Burgemeester Nadine Stemerdink van Voorschoten. (Foto: Sleutelstad)

Burgemeester van Voorschoten over statushouders, treinongeluk en ambtenaren in winkels

Deze week spreekt Chris de Waard met burgemeester Nadine Stemerdink van Voorschoten over de opvang van statushouders, de herdenking van het treinongeluk een jaar geleden, ambtenaren in lege winkels, kapotte lantaarnpalen en straatnamen in het nieuwe Bijdorp. Het maandelijkse gesprek met de Leidse burgemeester wordt vanaf nu uitgebreid met de vijf andere burgemeesters uit de omgeving van Leiden: Oegstgeest, Leiderdorp, Voorschoten, Zoeterwoude en Wassenaar.

Ook Voorschoten worstelt met de vraag wat de spreidingswet betekent voor de opvang van asielzoekers. Op dit moment vangt de gemeente een flinke groep mensen op in Van der Valk hotel De Gouden Leeuw. Hoe de opvang in de toekomst eruitziet kan de burgemeester nog niet zeggen.

Het is een jaar geleden dat er in Voorschoten een dodelijk ongeval gebeurde tussen twee treinen en een hijskraan. De machinist van de kraan kwam bij het ongeluk om het leven. In klein comité zal worden stilgestaan bij het treinongeluk. “De herdenking is bedoeld voor betrokkenen en omwonenden. Wanneer dit precies zal zijn is nog niet bekend”, zegt Stemerdink.

Het idee van het gemeentebestuur om leegstaande winkelpanden in te zetten als werkruimte voor ambtenaren kon op nogal wat vragen rekenen. Het gemeentehuis, waar momenteel ongeveer tachtig Oekraïners worden opgevangen, is aan een flinke verbouwing toe. Tot die klaar is, is er behoefte aan werkruimten voor de ambtenaren. De inzet van leegstaande winkelpanden leek het college een goed plan. Ondernemers in het dorp zijn minder enthousiast.

De straatverlichting op verschillende plekken in de gemeente werkt al een tijd niet naar behoren. “En dat is ontzettend irritant. Liander heeft handjes tekort om alle storingen snel af te handelen. Het komt dus niet door het energietekort maar door storingen. In Voorschoten hebben we er ontzettend last van. De wethouder is ermee bezig”, zegt Stemerdink.

En rondom Huize Bijdorp komt een woonwijk. Voorschotenaren mogen meedenken over de namen die de nieuwe straten gaan krijgen. De burgemeester is tevreden met de uitkomsten.

Het Gesprek met de Burgemeester wordt voortaan wekelijks opgenomen met een van de zes burgemeesters uit onze regio en vervolgens verschillende keren uitgezonden op tv.

Wie suggesties heeft voor een thema of een vraag wil stellen aan een van de burgemeesters kan een e-mail sturen aan de redactie van Sleutelstad: redactie@sleutelstad.nl.

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×