(Foto: Regio15).

Zoeterwoude in 2022: wijkagente overlijdt op weg naar werk en PZ wel de grootste maar niet in de coalitie

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2022. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? In Zoeterwoude ging het meest gelezen artikel over de Zoetermeerse wijkagente die overleden in een sloot langs de Weipoortseweg werd gevonden.

Op zondagochtend 20 november werd de vrouw met haar fiets gevonden door buurtbewoners. Ze is op weg naar haar werk in Zoetermeer door nog onbekende oorzaak in de sloot terecht gekomen en overleden. De politie stelt na een kort onderzoek vast dat de gestorven collega niet door een misdrijf om het leven is gekomen. Familie, vrienden en de bewoners van Zoeterwoude reageren geschokt op de plotselinge dood van wijkagente Kim Minnee. Tijdens het afscheid van de jonge vrouw vormen ruim honderd politieagenten een erehaag bij de ingang van het uitvaartcentrum.

In 2022 zorgen ludieke acties van bewoners er tot twee maal toe voor dat het kleinste dorp van Zuid-Holland landelijk in het nieuws komt. Toen begin januari Amateurastroloog Theo Riet bekend maakte dat hij een neergestorte meteoriet op het erf van een boerderij in de Geerpolder had gevonden, wilden zelfs SBS6 met een camera langskomen in Zoeterwoude. Toen collega-onderzoeker dr. Otto Plichter ook nog eens een vingerkootje aantrof in de steen begrepen de meesten dat de zogenaamde meteorietinslag niet echt was, maar onderdeel van dorpsspel Het Dappere Dorp.

Om de inwoners van Zoeterwoude tijdens de coronabeperkingen toch iets te laten ondernemen werden verschillende opdrachten rondom de meteoriet bedacht. Wie alle vragen goed beantwoordde kwam erachter waar en wanneer de finale van het spel gespeeld werd.

Ook de oproep van de net opgerichte band ‘ZoeterWous’ om te strijden voor de zelfstandigheid van Zoeterwoude (en daarmee tegen een mogelijke annexatie door Leiden) kon op landelijke aandacht rekenen. Ludieke teksten als ‘Leiden laat me los… Zoeterwoude boven!’ halen zelfs het NOS journaal. Dat de voorman van de band, Michiel Breedveld, in het dagelijks leven politiek verslaggever bij die omroep is hielp natuurlijk ook mee.

De gemeenteraadsverkiezingen zorgden voor een omslag in het Zoeterwoudse gemeentebestuur. Net als bij voorgaande verkiezingen kregen de lokale CDA en Progressief Zoeterwoude (PZ) fracties het merendeel van de stemmen. Maar, anders voor voorheen, lukte het deze twee partijen niet om tot een coalitie te komen. PZ gaf aan ‘onvoldoende vertrouwen in een stabiele coalitie met het CDA’ te hebben en trok zich terug uit de onderhandelingen. Samen met de VVD vormde CDA een coalitie. Voor het eerst in 16 jaar ging PZ de oppositie in.

VVD fractievoorzitter Mathieu Paardekooper hief zijn transportbedrijf op en verruilde de bestuurdersplek in zijn vrachtwagen voor een in het college van burgemeester en wethouders. PZ wethouder Ruud Bouter moest zijn wethoudersplek afstaan aan de VVD. En ook de andere wethouder, Ton de Gans (CDA), keerde na de verkiezingen niet terug. De Gans was toe aan een nieuwe uitdaging en had zijn vertrek al ruim voor de uitslag aangekondigd.

Met een bijna nieuw college (Fred van Trigt was immers ook pas anderhalf jaar burgemeester) gaat Zoeterwoude met een frisse blik de toekomst in.

Maatschappij Zoeterwoude Sleutelstad in 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×