Kirsten Zitman (links), directeur BuZz Leiden, houdt het lint vast dat wethouder Abdelhaq Jermoumi mag doorknippen om het Geldfestival te openen. (Foto's: Gerry van Bakel).

Geldfestival in de Merenwijk: 'Hip, hip, hip, wie heeft een goede geldtip'

De een heeft drie bankrekeningen, de ander kijkt elke dag op haar bankrekening wat ze die dag kan uitgeven. Je geldzaken onder controle houden, vraagt wel wat inspanning. Maar er is hulp. Zoals Schuldhulpmaatjes, waar je ook kan kloppen als je even de weg niet meer weet in je eigen portemonnee. Op het Geldfestival was voor iedereen iets te halen.

Buiten scheen even de zon toen wethouder Abdelhaq Jermoumi het lint mocht doorknippen om het Geldfestival te openen. Een bellenblaasmachine, een rode loper, en strooibiljetten met (nep)geld benadrukte het feestelijke gevoel dat welzijnsorganisatie BuZz Leiden wilde meegeven aan dit tweede Geldfestival in Leiden. Een dag waar veel organisaties die iets van hulp bieden aan mensen met een smalle beurs op de informatiemarkt waren te vinden.


Verslaggeefster Gerry van Bakel was op het tweede Geldfestival in de Leidse Merenwijk, een reportage.

In de gang vroeg Greet Meesters gewapend met ukelele aan iedereen al zingend of zij een goede geldtip voor haar hadden.  ‘Hip, hip, hip, wie heeft er een goede geldtip’. Er stond een popcornmachine, er was koffie en thee, chocolaatjes, dropjes, fruit, koekjes en hartige hapjes.

Bij binnenkomst kreeg iedereen een lootje voor het rad van fortuin. De hoofdprijs, een fiets van Het Warenhuis was voor de lunch al vergeven. Verder zat de buurtkapster klaar om bezoekers van een nieuw kapsel te voorzien, beschilderende iemand anders handen met henna en kon je een serie pasfoto’s laten maken met kleurrijke accessoires zoals hoedjes, brillen en kettingen.

Tijd
Het was feest in Huis van de Buurt Op Eigen Wieken in de Leidse Merenwijk. Organisatoren Marlies Tiepel, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden en haar collega Anita van der Voort waren halverwege de dag al tevreden. Het leek niet superdruk, maar volgens Tiepel druppelde er gestaag mensen binnen. “Dat is ook wel prettig, want daardoor is er tijd om direct met mensen te praten over hun problemen en zorgen.” Als het aan de BuZz-ers ligt, komt er zeker een derde editie. “We gaan dit in heel Leiden doen”, belooft Tiepel. Want geldzorgen zijn er voorlopig nog wel in Leiden.

Loket
Wethouder Jermoumi liet zich bij verschillende stands uitgebreid voorlichten over de gang van zaken. Ook bij het Informatiepunt Digitale Overheid. “Niet iedereen is digitaal even vaardig”, zegt Jermoumi, “en steeds meer zaken zoals toeslagen en subsidies aanvragen gaat digitaal. Maar wij willen in elke wijk een loket waar mensen met vragen terecht kunnen. Dat staat in ons nieuwe armoedebeleid dat op donderdag 7 december wordt besproken in de commissievergadering.”

Serie Koorddansen met geld
In de aanloop naar het tweede Geldfestival maakte verslaggeefster Gerry van Bakel de serie ‘Koorddansen met geld’ waarin ze samen met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel op stap gaat langs loketten, diensten en ervaringsdeskundigen om meer te weten te komen over armoedebestrijding in Leiden. Eerdere afleveringen verschenen op dinsdag 28 november, maandag 20 november, dinsdag 14 november, dinsdag 7 november, dinsdag 31 oktober, dinsdag 24 oktober, dinsdag 17 oktober, woensdag 11 oktober, dinsdag 26 september, donderdag 21 september en maandag 11 september.

 

Economie Leiden Maatschappij Politiek Koorddansen met geld


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×