan wil ik wel weer een eengezinswoning in deze buurt, maar die zijn er niet. In principe prima dat ze slopen, maar niet ten koste van mijn privacy.”

Andere bewoners maakt het allemaal niet zoveel uit. Zo lang ze maar iets nieuws krijgen dat voldoet aan hun specifieke behoeften. “We zijn buren, vriendinnen en we willen naast elkaar blijven wonen”, reageren twee vrouwen. Een oudere bewoonster is blij dat ze na 41 jaar haar woning kan verlaten. “Ik ben het nu een beetje zat hier. Het is niet meer fijn om daar te wonen. Ik heb altijd veel plezier gehad van mijn grote tuin, maar ik wil nu alles gelijkvloers.”

Toekomst
Dat de meeste bewoners in de wijk willen blijven wonen, is op zich goed nieuws. “Dat betekent dat de sociale cohesie hier goed is”, stelt wethouder Julius Terpstra. “Op deze bijeenkomst kent iedereen elkaar ook. En dat is echt iets wat de bewoners met De Sleutels kunnen afspreken: waar gaan ze tijdelijk wonen? Want je ziet vaak dat bewoners tijdelijk naar andere woningen verhuizen, de oude woningen vervolgens worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw, waarna de bewoners weer terug kunnen.”

Veel van de bewoners maakten van de avond alvast gebruik om een individuele afspraak met de woningbouwvereniging in te plannen. Een aantal bewoners blijft echter tegen sloop. Marijke van Aubel is vooralsnog niet blij met de wijze waarop De Sleutels tot haar sloopbesluit is gekomen. “Er had eerst een akkoord over een sociaal plan moeten zijn, vervolgens een draagvlakmeting over de inhoud van het sociaal plan en over de sloop en vervolgens pas een sloopbesluit.”

Donderdag 15 februari wordt de Nota van Uitgangspunten besproken in een vergadering van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Leiden. Een aantal bewoners is van plan om dan gebruik te maken van de mogelijkheid om in te spreken.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×