Martijn Otten (PvdA) en Ries van Walraven (SP) over maatschappelijke zorg in Leiden. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Linkse partijen steggelen over koerswijziging van welzijnsgelden

De gemeente Leiden voert volgend jaar een grote wijziging door in de bekostiging binnen het zorg- en welzijnswerk. Welzijnsorganisaties krijgen geen subsidie meer, maar moeten hun geld verkrijgen op basis van een aanbesteding. Zo kan de gemeente meer sturing geven aan het welzijnswerk. “We gaan kiezen voor kwaliteit en niet voor de goedkoopste zorg”, zegt Martijn Otten van coalitiepartij PvdA in Politiek071.

Onder deze maatschappelijke zorg vallen de werkzaamheden die erop gericht zijn iemand te begeleiden tijdens dagelijkse bezigheden in de maatschappij zodat hij of zij zelfstandig kan functioneren. Dat kan dus heel breed zijn. Van het begeleiden van iemand met een verstandelijke beperking tot het helpen van een ouder iemand die nog wel zelfstandig woont, maar niet meer helemaal zelfstandig kan leven. “Dat is hele goede zorg, want dan kan iemand langer zelfstandig wonen”, zegt SP-raadslid Ries van Walraven. “Bovendien is het zo ook goedkoper.”


Martijn Otten (PvdA) en Ries van Walraven (SP) tijdens Politiek071 over maatschappelijke zorg in Leiden.

Van Walraven is echter geen fan van het nieuwe beleid. Zo vreest ze dat het zal leiden tot meer marktwerking in de zorg. “We zijn bang dat geld teveel een rol gaat spelen”, zegt het raadslid. “En dan gaan mensen zich gek gedragen.” Daarnaast vreest Van Walraven dat de aanbesteding gewonnen wordt door welzijnsorganisatie Incluzio dat verantwoordelijk is voor de maatschappelijke zorg in Leiderdorp. “Zij maakten vorig jaar een winst van 18 miljoen euro per jaar. En dat geld is niet naar de burgers gegaan”, aldus het Van Walraven.

Otten ziet het anders en benadrukt dat het er bij de aanbesteding om gaat wie de zorg het beste kan leveren en niet wie het goedkoopste is. “Dus is het geen marktwerking, want dan zou je wel kijken naar de prijs”, zegt het PvdA-raadslid. Hij denkt daarom niet dat Incluzio straks ook de zorgaanbieder in Leiden wordt. “Hier zitten al partijen met zestig jaar kennis over hoe je zo goed mogelijk welzijnswerk neerzet”, aldus Otten.

Regionale zorgverleners
Leiden is niet de enige gemeente die probeert om de bekostiging van het zorg- en welzijnswerk anders vorm te geven. Zo is Incluzio sinds begin dit jaar de nieuwe welzijnsorganisatie in Leiderdrop en heeft Voorschoten een brede welzijnsorganisatie die alles gaat regelen binnen het sociaal domein. Voor de gemeente Oegstgeest levert dit veel vraagtekens op omdat de zorgaanbieders van de gemeente Leiden ook actief zijn in Oegstgeest. Kan de koerswijziging het leven van lokaal en regionaal gewortelde zorgverleners zuur maken? “Ik denk het niet, maar het is niet ons doel om hun welzijnswerk op orde te houden”, zegt Otten daarover.

Vragen
Voorlopig werkt het Leidse college verder aan de plannen en is er op dinsdag 9 juli een bijeenkomst waar de raad wensen mag indienen voor de aanbesteding van het Leidse zorg- en welzijnswerk. “Ik heb al een hele lijst aan criteria klaar staan”, zegt Van Walraven. “Het is dan ook even afwachten wat daar uit komt.”

Leiden Politiek Sterke Sociale Basis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×