Vanaf zaterdag mag je een week lang met de Museumkaart van iemand anders Leidse musea bezoeken. Het is een tijdelijke landelijke actie van 1 tot en met 7 april 2023. Zondag 2 april opent het Anatomisch Museum van het LUMC speciaal voor Museumweek haar deuren voor het publiek. Gezien de ruim achthonderd anatomische preparaten en modellen is het museum minder geschikt voor kinderen.
Tijdens de Museumweek controleren musea niet of de getoonde Museumkaart van de bezoeker zelf is. Er mag per kaart een bezoeker naar binnen. De bezoeker komt dus in plaats van de kaarthouder. Voor het Anatomisch Museum is geen Museumkaart nodig. Het gebouw is open van 12.00 uur tot 16.00 uur. Het LUMC waarschuwt wel dat er bij grote drukte een wachttijd kan ontstaan. Vijf vitrines tonen preparaten met gezonde en lichamelijke afwijkingen rond het thema ‘Gezond en ziek’. Het museum is gevestigd in het onderwijsgebouw van het LUMC, Hippocratespad 21 in Leiden.
Naast het Anatomisch Museum kun je bij het LUMC ook gratis de tentoonstelling ‘AANWINSTEN 2020-2022’ bekijken. Te zien zijn verrassende toevoegingen aan de kunstcollectie van het LUMC. Het doel van de kunstcollectie is om medewerkers, bezoekers, patiënten en studenten van het ziekenhuis afleiding en troost te bieden. In de werken staan verzoening en de natuur vaak centraal.
Tekst loopt door onder de video
Video tentoonstelling ‘AANWINSTEN 2020-2022’ LUMC
In het Japanmuseum SieboldHuis aan het Rapenburg in Leiden zijn komende week nog 123 topstukken van kunstenaars uit de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst (1765-1865) te zien. De tentoonstelling heet ‘Verborgen betekenissen’ en geeft een overzicht van de klassieke prentkunstthema’s: helden, schoonheden, acteurs en erotiek. De prenten vormen gelaagde raadsels en bevatten veel verwijzingen naar verhalen over de Japanse geschiedenis, literatuur, folklore of roddels uit het dagelijks leven.
Tekst loopt door onder de video
Video tentoonstelling ‘Verborgen betekenissen’
In Museum De Lakenhal is nu een tentoonstelling te zien met werken van de Leidse schilder David Bailly (1584-1657). De kunstschilder woonde en werkte in Leiden op hetzelfde moment als Rembrandt en Lievens. Bailly was een trendsetter met stillevens die symbolisch verwijzen naar de menselijke sterfelijkheid, maar hij gold in zijn tijd ook als de beste portretschilder van Leiden.
Tekst loopt door onder de video
Video tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid
Hoe zag het binnenste van de aarde er in de 17e eeuw uit? Waarom staan op een kaart van Suriname dorpjes in brand? En waarom is op een kaart een blote vrouw te zien? Deze en meer bijzondere kaarten van de Leidse universiteit met antwoorden op bovenstaande vragen zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Kaarten: Navigeren en manipuleren’ in Museum Volkenkunde.
Tekst loopt door onder de video
Video tentoonstelling ‘Kaarten: Navigeren en manipuleren’
Het Rijksmuseum van Oudheden staat dit weekend nog in het teken van de Week van de Klassieken. Een Romeins legioen slaat zijn legerkamp op in de Tempelzaal. Het Legio Secunda Augusta, een levende-geschiedenisgroep, vertelt u over ‘gewone’ Romeinen, over hun leven en werk. Ook is in het museum nu een duizend jaar oude schat uit de middeleeuwen te zien. Het gaat om vier versierde gouden hangers in de vorm van een maansikkel, twee stukjes goudblad die aan elkaar passen en 39 kleine zilveren munten.
Tekst loopt door onder de video
Video duizend jaar oude schat (Foto’s: Archeologie West-Friesland en video: Robbert Beurse)
Naast bovengenoemde musea zijn in de Museumweek ook Rijksmuseum Boerhaave, Molenmuseum De Valk en Naturalis Biodiversity Center met een (geleende) Museumkaart te bezoeken.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907