Schaatsliefhebbers doen ultiem beroep op gemeenteraad Oegstgeest

21

Schaatsliefhebbers in Oegstgeest hebben zich niet uit het veld laten slaan door het besluit van de gemeente Oegstgeest om geen bijdrage te doen aan de 333 meter schaatsbaan in Leiden. Donderdagavond nam een groep in schaatstenue uitgedoste schaatsers plaats op de publieke tribune van de raadszaal in Oegstgeest. “De bijdrage kost Oegstgeest gedurende dertig jaar maar twintig cent per inwoner per jaar.”

Het gemeentebestuur van Oegstgeest besloot afgelopen zomer al om geen bijdrage te doen aan een langere ijsbaan in Leiden, omdat ‘de meerkosten niet opwegen tegen de relatief beperkte voordelen’. De ijsbaan staat nu toch nog op de agenda van de gemeenteraad, nadat de schaatsers daar een aantal weken geleden in de raadscommissie om vroegen. D66 vond toen dat er in ieder geval een debat moet worden gevoerd over de bijdrage, iets dat tot nu toe nog niet is gebeurd.

125 jaar
Vooraf was al duidelijk dat de meerderheid van de politici in Oegstgeest de hand niet van de knip willen halen voor de ijsbaan. Dat weerhield de schaatsliefhebbers echter niet van een vurig betoog, opgeluisterd door een mega-schaats, een video van Kjeld Nuis en een bel ‘voor de laatste ronde’. “IJsclub Oegstgeest bestaat nu 125 jaar. Twintig procent van de Oegstgeestenaren is lid, dus Oegstgeest schaatst!”, aldus Jan Mulder (secretaris IJsclub Oegstgeest) tegen de raadsleden. “Lettend op klimaatverandering kan schaatsen steeds minder in de buurt, dus dan gaat schaatssport verloren.”

Secretaris van IJsclub Oegstgeest Jan Mulder in gesprek met IJsbrand Terpstra

‘Tamelijk goedkoop’
Het debat leverde vervolgens een klassieke confrontatie op tussen de coalitie en oppositie. D66 pleitte vóór een bijdrage aan de ijsbaan: ‘we willen een signaal afgeven dat we een belangrijke samenwerkingspartner in de regio zijn’ en ‘sport bestaat niet alleen uit voetbal en hockey’. De VVD pleitte tegen de bijdrage. Fractievoorzitter Sven Spaargaren: “zijn we wel in staat om dit bedrag op te hoesten?” Daar sloten coalitiepartijen CDA en Progressief Oegstgeest zich bij aan. “Het is tamelijk goedkoop om akkoord te gaan met zo’n bijdrage, zonder aan te geven hoe dat gedekt wordt”, aldus Pedro van Gessel van het CDA.

Fractievoorzitter van de VVD Sven Spaargaren in gesprek met IJsbrand Terpstra

Motie
Dat het wel mogelijk is om een bijdrage te leveren wil D66 in de komende weken gaan laten zien. “In een motie zullen wij aangeven waar we dat geld vandaan halen in de begroting en dus ook wat we daarvoor gaan laten”, aldus steunfractielid van D66 Jolijn Kouwenhoven. De coalitiepartijen versimpelden het debat vervolgens tot de vraag of het om onderwijshuisvesting gaat of om een ijshal in Leiden. Kouwenhoven: “ik vindt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten, maar het is natuurlijk wel een lastig punt.” D66 komt tijdens de behandeling van de begroting in november met hun motie.

Steunfractielid van D66 Jolijn Kouwenhoven in gesprek met IJsbrand Terpstra

De originele deadline voor het ophalen van de benodigde 3,2 miljoen euro was 1 oktober. De gemeente Leiden stelt het definitieve besluit over de ijsbaan echter uit totdat de besluitvorming in alle regiogemeenten is afgerond. Daardoor hebben schaatsliefhebbers nog iets langer voor hun lobby in de regiogemeenten. In Oegstgeest wordt over een aantal weken definitief over de bijdrage besloten, in Alphen aan den Rijn, Katwijk en Leiderdorp gebeurt dat later ook nog.

Delen

21 reacties

 1. René Dentener op

  De gemeente Oegstgeest heeft andere (financiële) prioriteiten de komende jaren, zo blijkt uit de behandeling van de programmabegroting.* Men wil met name de schuldpositie terugbrengen naar €51 miljoen in 2020. Om dat te bereiken worden o.a. meer stortingen gedaan in de algemene reserves van de gemeente Oegstgeest, zo valt te lezen in het collegestuk. Er worden gerede zorgen geuit over het budget dat beschikbaar is voor de jeugdhulp en dat ontoereikend wordt geacht.(dat is overigens in veel gemeenten het geval) Een wijze keuze van het Oegstgeestse college en de fracties van VVD en CDA om geen geld uit te trekken voor onderwerpen die niet tot de kerntaken van een gemeente behoren, zoals de bekostiging van een ijshal in een buurgemeente. Gemeenten moeten eens eindelijk beseffen dat door alle decentralisaties vanuit het Rijk (zoals het transitieproces in de jeugdhulp en WMO) er minder geld beschikbaar is voor luxe extraatjes zoals een ijsbaan. Je kunt het geld van de belastingbetaler immers maar één keer uitgeven…

  https://www.oegstgeest.nl/fileadmin/editor/Documenten/Bestuur/het_college/Begroting/2017/Oegstgeest_programmabegroting_2018-2021.pdf

  • Aanvulling: viel weg Progressief Oegstgeest bij fracties. Is 13 van de 19 raadszetels, ruime raadsmeerderheid is dus tegen.

