Omgeving Haagweg woest om verdere verkamering ondanks moratorium

Opnieuw wordt een pand aan de Haagweg verkamerd. Het gebruik van Haagweg 32a wordt als het aan de gemeente Leiden ligt, gewijzigd in kamerverhuur met zeven wooneenheden. Omwonenden die zich met vragen melden bij de gemeenten worden afgescheept met ‘flauwekulantwoorden’, zoals ze het zelf verwoorden.

“De bovenwoning is volgens de gemeente onderdeel van de horeca-inrichting op de begane grond. Daarom zou het geen authentiek adres zijn, waardoor een onttrekkingsvergunning niet nodig is”, stelt een verbolgen Eric van ’t Groenewoud die samen met andere omwonenden al jaren strijdt tegen verkamering in dit deel van Leiden. Van ’t Groeenwoud: “Het is – vrees ik – een voorbode aan trucjes en chicanes waarmee straks het verbod op verkameren wordt omzeild. Langs deze weg kun je alles vergunnen. Alle bovenwoningen boven winkels of andere bedrijfsruimten, kun je opeens verkameren. Toch triest dat ambtenaren deze trucjes bedenken dan wel eraan meewerken”.

De vergunning voor het verkameren van de woning boven een Amerikaans eettentje is in februari aangevraagd. De bezwaartermijn loopt nog en dus hopen omwonenden dat niet alleen zij zelf, maar ook de Belangenvereniging Haagwegkwartier daarvan gebruik zal maken.

Omwonenden nemen het wethouder Fleur Spijker kwalijk dat ze zich niet strikt houdt aan de verkamerstop die Leiden heeft afgekondigd. “Ze gaat consequent verder met het langs allerlei vluchtroutes mogelijk maken van verkameren. Het is een keihard negeren van de verkiezingsuitslag”, schrijft Van ’t Groenewoud in een mail die ook aan verschillende raadsleden is gericht. “Dit valt toch niet meer uit te leggen richting bewoners in de wijken waar de verkamering gewoon doorgaat, zoals met name op Haagweg en Morsweg. Ik durf de stelling aan dat als er straks massaal op PVV en FvD wordt gestemd, de collegepartijen dat zelf in de hand hebben gewerkt. Het wordt tijd dat alle partijen inzake een onderwerp als verkamering hetzelfde élan vertonen als waarmee indertijd de debatten over dit onderwerp werden gevoerd”.

PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla is een van de raadsleden waar de buurt hun hoop op heeft gevestigd. Zijn partij strijdt al langer tegen verkamering en maakte binnen de coalitie met D66 en GroenLinks ook de afspraak om voorlopig een verkamerstop in te stellen. Holla is inmiddels in de kwestie gedoken en heeft slecht nieuws voor de buurt. De verkamering is juridisch gezien geen verkamering en dus legaal.

Holla: “Het blijkt dat de pandeigenaar in oktober vorig jaar ten onrechte en onttrekkingsvergunning heeft aangevraagd. Die is geweigerd vanwege de verkamerstop. Maar later bleek dat het pand in ieder geval al sinds 1988 verkamerd is en dat er dus helemaal geen onttrekkingsvergunning nodig is”. Er loopt momenteel wel een aanvraag voor een omgevingsvergunning om enkele verbouwingen in de bovenwoning mogelijk te maken. Die wil de gemeente gewoon verlenen.

Het pand dateert uit de jaren 30. Toen werd er een vergunning verleend voor een café op de begane grond met daarachter een kamer en keuken, een eerste verdieping met vier slaapkamers en een badkamer, en een kapverdieping. “Het betreft derhalve een café met een onzelfstandige bedrijfswoning,” meldt de gemeente nu. Sinds 1988 zijn er al meerdere vergunningen verleend die kamerverhuur in het pand mogelijk maken. “Op 6 maart 2018 heeft de brandweer het brandveilig gebruik van de kamergewijze verhuur gecontroleerd. Geconstateerd is dat het brandveilig gebruik voldoet aan de voorschriften, behorend bij de gebruiksvergunning van 16 september 2008”.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×