(Foto's: Emile van Aelst, video Hans Stauttener).

Gerard van den Berg nieuwe Leidenaar van het Jaar

Taekwondo grootmeester Gerard van den Berg mag zich een jaar lang Leidenaar van het Jaar noemen. Dat maakte Business Club Leiden (BCL) gisteravond bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. Ongeveer 1500 mensen brachten hun stem uit. De top vijf werd aangevuld door Aad van der Luit, Plastic Soup Surfer Merijn Tinga op de derde plek, bouwwethouder Paul Laudy op nummer vier en Oprichter van het PS|Theather Pepijn Smit op plek 5.

Het was voor veel mensen een bijzonder moment omdat de in 2017 overleden Aad van der Luit, de sportvader van Van den Berg, tweede werd. De prijs werd daarom uitgereikt door zoon Joost van der Luit. Van den Berg, al 40 jaar sportschoolhouder in Leiden, opgenomen in de Taekwondo Hall of Fame in New York en enige de Nederlander met de 8e dan Taekwondo, wordt door velen geprezen om zijn tomeloze inzet voor anderen.


Reanne van Kleef sprak met de trotse Gerard van den Berg nadat hij was uitgeroepen tot Leidenaar van het Jaar.

Samen met Aad

Het was voor Van den Berg een grote verrassing dat hij werd benoemd tot opvolger van Leidse Glibber Emile van Aelst, die vorig jaar Leidenaar van het Jaar werd. “Ik ben super, super, super trots! Ik had dit echt niet verwacht. Zelfs niet toen ik samen met Joost en Marjo naar voren werd geroepen. Toen dacht ik nog steeds dat Aad het zou worden. Dit is echt een grote eer, ook om hier samen met hen te staan. Ik weet dat ik er zelf ook veel voor heb gedaan, maar ik heb ook alles aan Aad te danken. Dit beeldje komt thuis op een mooie plek te staan. Deze is van Aad en mij samen.”


Joost van der Luit reikte het beeldje van de jonge Rembrandt uit aan Gerard van den Berg. Zijn vader Aad van der Luit werd tweede in de verkiezing.

Stad mocht meestemmen

Het was voor de zevende keer dat BCL een Leidenaar van het Jaar koos. Eerdere winnaars waren Rembrandt (2006) Jochem Myjer (2012), Armin van Buuren (2013), burgemeester Henri Lenferink (2014) en wethouder Robert Strijk (2015) en de Leidse Glibber Emile van Aelst (2016). De genomineerden en de uiteindelijke winnaars werden voorheen gekozen door de leden van BCL. Dit jaar mochten voor het eerst ook niet-leden stemmen.


BCL-voorzitter Chris Verplanke over de verkiezing Leidenaar van het Jaar.

Een groot succes volgens BCL-voorzitter Chris Verplancke: “Er is echt heel erg veel gestemd. En het leuke is dat de top vijf onder de BCL-leden hetzelfde was als de uiteindelijke top 5. Alleen in een andere volgorde. Onder de leden stond Aad op 1. Dit was echt een succes en we gaan het volgend jaar weer zo doen. Dan hoop ik wel dat we wat meer vrouwen onder de genomineerden hebben, want we hebben ook echt hele goede vrouwen in Leiden. Daar ga ik mijn best voor doen.”


Bouwwethouder Paul Laudy is al meerdere keren genomineerd. Dit jaar eindigde hij op de vierde plek. Het blijft volgens Laudy heel eervol om genomineerd te worden.

De bekendmaking van alle vijf genomineerden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de BCL.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×