Op de plaats van het ongeluk ontstond een bloemenzee voor de 12-jarige Nino.
Op de plaats van het ongeluk ontstond een bloemenzee voor de 12-jarige Nino. (Foto: Robbert van Cleef)

Leiderdorp in 2023: Nino (12) verongelukt, PostcodeStraatprijs en een nieuwe burgemeester

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2023. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? Vandaag blikken we terug op het jaar van Leiderdorp.

Verreweg het meest ingrijpende nieuws uit Leiderdorp was het verkeersongeluk waarbij de 12-jarige Nino in maart om het leven kwam. De vier meest gelezen berichten gingen hierover en werden samen meer dan 93.000 keer gelezen. De top vijf wordt compleet gemaakt door goed nieuws: de PostcodeStraatprijs viel in mei in de Splinterlaan. Landelijk kwam Leiderdorp ook nog in het nieuws met de burgemeesterswissel. Laila Driessen werd opgevolgd door ‘blindfluencer’ Tjarda Struik.

Dodelijk verkeersslachtoffer Nino
Vrijdagochtend 10 maart kwam het nieuws naar buiten dat er een dodelijk verkeersongeluk had plaatsgevonden op de Rietschans in Leiderdorp. Later die dag werd bekend dat het om Nino (12) ging die met zijn fiets was aangereden door een vrachtwagen. Het nieuws ging als een schokgolf door Leiderdorp en het verdriet was groot. Ook klonken er steeds meer verontwaardigde geluiden over de gevaarlijke verkeerssituatie waar Nino’s moeder al vaker melding van had gemaakt.

De vraag rees of de gemeente Leiderdorp nalatig was geweest en dus schuld had aan de dood van Nino. Een petitie om de situatie veiliger te maken werd duizenden keren ondertekend en de gemeente maakte in juni bekend de belijning en bebording bij het kruispunt aan te passen. In november werd de rechtszaak tegen de vrachtwagenchauffeur uitgesteld.

Lees hier het hele dossier over het ongeluk waarbij Nino op het leven kwam.

PostcodeStraatprijs
Acht deelnemers van de Postcode Loterij die meespelen met postcode 2352 SB in Leiderdorp keken verrast op toen Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld in mei in de Splinterlaan verscheen. Op die postcode is de PostcodeStraatprijs van 25.000 euro gevallen. Ook werd onder de winnaars van deze straatprijs een auto verloot.

Dit Leiderdorpse bericht bericht trok na het nieuws over het dodelijke verkeersongeluk de meeste aandacht.

Nieuwe burgemeester
Na twaalf jaar burgemeesterschap nam Laila Driessen afscheid als burgemeester van Leiderdorp. Haar opvolger is de 37-jarige Tjarda Struik. De bijna blinde burgemeester wordt ook ‘blindfluencer’ genoemd, omdat ze het hebben van een visuele beperking op een positieve manier onder de aandacht brengt. Zo vroeg ze tijdens haar installatie in november alle aanwezigen in de raadszaal een blinddoek om te doen. “Dit is mijn wereld.” Ook is ze bekend van filmpjes op TikTok. Daar geeft ze haar volgers een inkijkje in haar leven waarbij ze steevast begint met de zin: “Hoi, ik ben Tjarda en ik ben bijna blind.”

Met ruim 200.000 volgers is Struik al behoorlijk populair op TikTok en dat bleek ook tijdens een van haar eerste publieke optredens. Ze mocht Sinterklaas ontvangen in Leiderdorp en werd door de kinderen al herkend.

In december kwam Struik in het nieuws omdat ze de ambtsketen had gesloopt, zo bekende ze zelf op Instagram en TikTok. “Een kettinkje waarmee de ambtsketen wat mooier om je nek hangt, is gebroken. Ik heb dus de ambtsketen nu al gesloopt. Dus ik ben lekker begonnen. Eerste maand, keten kapot.”

 

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×