(Foto: Robbert van Cleef).

Leiderdorp in 2022: sluiting van de Action en man overlijdt na boosterprik

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2022. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? In Leiderdorp was het meest gelezen artikel het overlijden van een 77-jarige man nadat hij een boosterprik had gekregen. Maar net als vorig jaar hield de sluiting van de Action de Leiderdorpers weer bezig.

Eind vorig jaar besloot de Raad van State dat er geen plek was voor de Action en de Jumper op de Baanderij. De interesse daarvoor onder de Leiderdorpers bleef ook dit jaar onverminderd hoog. Want de Action weigerde in eerste instantie om de deuren te sluiten. De winkel kreeg daarvoor een boete van 10.000 euro per week. Nadat de gemeente Leiderdorp besloot de boete te verhogen, haalde de Action bakzijl en sloot toch de deuren.

Het vertrek van de ene keten was veelgelezen, maar de komst van een ander ook. Want zes jaar na het afgeven van de vergunning ging dit jaar de vestiging van KFC in Leiderdorp aan de Persant Snoepweg dan toch open. Daar zaten veel mensen op te wachten, want het artikel was het op een na meest gelezen artikel. En met de sluiting van de Spanjaardsbrug voor autoverkeer tussen Leiderdorp en Leiden is de top drie compleet.

Leiderdorp laat zich van zijn goede kant zien als het gaat om de opvang van en hulp voor Oekraïeners. In de gemeentewerf kwam een weggeefwinkel voor Oekraïense vluchtelingen die hier vaak met bijna niets zijn aangekomen. In de Statenhof zijn negentig Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Ook Leiderdorp ging in maart naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Iets meer dan de helft van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit. Net als in 2018 was de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) de grote winnaar, de partij ging van vier naar zes zetels. De komende vier jaar vormt LPL samen met PvdA-GroenLinks en CDA de coalitie in Leiderdorp.

112
Opmerkelijk nieuws in het verkeer doet het eigenlijk altijd goed en daar vormt 2022 geen uitzondering op. Want een man die meer dan acht keer blies dan toegestaan, een automobilist die al vijf keer was aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs en een gloednieuwe auto die al na één dag moest worden afgesleept na een ongeluk werden goed gelezen.

2022 is ook het laatste jaar van de brandweerkazerne in Leiderdorp. Na 125 jaar houdt het korps op 1 januari om 8.00 uur op te bestaan. Dit jaar is de brandweerkazerne aan de Schipholweg in Leiden in gebruik genomen. De vrijwilligers uit Leiderdorp gaan voortaan vanuit die kazerne aan het werk.

Leiderdorp Maatschappij Sleutelstad in 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×