Schaatsliefhebbers lieten duidelijk merken waarom het hen om te doen is: een bijdrage van Oegstgeest. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Schaatsliefhebbers doen ultiem beroep op gemeenteraad Oegstgeest

Schaatsliefhebbers in Oegstgeest hebben zich niet uit het veld laten slaan door het besluit van de gemeente Oegstgeest om geen bijdrage te doen aan de 333 meter schaatsbaan in Leiden. Donderdagavond nam een groep in schaatstenue uitgedoste schaatsers plaats op de publieke tribune van de raadszaal in Oegstgeest. “De bijdrage kost Oegstgeest gedurende dertig jaar maar twintig cent per inwoner per jaar.”

Het gemeentebestuur van Oegstgeest besloot afgelopen zomer al om geen bijdrage te doen aan een langere ijsbaan in Leiden, omdat ‘de meerkosten niet opwegen tegen de relatief beperkte voordelen’. De ijsbaan staat nu toch nog op de agenda van de gemeenteraad, nadat de schaatsers daar een aantal weken geleden in de raadscommissie om vroegen. D66 vond toen dat er in ieder geval een debat moet worden gevoerd over de bijdrage, iets dat tot nu toe nog niet is gebeurd.

125 jaar
Vooraf was al duidelijk dat de meerderheid van de politici in Oegstgeest de hand niet van de knip willen halen voor de ijsbaan. Dat weerhield de schaatsliefhebbers echter niet van een vurig betoog, opgeluisterd door een mega-schaats, een video van Kjeld Nuis en een bel ‘voor de laatste ronde’. “IJsclub Oegstgeest bestaat nu 125 jaar. Twintig procent van de Oegstgeestenaren is lid, dus Oegstgeest schaatst!”, aldus Jan Mulder (secretaris IJsclub Oegstgeest) tegen de raadsleden. “Lettend op klimaatverandering kan schaatsen steeds minder in de buurt, dus dan gaat schaatssport verloren.”

Secretaris van IJsclub Oegstgeest Jan Mulder in gesprek met IJsbrand Terpstra

‘Tamelijk goedkoop’
Het debat leverde vervolgens een klassieke confrontatie op tussen de coalitie en oppositie. D66 pleitte vóór een bijdrage aan de ijsbaan: ‘we willen een signaal afgeven dat we een belangrijke samenwerkingspartner in de regio zijn’ en ‘sport bestaat niet alleen uit voetbal en hockey’. De VVD pleitte tegen de bijdrage. Fractievoorzitter Sven Spaargaren: “zijn we wel in staat om dit bedrag op te hoesten?” Daar sloten coalitiepartijen CDA en Progressief Oegstgeest zich bij aan. “Het is tamelijk goedkoop om akkoord te gaan met zo’n bijdrage, zonder aan te geven hoe dat gedekt wordt”, aldus Pedro van Gessel van het CDA.

Fractievoorzitter van de VVD Sven Spaargaren in gesprek met IJsbrand Terpstra

Motie
Dat het wel mogelijk is om een bijdrage te leveren wil D66 in de komende weken gaan laten zien. “In een motie zullen wij aangeven waar we dat geld vandaan halen in de begroting en dus ook wat we daarvoor gaan laten”, aldus steunfractielid van D66 Jolijn Kouwenhoven. De coalitiepartijen versimpelden het debat vervolgens tot de vraag of het om onderwijshuisvesting gaat of om een ijshal in Leiden. Kouwenhoven: “ik vindt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten, maar het is natuurlijk wel een lastig punt.” D66 komt tijdens de behandeling van de begroting in november met hun motie.

Steunfractielid van D66 Jolijn Kouwenhoven in gesprek met IJsbrand Terpstra

De originele deadline voor het ophalen van de benodigde 3,2 miljoen euro was 1 oktober. De gemeente Leiden stelt het definitieve besluit over de ijsbaan echter uit totdat de besluitvorming in alle regiogemeenten is afgerond. Daardoor hebben schaatsliefhebbers nog iets langer voor hun lobby in de regiogemeenten. In Oegstgeest wordt over een aantal weken definitief over de bijdrage besloten, in Alphen aan den Rijn, Katwijk en Leiderdorp gebeurt dat later ook nog.

Oegstgeest Politiek Sport 333 meter ijsbaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×