Ouderenambtenaar Niels Rood van de gemeente Leiden in gesprek met bewoners van de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

Ouderen willen niet weg uit de Merenwijk

Ouderen in de Merenwijk geven hun eigen woning en de veiligheid in de wijk een dikke acht. Ze hebben geen behoefte om uit de wijk te verhuizen bij het stijgen van de jaren. Ze kunnen makkelijk oud worden in de Merenwijk vinden ze, omdat de essentiële voorzieningen aanwezig zijn: arts, apotheek en supermarkt.

Dit blijkt uit een enquête onder 1500 Merenwijkers van 50 jaar en ouder die de gemeente samen met de Wijkvereniging Merenwijk hield. Doel: inventariseren wat nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Meer dan een derde vulde de enquête in. “Een prachtige score”, zegt Niels Rood, beleidsmedewerker ouderenwelzijn van de gemeente Leiden, donderdag bij de presentatie van de resultaten.

Van de ouderen in de Merenwijk heeft 89 procent een Nederlandse achtergrond. Twee derde van de respondenten heeft een partner. Het beeld rijst op van een vitale populatie van wandelende en fietsende senioren waaronder – volgens bestuurslid Judith Bierens van de wijkvereniging- aardig wat 75-plussers. Ze lijken in hoge mate hun eigen boontjes te doppen. Ze faciliteren zelf ontmoetingen met anderen en houden hun sociale netwerk bij.

Vijf kamers
Veel ouderen in de Merenwijk hebben een groot huis waar ze met hun tweeën of alleen wonen. Vaak zijn er zelfs vier of vijf kamers. Vijftien procent heeft een acute wens om te verhuizen, anderen denken wel eens aan verhuizen, weer anderen passen hun woning aan de eisen van de hogere leeftijd aan.

“Ze willen ons wegkrijgen uit onze huizen voor de doorstroming, maar dat gaat hem niet worden”, zo valt tijdens de presentatie te horen. “We willen misschien wel verhuizen maar dan binnen de Merenwijk en naar een passende woning.”

Maar die woningen zijn er nauwelijks. Niels Rood: “De Merenwijk is een zeer dicht bebouwde wijk. Alleen rond winkelcentrum de Kopermolen komen nieuwe appartementen. Ouderen krijgen daar voorrang. Ook is er nog een hofjesproject voor ouderen.” Verder is er geen bouwruimte voor ouderenwoningen over, behalve misschien de plek van de oude brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan. Daar wil de gemeente mogelijk statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang huisvesten.

Tot 2030 moeten in Nederland 900.000 woningen worden gebouwd. Een derde daarvan moet geschikt zijn voor senioren, zo maakte het kabinet deze week bekend. Wat dit voor Leiden concreet betekent, is nog niet duidelijk.

Geen lift
“We moeten er in de toekomst rekening mee houden dat niet meer alle hulp en zorg zomaar beschikbaar is voor ouderen”, zegt Rianne Peeters van de werkgroep ‘Prettig wonen voor ouderen in de Merenwijk’. Wat volgt is een discussie in groepjes over wensen en ideeën. Een echtpaar wil bijvoorbeeld in de huurflat op een eerste etage in de Horsten blijven wonen, maar er is geen lift. Kan de gemeente of de woningbouwcorporatie dit ongemak verhelpen? Een ander stel heeft zijn koophuis verkocht en in de Merenwijk een goedkopere flat aangeschaft. Ook zijn er ideeën voor het vormen van groepen ouderen die elkaar helpen met boodschappen doen of samen koken.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Politiek Brandweerlocatie Gooimeerlaan


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×