Overzicht krijgen en houden op je inkomsten en uitgaven. Wat komt er elke maand binnen en wat gaat eruit. Aan boodschappen, huur en energierekening. Volgens Daphne de Wind, vrijwilliger bij Humanitas Thuisadministratie is een kasboekje daarbij een goed hulpmiddel. “Het geeft je inzicht in waar je je geld aan uitgeeft.”
In de serie Koorddansen met geld verkent Sleutelstad de wereld van het ontbreken van geld. Hoe zorg je ervoor dat je aan het eind van de maand ook nog geld hebt voor boodschappen en je af en toe ook een avondje uit kunt veroorloven. Op het Geldfestival dat BuZz Leiden op woensdag 29 november organiseert, samen met een groot aantal partners, is veel informatie te halen. In Koorddansen met geld alvast een rondje langs loketten, diensten en initiatieven. Vandaag: Humanitas Thuisadministratie.
In de serie ‘Koorddansen met geld’ elke week aandacht voor armoede, geldzorgen en waar je hulp kunt krijgen.
Wie niet zoveel geld heeft, moet extra goed opletten. Een paar keer een rekening niet betalen kan leiden tot een vervelend domino-effect. Op tijd betalen, weten welke rekeningen eraan komen en bijhouden wat je al hebt betaald, kan je dan helpen controle te houden en schuldenvrij te blijven. Marlies Tiepel, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden, heeft Daphne de Wind van Thuisadministratie gevraagd naar de Buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan te komen. Daar is ook vaste bezoekster van de BOP, Helen.
Struikelblok
Helen heeft moeite met de Nederlandse taal en kan daardoor niet makkelijk zelf een toeslag aanvragen, of de contributie voor de sportclub van haar zoon en haar eigen zwemabonnement terugvragen bij het Sportfonds. Ze is blij met de hulp die ze krijgt van Humanitas Thuisadministratie. “Brieven van de gemeente en andere instanties zijn vaak niet gemakkelijk te lezen”, zegt vrijwilligster Daphne. “Taal is echt een struikelblok voor veel mensen.”
Samen met Helen bekijkt Daphne waar ze recht op heeft, hoe ze hulp, subsidies en toeslagen kan aanvragen, maar ook hoe ze haar uitgaven kan budgetteren. “Een kasboekje is helemaal niet ouderwets”, zegt Daphne. “Ik doe het zelf ook. Als je steeds opschrijft wat je uitgeeft en waaraan, krijg je meer inzicht. De volgende stap is dan dat je ook een budget voor jezelf maakt. Je begint met het bedrag dat je hebt aan inkomsten, daar trek je de vaste lasten vanaf en dan houd je geld over voor boodschappen, kleding en ook een avondje uit. Helen heeft het al heel aardig op orde.”
Geldfestival
Wie ook hulp kan gebruiken bij het op orde houden van het huishoudboekje, kan aankloppen bij Humanitas Thuisadministratie. Dat kan natuurlijk ook altijd via Marlies Tiepel van BuZz Leiden, of kom naar het Geldfestival op woensdag 29 november in buurtcentrum Op Eigen Wieken in de Merenwijk, van 10.00-16.00 uur. Gezellig, leerzaam en gratis toegankelijk.
In de serie Koorddansen met geld gaat verslaggeefster Gerry van Bakel samen met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel op stap langs loketten, diensten en ervaringsdeskundigen om meer te weten te komen over armoedebestrijding in Leiden. Eerdere afleveringen verschenen op dinsdag 7 november, dinsdag 31 oktober, dinsdag 24 oktober, dinsdag 17 oktober, woensdag 11 oktober, dinsdag 26 september, donderdag 21 september en maandag 11 september.
Economie Leiden Maatschappij Koorddansen met geldSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907