In de Buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan leggen de medewerkers van de Geldparade aan buurtbewoners uit hoe zij mensen helpen. Op nummer 1 van financiële problemen in de wijk die de Geldparade tegenkomt, staat de slechte staat van veel sociale huurwoningen. Vocht en schimmel zorgen voor kosten en stress.
Onder de noemer Geldparadesoepshow kon iedereen woensdagochtend in een kringgesprek meepraten over eigen ervaringen, oplossingen en tips. “Want na een uur praten, gaat een kom soep er wel in”, zegt Marlies Tiepel. De ontwikkelmakelaar bij welzijnsorganisatie BuZz Leiden, geeft samen met Mustapha Blouh en Nadia el Mettouri een kijkje in de keuken. Te gast is wethouder Abdelhaq Jermoumi.
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Jermoumi en Mustapha Blouh en Nadia el Mettouri van de Geldparade.
Mustapha Blouh en Nadia el Mettouri wonen in Leiden Zuidwest en zijn actief voor BuZz Leiden. El Mettouri heeft zelf ook geldproblemen en schulden gehad. Nu werkt ze voor BuZz en gaat ze samen met Mustapha Blouh langs de deuren voor de Geldparade. “We bellen aan, stellen ons voor en vertellen waar we voor staan”, zegt El Mettouri. “We hopen dan het vertrouwen van bewoners te winnen, zodat ze ons binnenlaten om over hun problemen te praten.”
Dat klinkt simpel maar het kost vaak wel even wat moeite voordat mensen bereid zijn tot een gesprek. “Je kunt niet aanbellen en meteen vragen: wat zijn jouw geldproblemen?”, zegt El Mettouri. Inmiddels zijn er 20 gesprekken gevoerd, daarvoor is er 72 keer aangebeld. “Maar er zijn wel 38 hulpvragen uitgekomen. Meestal spelen er heel veel problemen”, zegt El Mettouri.
Boodschappen
“Mensen weet vaak niet wat hun rechten zijn”, zegt Mustapha Blouh, hij loopt stage bij BuZz Leiden. “We horen dat mensen geen geld hebben om ziektekostenverzekering te betalen of om boodschappen te doen. Daarom hebben we contactpersonen bij Zorg en Zekerheid en woningcorporaties, maar ook Humanitas kan mensen helpen hun administratie op orde te brengen.”
De Geldparade biedt wegwijzers die mensen in de juiste richting sturen, maar ook nazorg geven. Ze noemen dat de extra warme overdracht. Niet een foldertje of een briefje meegeven met een naam en het advies: ga die maar bellen. Indien nodig gaan ze mee naar de Voedselbank, de Stadsbank of het Sociaal Wijkteam. “En we volgen het op”, zegt Blouh. “We vragen na afloop of mensen geholpen zijn.”
Ook wethouder Abdelhaq Jermoumi is aanwezig, hij is verantwoordelijk voor het armoedebeleid van de gemeente Leiden en erkent dat de minimaregelingen die de gemeente heeft niet altijd even bekend zijn bij de bewoners die ze nodig hebben. “Het gaat al wel beter, het maatwerkbudget wordt steeds beter benut. Maar voor iedereen is het leven duurder geworden. En dit soort initiatieven zijn heel waardevol. De wijken in en vertrouwen winnen, dat wil de gemeente graag ondersteunen.”
Geldparadesoepshow
De volgende Geldparadesoepshow is op dinsdag 23 april om 11.00 uur. Het thema is: ‘Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen! Wie kan mij helpen?’ Met mensen van de Stadsbank en Eerste Hulp bij Geldzorgen (EHBG). Op dinsdag 28 mei is er nog een Geldparadesoepshow met als thema: ‘Ziek zijn of worden is duur: hoe kun je kosten verlagen?’
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907