Verslaggever Robbert Beurse interviewde burgemeester Liesbeth Bloemen voorafgaand aan haar afscheid.

Zoeterwoude in 2020: Burgemeesterswissel, supermarktverbouwing en corona bij Heineken

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2020. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? In Zoeterwoude werd een bericht over corona op de werkvloer bij Heineken dit jaar het meest gelezen.

Eind september nam het aantal coronabesmettingen in Zoeterwoude opeens snel toe. Dat was voor onze coronaverslaggever reden om op onderzoek uit te gaan. “In heel augustus werd er één inwoner positief getest; in de eerste helft van september waren dat er vier, maar de laatste twee weken kwamen er zestien besmettingen bij”, constateerde Frank Steenkamp. Navraag bij de GGD leverde op dat het om een ‘cluster op de werkvloer’ ging, wat uiteindelijk Heineken bleek te zijn. Aan de vooravond van de tweede coronagolf werd dit bericht uit Zoeterwoude het meest gelezen in het afgelopen jaar.

Iets verderop in de statistieken treffen we, als we een aantal 112-berichten en coronanieuws overslaan, een ander veelgelezen bericht aan. Aan het begin van 2020 ging de enige supermarkt in Zoeterwoude-Dorp korte tijd dicht voor een verbouwing. Die aankondiging was voor veel mensen reden om de website van Sleutelstad te bezoeken, waar ze konden lezen dat de verbouwing ‘voor bewoners en deelnemers van Swetterhage en veel ouderen in Zoeterwoude zorgt voor een ‘gat’ in hun dagbesteding’. Na vier dagen ging de opgeknapte supermarkt weer open.

Slakken in compost
Tot slot kan bij een terugblik op 2020 het afscheid van burgemeester Liesbeth Bloemen zeker niet ontbreken. In 2019 liet ze weten na ruim vijftien jaar afscheid te nemen als burgemeester van het dorp. Dat betekende dat er een vacature kwam, de gemeenteraad over de kandidaten vergaderde en Fred van Trigt uiteindelijk het stokje heeft overgenomen.

Aan de vooravond van Bloemens afscheid sprak Sleutelstad haar uitgebreid in een afscheidsinterview. “Het was heel speciaal om zo dichtbij de burgemeester te komen”, zegt verslaggever Robbert Beurse terugblikkend. “We waren bij haar thuis welkom. Van gangkast tot afvalscheidingsstation in de keuken. Niets bleef verborgen. En ze jaagt ‘s nachts op slakken voor de composthoop”, lacht Beurse, waarvoor het interview een hoogtepunt was van 2020.

Uiteraard kun je nog veel meer lezen over Zoeterwoude en wat er het afgelopen jaar heeft gespeeld, bijvoorbeeld over het hondenspeelveld dat op unaniem initiatief van de gemeenteraad werd aangelegd. Het laatste nieuws uit Zoeterwoude vind je altijd handig bij elkaar in het nieuwsoverzicht van Zoeterwoude.

Zoeterwoude Sleutelstad in 2020


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×