(Foto: Archief).

Flinke opdracht voor nieuwe burgemeester Voorschoten

In een bijzondere raadsvergadering wordt maandagavond bekend gemaakt wie de nieuwe burgemeester van Voorschoten wordt. Dat is op dit moment nog strikt geheim. Wel is bekend dat de opvolger van Pauline Bouvy-Koene een flinke klus te wachten staat.

De belangrijkste uitdaging voor de nieuwe burgervader (of -moeder) is het leiden van de nieuwe ambtelijke organisatie. Eerder trok Voorschoten samen op met Wassenaar in de Werkorganisatie Duivenvoorde. Voorschoten wil zich echter richten op de Leidse regio, terwijl Wassenaar meer feeling heeft met de regio Den Haag. Er wordt daarom gewerkt aan een ontvlechting. Dat zou al voltooid moeten zijn, maar het heeft al de nodige vertraging opgelopen.

Met een zelfstandig ambtenarenapparaat kan Voorschoten zich gaan richten op samenwerking in de Leidse regio. Daarvoor is nog veel werk aan de winkel. Veel samenwerkingsverbanden, met name die in het sociaal domein, zijn op dit moment vormgegeven met partners uit de Haagse regio. Door contracten en andere afspraken is het niet makkelijk om daar zomaar uit te stappen.

Escaleren
Buiten de ambtelijke uitdagingen, moeten er op de korte termijn knopen worden doorgehakt over een aantal grote dossiers. Bijvoorbeeld de financiering van het nieuwe cultuurgebouw op de plek van de bibliotheek en de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Twee grote onderwerpen die al lang spelen, meerdere malen zijn uitgesteld, en waar men voor het einde van deze raadsperiode een beslissing over wil nemen.

Het zijn bovendien twee kwesties die politiek voor spanning hebben gezorgd. Zo zorgde de discussie over de nieuwe Multifunctionele Cultuur Accommodatie voor irritatie bij het merendeel van de oppositie. In een open brief hekelden CDA, ONS, VLS en de PvdA (goed voor 8 van de 21 zetels) de bestuurscultuur. Het gemeentebestuur reageerde schouderophalend. Aan de nieuwe burgemeester, als voorzitter van de raad, de taak om de scherpe verhoudingen niet te laten escaleren.

Spin met acht poten
Voorschoten zoekt eigenlijk een type Bouvy. Streng waar het moet, coulant waar het kan en altijd vrolijk en opgewekt. Zij was drie jaar waarnemend burgemeester en werd op 16 oktober 2019 geïnstalleerd als kroonbenoemde burgemeester. Zowel binnen als buiten de raad was ze erg geliefd. Des te tragischer is de reden dat ze aftrad. Hoewel ze succesvol is geopereerd aan een zeldzame vorm van kanker, is de kans op herhaling groot. “Dan kan je maar een besluit nemen: stoppen, want Voorschoten moet verder”, zei ze in haar afscheidsspeech.

De gemeenteraad ging daarom op zoek naar een Bouvy 2.0. “Geen schaap met vijf poten, maar een spin in het web met acht poten”, zo uitte CDA-fractievoorzitter René Zoetemelk zijn wens. Het zorgde voor 32 brieven van sollicitanten tussen de 33 en 61 jaar. Wie daarvan de nieuwe burgemeester wordt, is nog even afwachten. Wel is zeker dat diegene direct aan de bak kan.

De voordracht van de nieuwe burgemeester vindt maandagavond plaats in een bijzondere openbare raadsvergadering. Naar verwachting wordt vanaf 21.00 uur bekend wie het geworden is. De vergadering wordt online uitgezonden en is ook te zien via Sleutelstad TV.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×