De bloemenzee op de plek waar Esmee werd gevonden groeit. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Uitvaart met paarden en witte koets voor 14-jarige Esmee

De door een misdrijf om het leven gekomen Esmee (14) krijgt zaterdag een afscheidsdienst op het paardenpension waar ze al zowat sinds haar geboorte kwam. Dat vertelt pensionhouder Wilbert van der Post van boerderij Elza Hoeve in Leiden. “Het nieuws is ingeslagen als een bom”, zegt Van der Post tegen mediapartner Omroep West. “Ik ken haar al sinds dat ze een baby was. Ze was bijna elke dag op de boerderij.”

Het lichaam van Esmee werd op oudejaarsdag in de vroege ochtend gevonden in de bosjes langs de Melchior Treublaan in Leiden. De 14-jarige was sinds donderdagnacht vermist. Na een paar dagen intensief onderzoek doen, bracht de politie zondag naar buiten dat het meisje door een misdrijf om het leven is gekomen. Een 32-jarige Leidenaar is aangehouden als verdachte. “We hopen dat er snel antwoorden komen. Dat is erg belangrijk voor de familie”, zegt Van der Post.

Lees meer in het dossier over de dood van Esmee

Hartje
Op zijn pension zal komend weekend een afscheidsdienst zijn met de nabestaanden en alle mensen die Esmee kenden. “Ze komen naar ons toe met een witte koets met paarden en na een dienst op het pension rijden ze naar de begraafplaats”, vertelt Van der Post. “Ze was alleen maar bezig met de paarden. Ze was altijd met dieren in de weer. Het was een hele lieve, stoere meid met een klein hartje.”

Artikel gaat verder onder de foto

Esmee was één met haar paard. (Foto: Elza Hoeve).

Van der Post heeft een dochter van dezelfde leeftijd. “Zij en Esmee waren al vriendinnen sinds de wieg. Zij is er ook kapot van. Het nieuws is heel hard ingeslagen.” De pensionhouder heeft ook met de moeder van Esmee gesproken. “Zij zijn er natuurlijk helemaal kapot van. Dit is vreselijk.”

Machteloos
Zondag werden er veel bloemen en knuffels neergelegd bij de plek waar Esmee werd gevonden, in de bosjes langs de Melchior Treublaan. Ook Van der Post ging zondag langs met een aantal vriendinnen en stalgenoten van Esmee. Daar zijn de nodige tranen gevloeid. “Wij hebben ook bloemen neergelegd. De broer van Esmee is daarmee begonnen.” Een soort rouwverwerking, zo ziet Van der Post het. “Maar er is niks waardoor je haar terug kan brengen, dat voelt zo machteloos.”

Artikel gaat verder onder de foto

De manegehouder wist vrijdag al dat het gevonden lichaam langs de Melchior Treublaan van Esmee was. “Dan denk je al: het kan haast niet anders dan dat het een misdrijf is geweest. Het was zo’n lieve meid.” De politie zegt nog dringend op zoek te zijn naar getuigen. Over de 32-jarige verdachte wil de politie verder niets zeggen.

Zondag zijn de ouders van de school waar Esmee op zat via een brief op de hoogte gebracht. Deze week biedt de school de leerlingen de ruimte om school langs te komen Esmee te herdenken.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij 14-jarige Esmee omgebracht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×