Lenferink in het maandelijkse 'Gesprek met de burgemeester' op Sleutelstad over het besluit.

Burgemeester Lenferink in actie om kinderhartchirurgie LUMC te redden

Drie kersverse ministers kunnen binnenkort een stevige brief van burgemeester Henri Lenferink verwachten. Hij begrijpt ‘echt niet’ waarom eind vorig jaar werd besloten om de afdeling kinderhartchirurgie van het LUMC te sluiten en ‘ontplooit nu op alle mogelijke manieren acties’ om de afdeling voor de stad te behouden. Het LUMC overweegt inmiddels juridische stappen en de Tweede Kamer wil opheldering over de kwestie.

Demissionair minister De Jonge communiceerde net voor kerst dat hij een keuze heeft gemaakt in een al jaren lopende discussie: om de zorg aan kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking te verbeteren, moeten enkele centra in Nederland de deuren sluiten. Alleen het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC in Utrecht mogen deze ‘hoog complexe zorg’ straks nog doen.

“Maar het centrum in Leiden is het grootste en beste van Nederland”, zegt Lenferink in het maandelijkse Gesprek met de burgemeester over dat besluit. “Het is wel heel gek om dat dan te sluiten.” Het LUMC liet zelf eerder al weten onaangenaam verrast te zijn over de voorgenomen sluiting. Ook ouders van kinderen die in het LUMC zijn geholpen, laten massaal van zich horen. Een petitie tegen de sluiting is de afgelopen tijd door ruim 56.000 mensen ondertekend en ook in de Leidse politiek wordt fel gereageerd.

Schoffering
Om de sluiting te voorkomen, worden op dit moment Tweede Kamerleden uitgenodigd om de afdeling in Leiden met eigen ogen te bekijken. CDA-kamerlid Joba van den Berg deed dat maandagavond al en vanuit de PvdA is Attje Kuiken fel tegen het besluit gekant. Het ministerie zegt namelijk dat het een definitief besluit is, maar het LUMC bestrijdt dat en partijen uit de Tweede Kamer willen opheldering. “Dit besluit is een schoffering van de Kamer”, zegt PvdA-Kamerlid Kuiken tegen mediapartner Omroep West.

Kuiken vindt het ongehoord dat zo’n groot besluit is genomen door een demissionaire minister. Ook Lenferink stoort zich aan de manier waarop tot de sluiting is besloten. “Normaal gesproken doe je dat in samenspraak met het veld, maar dat is hier nauwelijks gebeurd. Er is zelfs een alternatief aangeboden, maar daar is door de minister niet eens op gereageerd. Dat is wel curieus.”

Het alternatief waar Lenferink op doelt, is een samenwerking tussen de ziekenhuizen in Rotterdam, Leiden en Groningen. Door intensief samen te werken en artsen te delen, zou de zo gelauwerde kinderhartchirurgie in Leiden behouden kunnen worden, schreven de ziekenhuizen afgelopen juni in een brief aan het ministerie. Zo’n samenwerking was er de afgelopen tijd al tussen Leiden en Amsterdam. “Men heeft dus laten zien zo’n samenwerkingsconstructie heel goed te kunnen organiseren”, aldus Lenferink.

Juridische stappen
Er is de Leidse burgemeester veel aan gelegen om de specialistische afdeling voor Leiden te behouden. Drie ministers kunnen daarom op korte termijn een brief verwachten. “Want dit heeft niet alleen betrekking op de gezondheid (het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.)”, zegt Lenferink, “maar dat heeft ook invloed op het opleidingstraject dat er aan vast zit (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, red.) en het Bio Science Park (ministerie van Economische zaken, red.).”

Het LUMC heeft inmiddels aangekondigd zich niet bij dit besluit neer te leggen. Er worden juridische stappen overwogen als het kabinet het besluit doorzet. Als de beslissing van Hugo de Jonge toch overeind blijft, betekent dat overigens niet dat het LUMC per direct stopt met de kinderhartchirurgie. Er geldt in ieder geval een overgangstermijn van enkele jaren, zodat de overgang van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis op een goede manier geregeld kan worden.

Leiden Maatschappij Politiek Wetenschap Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×