   • Een Leids burger op

    Natuurlijk gaat Oegstgeest niet veel geld uitgeven voor een paar metertjes extra.
    En waarschijnlijk Katwijk ook niet. De schaatsliefhebbertjes zullen het gewoon met een 250 meter baan moeten doen en verder niet zeuren.

  • Dentener, zo is het. Maar het is waarschijnlijk veel te ingewikkeld voor de schaatsfanaten.

  • De gemeente Leiden heeft ook andere prioriteiten. Kijk maar naar de leningen die ze voor de komende jaren willen afsluiten. Komt dat geld terug uit de opbrengsten van de ijsbaan?

   • Nee, integendeel, er zal verwacht worden dat de gemeente opdraait voor de exploitatietekorten, waarvoor geld geleend of op iets anders bezuinigd zal worden..

    • Een Leids burger op

     Die exploitatiekosten zijn er ook met een 250 meter baan die er sowieso komt. En die verlenging naar 333 meter komt er niet omdat daar bij de regiogemeenten te weinig financieel draagvlak voor is, voor die paar metertjes extra. Die in totaal 3 miljoen meerkosten hebben de meeste regiogemeenten er niet voor over. Die stellen kennelijk wel andere prioriteiten.

 2. Matthijs Baart

  Met welk geld dan. We lopen jaren als inwoners te gillen dat we te veel schuld hebben en dat dat te veel kost. Vervolgens moeten wel aan alles geld uit gaan geven. Leuk dat 20% lid is van de ijsbaan, maar hoeveel unieke bezoekers trekt het per jaar? En leuk dat het over dertig jaar maar 20 cent per inwoner kost, maar doe je zo ook je boodschappen? Hallo AH, ja ik wil mijn boodschappen die ik nu haal over 30 jaar verspreid betalen. Denk na..

  • Philip van den Hoff

   Heerlijk Matthijs, precies zoals ik je ken; onzinnige opmerkingen, kort door de bocht en slecht doordacht👍🏻. NB; ik ben niet per se voor of tegenstander voor deze ijsbaan. Sociale voorzieningen kosten altijd geld, het is geheel arbitrair of ‘wij’ dit met zn allen willen betalen.

  • Matthijs Baart

   Philip van den Hoff hey Philip voor die twee keer dat we elkaar gezien hebben ben ik blij dat je me kent. En ben ook blij met je toevoeging vandaag. Hier een sticker: 👏

 3. Lukas Teijema

  geen euro belastinggeld naar een ijsbaan. Als er nu al geld bij moet wordt het nooit wat.
  Beter zamelen de liefhebbers zelf geld in om het te bekostigen. Dat gaat sneller en als het niet lukt is het niet belangrijk genoeg. Is dat tenminste ook duidelijk.

 4. Eus de Watergeus op

  Om in plaats van een 250-meterbaan een 333-meterbaan te maken is zo’n 15% meer oppervlak nodig voor de ijshal. Alleen voor díe extra vierkante meters betalen de omliggende gemeenten, waarvoor ze een professionele ijshal krijgen die evenementen trekt waarvan ook zij profiteren. Oegstgeest is al sinds jaar en dag armlastig dus zo’n vaart heeft de schuldinlossing niet.

  • René Dentener op

   “Oegstgeest is al sinds jaar en dag armlastig dus zo’n vaart heeft de schuldinlossing niet.”

   Nee, zo simpel is het niet (meer). Sinds de invoering van het BBV (Besluit Bestuur en Verantwoording) zijn de eisen waaraan gemeenten moeten voldoen inzake bijvoorbeeld de schuldquote aangescherpt en kan er niet zomaar oneindig geleend worden als dat een ongezonde jaarrekening oplevert. Daar zal het provinciaal bestuur (de toezichthouder) dan zonder meer opmerkingen over gaan maken bij de ingestuurde jaarrekening. Maar goed dat mensen als Eus niet aan de knoppen van de openbare financiën zitten, want dat zou me toch een rommeltje geven op den duur…

 5. Wat te denken dat het ook niet bepaald goed voor het milieu is/ energieverbruik. Continue een ijsbaan bevroren houden. Zodat mensen rondjes kunnen schaatsen…
  Maar zo is het ook met autoracen etc

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline