Wethouder Paul Dirkse komt na de verkiezingen niet meer terug naar het Leidse stadhuis. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Wethouder Dirkse na verkiezingen niet terug in Leidse politiek

Wethouder Paul Dirkse (D66) keert na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 niet terug in de Leidse politiek. Dat zegt hij in het Sleutelstad-programma Politiek071. Na zes jaar wethouderschap vindt hij het genoeg geweest. “Het is hier wat mij betreft wel gedaan, ik heb zin om weer andere dingen op te pakken.”

Op dit moment is Dirkse nog druk met de jaarrekening van 2020 en de voorbereiding op de begroting voor verkiezingsjaar 2022. De bespreking van die laatste ziet er dit jaar wat anders uit. “Het is goed gebruik dat coalitiepartijen in het jaar voor de verkiezingen terughoudend zijn met nieuw beleid”, zegt de wethouder van financiën. Dat gaat overigens maar op voor een deel van de ruim 500 miljoen euro die de gemeente jaarlijks uitgeeft, de invulling van het grootste deel is al bepaald door landelijke wetten.


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Paul Dirkse

De afgelopen jaren kwam er veel kritiek op het uitgavepatroon van het huidige college omdat er erg veel geïnvesteerd wordt. Dat heeft geleid tot een hoge gemeenteschuld en dat zorgt weer voor een risico op rentestijgingen. Daar is Dirkse overigens wel op voorbereid. Veel van de kritiek richt zich ook op het feit dat er voor komende colleges minder ruimte is om zelf grote nieuwe uitgaven te doen. De huidige investeringen moeten namelijk in die jaren worden terugbetaald. “De ruimte voor toekomstige colleges is inderdaad kleiner”, erkent Dirkse, die er daarna ook aan toevoegt dat dat ook erg afhankelijk is van hoeveel geld er vanuit Den Haag naar Leiden komt.

Bedrijfsleven
De huidige wethouder van financiën gaat van die volgende collegeperiodes in Leiden in ieder geval niet meer direct iets meemaken. “Ik zou het nog jaren kunnen en willen doen, maar ik kijk ook wel naar een goed moment om het stokje over te geven. We hebben met Fleur Spijker nu een goede lijsttrekker in de partij”, zegt Dirkse die in 2018 nog de D66-lijst aanvoerde bij de verkiezingen. “Ik heb zin om weer andere dingen op te pakken.” Ook een verzoek om nog langer wethouder te blijven voor zijn partij, zal Dirkse afslaan.

Wat hij wel gaat doen als er over ongeveer een jaar een nieuw college is, weet hij nog niet. “Ik kom uit het bedrijfsleven, maar daar zal ik denk ik niet meer naar teruggaan”, weet hij in ieder geval al wel. Dirkse zou graag een baan in het openbaar bestuur houden. “Het maatschappelijk middenveld heeft me wel gegrepen en het besturen gaat me goed af”, zegt hij. “Maar ik moet zeggen, de afgelopen tijd zijn we elke dag hartstikke druk geweest met dingen rondom corona, dus ik heb er nog niet heel veel over nagedacht.”

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×