Raadsleden Sander van Diepen (D66) en Josine Heijnen (CDA) en voorzitter van de Rekenkamercommissie Hans van Egdom in de studio van Sleutelstad. (Foto: IJsbrand Terpstra)

Rekenkamer Leiden: "Discussie over woningbouw moet je niet per project voeren"

Er wordt al jaren gesproken over het toevoegen van 8.500 woningen in Leiden om de rust op de woningmarkt terug te brengen. Maar waar moeten die woningen komen? En is het toevoegen van duizenden woningen in een dichtbebouwde stad wel mogelijk? Dat onderzocht de Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp (RKC), die uiteindelijk kritisch is over de rol van de gemeenteraad. “Bespreek nou vooraf wat je wilt met de stad en hou daar per project vervolgens aan vast”, aldus voorzitter van de Rekenkamercommissie Hans van Egdom in Politiek071.

Hoewel het rapport over de woningbouwopgave in Leiden en Leiderdorp (pdf) al afgelopen november werd uitgebracht, zijn de aanbevelingen nog aan de orde van de dag. Aanstaande donderdag wordt er in de gemeenteraad gesproken over de manier waarop er over bouwprojecten wordt besloten. “Het probleem is dat discussies in Leiden vaak gaan over één woningbouwproject”, zegt Van Egdom over onder meer Lead, de Watergeuskade en torens in de Merenwijk. Het gevolg daarvan is dat de gemeenteraad bij elk project – op het moment dat omwonenden zich bewust worden van de gevolgen van zo’n plan – keer op keer dezelfde discussie voert. “Misschien zou je een stapje terug moeten zetten en eerst moeten kijken wat voor stad je wil zijn.”


Voorzitter van de RKC Hans van Egdom en de raadsleden Josine Heijnen (CDA) en Sander van Diepen (D66) in gesprek met presentator van Politiek071 IJsbrand Terpstra

“In feite is alles natuurlijk haalbaar”, zegt Van Egdom met verwijzing naar de titel van zijn rapport ‘Haalbaar, maar…’. “Je kunt een wolkenkrabber middenin Leiden neerzetten en daar kan je heel veel mensen in stoppen, maar de vraag is of we dat willen.” Bij de bespreking van een nieuwe woonvisie voor Leiden viel het Van Egdom op dat ‘elke partij een eigen woning-ideologie naar voren bracht zonder daarover met elkaar in debat te gaan’. Hij vindt dat het tijd is voor de gemeenteraad om ‘over de eigen schaduw heen te springen’ en te kijken wat verschillende partijen van elkaar kunnen leren. “Zodat iedereen aan het eind van de rit tevreden is over wat er is gebeurd.”

‘Niet haalbaar in deze stad’
Raadslid voor D66 Sander van Diepen trekt zich die oproep aan, maar vindt het lastig om met bijvoorbeeld het CDA samen te werken, die volgens hem ‘alleen Vinex-wijkjes met een tuin willen bouwen’. “Daar is hier gewoonweg niet de ruimte voor. Wij willen keihard strijden om wat te doen aan de woningnood”, aldus Van Diepen. Hij zegt dat tegen raadslid Josine Heijnen (CDA), die vindt dat je bij het bouwen van woningen niet alleen naar het toch al dichtbebouwde Leiden moet kijken maar ook naar de rest van de regio. Voor het CDA staat het daarom niet vast dat er tot 2030 in Leiden 8.500 woningen gebouwd moeten worden. “Dat is gewoon niet haalbaar in deze stad.”

Regionale opgave
De 8.500 woningen in Leiden zijn echter al een onderdeel van regionale afspraken, waarbij iedere gemeente heeft toegezegd een aantal woningen te bouwen. “Ik vind dat je zo’n regionale afspraak na moet komen”, zegt Heijnen, die daarna opmerkt dat andere gemeenten dat niet doen. “Het kan niet zo zijn dat Leiden steeds maar meer gaat bouwen omdat dat in de omgeving niet gebeurt.” Van Diepen vindt echter dat de woningschaarste op die manier alleen maar toeneemt. “Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen en niet zeggen ‘wij gaan niet bouwen omdat anderen dat ook niet doen’.”

Nota van Uitgangspunten
Aanstaande donderdag wordt in de gemeenteraadscommissie Stedelijke Ontwikkeling gesproken over de manier waarop de gemeenteraad in de toekomst zal beslissen over de randvoorwaarden voor nieuwe bouwprojecten. Daarvoor wordt altijd een zogenoemde Nota van Uitgangspunten gemaakt, waarin staat binnen welke kaders een wethouder aan de slag mag gaan. In het rapport van de RKC is daarover opgenomen dat ‘dat instrument nog wel aan kracht mag winnen’, zodat de gemeenteraad op tijd invloed kan uitoefenen op de verschillende bouwprojecten in de stad.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×