SUN Leiden biedt hulp aan wie nergens anders terecht kan

Stichting Urgente Noden Leiden geeft giften en renteloze leningen aan mensen met een laag inkomen die onverwacht geld nodig hebben om bijvoorbeeld een tandartsrekening te betalen, een borgsom voor de huur of een nieuwe koelkast. Het gaat om mensen die op dat moment geen aanspraak kunnen maken op de bestaande minimaregelingen van de gemeente. SUN Leiden verwacht dat de veranderingen in het armoedebeleid en de bezuinigingen op het sociaal domein de vraag naar ondersteuning zal vergroten.

Jan van Zwieten en Maigreït Kruijer van SUN Leiden

Maigreït Kruijer is coördinator bij SUN Leiden en samen met vier vrijwilligers verantwoordelijk voor het beoordelen van de aanvragen. De afschaffing van de declaratieregeling per 1 juli van dit jaar leidde ertoe dat een aantal mensen nu op een bijdrage van SUN Leiden zijn aangewezen. “Aanvragen komen bij ons altijd binnen via hulpverleningsorganisaties. Laatst kregen we een aanvraag voor een zwemabonnement voor een vrouw die kampt met gezondheidsklachten. Voorheen gebruikte ze de declaratieregeling om deze uitgaven te betalen, nu kan dit niet meer. En omdat ze niet begeleid wordt vanuit het Sociaal Wijkteam maar vanuit een ander organisatie komt ze ook niet in aanmerking voor het maatwerkbudget van de wijkteams. Haar maatschappelijk werkster denkt – en wij zijn dat met haar eens – dat het wenselijk is dat deze mevrouw kan blijven zwemmen. Ze blijft dan in beweging, komt buiten de deur en het is een relatief klein bedrag.”

Een goed voorbeeld van een zaak die SUN Leiden oppakt. Maar ze betalen ook wel eens mee aan inrichtingskosten voor iemand de uit de daklozenopvang in aanmerking komt voor zelfstandige woonruimte. “Mensen hebben vaak wel iets gespaard, maar dat is meestal niet genoeg om alles te bekostigen. Wij betalen dan bijvoorbeeld voor een koelkast. Die heb je echt nodig. Het komt ook voor dat een gezin bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine nodig heeft, maar dat er geen beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand omdat hun oude machine pas vijf jaar oud was en je acht jaar moet wachten voordat je er weer een vergoed krijgt. Soms heb je pech en gaan dingen eerder kapot. Dan kunnen wij instappen.”


Gerry van Bakel en Andy Clark maakten de podcastserie ‘Geen rooie cent’ over armoede in Leiden, in deze aflevering SUN Leiden.

Andere voorbeelden zijn tandartskosten die onverwacht hoog uitvallen. “Laatst hadden we een jongeman die gewoon ziek op bed lag van de kiespijn en die bleek een wortelkanaalbehandeling nodig te hebben. Die rekening van 600 euro hebben wij betaald en nu kan hij weer werk gaan zoeken. Tanden zijn heel belangrijk, een soort visitekaartje en bovendien zijn er ook andere lichamelijke klachten aan bijvoorbeeld je darmen terug te voeren op een slecht gebit.” Maigreït Kruijer is dan ook bevreesd dat de bezuiniging op de gemeentelijke bijdragen aan de aanvullende ziektekostenverzekering ertoe zal leiden dat mensen die aanvullende verzekeringen opzeggen en uit angst voor hoge tandartsrekeningen de tandarts gaan mijden.

Daarnaast biedt SUN Leiden ook hulp bij schulden. “Wij doen niet aan schuldsanering, dat is een taak van de Stadsbank, maar soms staat er een schuld in de weg om in aanmerking te komen voor schuldsanering en dan kunnen wij die voor onze rekening nemen.”

SUN Leiden krijgt geld van diverse particuliere fondsen en een bijdrage van de gemeente Leiden in de bureaukosten.

Dit is een toegift bij de podcastserie Geen rooie cent over armoede in Leiden van Andy Clark en Gerry van Bakel. Mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds. Eerdere afleveringen van deze podcastserie zijn verschenen op 25 september, 9 oktober, 25 oktober, 6 november, 20 november en 6 december op Sleutelstad.nl.

Je kunt hier alle afleveringen beluisteren:

Economie Leiden Maatschappij Politiek Voedselbank Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×