De Ella solution, de machine van In Ovo om eieren te seksen.
De Ella solution, de machine van In Ovo om eieren te seksen. (Foto: In Ovo)

In Ovo voorkomt nog meer dode kuikens met lening van 40 miljoen

Wereldwijd worden er nog steeds 6,5 miljard ‘overbodige’ kuikens per jaar gedood. Het Leidse biotechbedrijf In Ovo werkt al jaren succesvol aan methodes om dit aantal naar beneden te krijgen. Met een lening van 40 miljoen euro van de European Investment Bank (EIB) breekt er een nieuwe fase aan voor het bedrijf.

In Ovo heeft een methode ontwikkeld om het geslacht van een kuiken al in het ei te bepalen. Deze methode voorkomt dat miljoenen eendagshaantjes, die niet geschikt zijn voor consumptie, worden gedood. Beter voor het dierenwelzijn en beter voor het milieu. Met de lening van de EIB worden drie dingen gedaan: meer machines gebouwd, de machines worden verbeterd en er wordt gekeken naar andere manieren om dierenwelzijn te verbeteren.

Per land zijn er maar een aantal machines van In Ovo, de zogenaamde Ella solution, nodig om alle eieren te kunnen testen. “Maar we willen onze machines ook verbeteren”, vertelt In Ovo-oprichter Wouter Bruins. “Als we nog grotere machines kunnen maken, kunnen we bijvoorbeeld ook naar de Verenigde Staten.”

Buikpijn
Voor In Ovo en Bruins persoonlijk is dierenwelzijn de grootste drijfveer. Daarom wordt er ook breder gekeken dan alleen naar het seksen van de eieren. “We willen onze focus niet verliezen, maar er is gewoon veel meer te doen in deze markt op het gebied van dierenwelzijn. Als we iets zien waar we buikpijn van krijgen, dan willen we daar eigenlijk instappen. Vaak wordt er iets ontwikkeld zonder het dierenwelzijn in het achterhoofd en daar willen wij dan iets aan doen. Maar wel op een efficiëntere of op z’n minst even efficiënte manier.”

Hoewel Bruins van mening is dat het beter voor de wereld en het dierenwelzijn is als er minder eieren gegeten zouden worden, ziet hij ook in dat dit voorlopig niet gaat gebeuren. En waar andere bedrijven inzetten op hele andere ontwikkelingen zoals kweekvlees of producten van insecten, blijft In Ovo juist bij de oude vertrouwde eieren. “Deze wereldsector zal nog lang bestaan en daarom proberen wij de industrie van binnenuit te veranderen. Met een heel duidelijk doel om dierenwelzijn te verbeteren. Met onze methode hebben we impact op miljoenen dieren in hele korte tijd. Dat voelt heel goed, maar ik denk dat we nog veel meer kunnen doen.”

Mijlpaal
In Ovo werd opgericht in 2013 en is inmiddels de start-upfase ontgroeid. “Er zijn legio start-ups om je heen en duizend redenen waardoor het verkeerd kan gaan”, zegt Bruins. “En wij zijn nu zover dat dit mogelijk is en dat de EIB ons dit geld leent. Het is een hoog niveau van financiering, niet veel bedrijven krijgen dit. Daar ben ik best wel trots op. Maar we zijn er nog lang niet. Het is een mijlpaal, maar het moet nog veel beter.”

Uiteindelijk denkt Bruins dat In Ovo op weg is om een nieuw type ‘Animal Health’ bedrijf te worden. Daarvan zijn nu al een aantal grote bedrijven in de wereld, maar die richten zich vooral op vaccinatie en medicijnen. “Onze ambitie is net zo groot en het gaat om niet zoveel dieren. Bijna iedereen eet eieren, maar er zijn weinig ontwikkelaars op dit gebied.”

Wouter Bruins van In Ovo en Kris Peeters van de European Investment Bank

Wouter Bruins (links) van In Ovo en Kris Peeters van de European Investment Bank. (Foto: In Ovo)

Economie Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×