Het Participatieplatform Energiepark (PPE) stopt ermee, omdat de gemeente Leiden en de projectontwikkelaars, die zijn verenigd in de Ontwikkelcombinatie Energiepark (OCE), de participatiemogelijkheden volgens de PPE sterk willen beperken.
“Het plan voor het Energiepark is ontstaan in een unieke samenwerking waarbij buurtbewoners een bepalende rol hebben gespeeld. Die samenwerking zou ook in de realisatie worden voortgezet. Maar niets is minder waar”, schrijft voorzitter Henny van Egmond van het PPE. “De participatie wordt uitgekleed en steeds vaker worden aanpassingen van de plannen als voldongen feit neergelegd.” Die kritiek werd eind januari al duidelijk tijdens een informatieavond over de laatste stand van zaken rond de ontwikkelingen in het Energiepark.
Inmiddels ex-voorzitter Henny van Egmond van het PPE over de redenen om de handdoek in de ring te gooien.
Het oorspronkelijke plan voor het Energiepark dat door de gemeente was ontwikkeld, stuitte jaren terug op veel bezwaren. Bewoners en andere betrokkenen verenigden zich in het Nieuw Leids Bolwerk en gingen actief op zoek naar projectontwikkelaars die wilden meewerken aan een alternatief. Dat alternatief kwam er en werd uiteindelijk ook omarmd door de gemeente Leiden. “Een unieke samenwerking werd het genoemd door de toenmalige verantwoordelijk wethouder Fleur Spijker”, die na de verkiezingen van 2018 begon met een herstart van het proces. Van Egmond: “Een vernieuwende vorm van participatie die ook bij de realisatie moest worden voortgezet. Het plan kreeg als motto Samen maken we de buurt.”
Het plan voor het Energiepark is een van de laatste belangrijke ontwikkelingen binnen de singels. Een groot aantal woningen, groen, horeca, maatschappelijke opvang en bedrijvigheid maken er onderdeel van uit. “Juist de combinatie van al die activiteiten maakt een zorgvuldig proces nodig waarbij alle belanghebbenden worden betrokken”, zegt Van Egmond. “De gemeenteraad besloot daarom in juni 2021 het Kaderbesluit Energiepark vast te stellen, met daarin uitgebreide aandacht voor de participatie. Nieuw Leids Bolwerk werd toen opgevolgd door een andere club die verantwoordelijk werd voor de participatie: het Participatieplatform Energiepark.”
Als belangrijkste opdracht kreeg het PPE het behartigen van de belangen van de huidige en toekomstige bewoners. “En juist die taak wordt nu uitgekleed door gemeente en OCE”, zeggen Van Egmond en de zijnen die er nu geen heil meer in zien en het bijltje er daarom bij neergooien. “In de visie van de gemeente en OCE zijn we alleen nog een club waar belangstellenden zich kunnen melden als ze mee willen praten over het Energiepark. Maar zo’n club bestaat al: Leiden doet mee. Daar mag je meepraten, maar de participatie voor het Energiepark had een volstrekt andere ambitie. In de participatie kon worden meegedacht en ook kregen de belanghebbenden via het PPE een rol in de besluitvorming rond de plannen. Dat was ook de ambitie van het Ontwikkelplan dat niet voor niets het motto Samen maken we de buurt kreeg.”
Dat de afgelopen anderhalf jaar de oorspronkelijke plannen op een aantal punten zijn aangepast, is volgens Van Egmond de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. “Natuurlijk snappen we dat bij het realiseren van dit soort plannen dingen kunnen wijzigen. Maar doe dat dan in overleg. Nu werden ze als voldongen feiten gepresenteerd. Wij denken dat de aanpassingen de sociale veiligheid verminderen en het Energiepark minder divers en inclusief maakt.”
Juist deze week presenteert het Leidse college de handreiking ‘Samenwerken in de stad‘ die een hulpmiddel moet gaan vormen bij participatieprocessen.
Leiden Maatschappij Toekomst Energiepark LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907