De huidige locatie van de tijdelijke woningen aan de Sumatrastraat. (Archieffoto: Chris de Waard).

Verplaatsing tijdelijke woonunits naar Verdamstraat maanden uitgesteld

De verplaatsing van zestien tijdelijke woonunits van de Sumatrastraat naar de Verdamstraat in Leiden wordt uitgesteld tot in ieder geval juli 2020. Dat laat de gemeente Leiden weten. De woningen zouden eind deze maand verplaatst worden om ruimte te maken voor nieuwbouw, maar de planning is in onderling overleg woonstichting Ons Doel aangepast. De gemeenteraad wordt hierover donderdagavond geïnformeerd.

De verplaatsing van de woonunits ligt gevoelig in zowel de Burgemeester- en Professorenwijk als bij de Leidse gemeenteraad. In december werd bekend dat een grasveldje aan de Verdamstraat voor in ieder geval tien jaar is gekozen voor de plaatsing van de woonunits. De buurt voelde zich door die mededeling echter overvallen en trok tijdens een wijkbijeenkomst de figuurlijke rode kaart. Dat was begin dit jaar aanleiding voor VVD-raadslid Maarten de Crom om verantwoordelijk wethouder Marleen Damen schriftelijk ter verantwoording te roepen.


IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Maarten de Crom die onder meer reageert op het uitstel van de planning

Uit een uitgebreide beantwoording van zijn vragen door Damen wordt duidelijk dat de gemeente te laat is begonnen met de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de woningen. “Het onderzoek naar een geschikte plek heeft langer geduurd dan wij hadden voorzien”, schrijft de wethouder, die de woningen in eerste instantie binnen De Kooi wilde verhuizen. Dat bleek om diverse praktische redenen niet mogelijk, waarna de zoektocht verder is gegaan. Daarna viel ook de Valeriusstraat nog af als mogelijke locatie, waarna de zoektocht helemaal opnieuw begon. Die leidde naar de Verdamstraat in de Burgemeester- en Professorenwijk.

Financiële gevolgen
In de tussentijd bleef de deadline van 30 maart 2020 in beeld, zodat in mei begonnen kon worden met de bouw van een nieuw appartementencomplex aan de Sumatrastraat. De gemeente doet echter nog onderzoek naar 21 alternatieve locaties die door bewoners rond de Verdamstraat zijn aangedragen en wil daarom nog geen vergunning afgeven voor de verplaatsing. Dat heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente, laat een woordvoerder weten. Eerder werd er vanuit gegaan dat de woningen tijdelijk zouden moeten opgeslagen tegen hoge kosten, maar omdat de nieuwbouwplannen van woningstichting Ons Doel ook vertraging hebben opgelopen en de grond daardoor nog even beschikbaar blijft, kunnen de woonunits langer blijven staan aan de Sumatrastraat.

Win-winsituatie
De gemeente verwacht binnen een maand te weten of er een geschikte locatie is gevonden in de 21 alternatieven van bewoners. Daarna wordt wordt het vergunningentraject in gang gezet, dat de verplaatsing van de woonunits in juli mogelijk moet maken. De gemeente houdt er echter rekening mee dat het vergunningentraject uitloopt en de verplaatsing in augustus plaatsvindt. “Als nu toch blijkt dat de locatie bij de Verdamstraat niet geschikt is of er andere alternatieven zijn, dan zou dit een mooie win-winsituatie kunnen zijn”, aldus VVD-raadslid Maarten de Crom over de opgelopen vertraging.

Leiden Politiek Containerwoningen Ons Doel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×