Het college van burgemeester en wethouders van Voorschoten. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Draagvlak brokkelt af, maar Voorschotens gemeentebestuur ligt er niet wakker van

Vier politieke partijen verweten het Voorschotense gemeentebestuur onlangs in een open brief dat er niet geluisterd wordt. Burgemeester Aptroot zegt er ‘niet wakker van te liggen’. Toch is er wel degelijk wat aan de hand. De sfeer van ongenoegen rond het gemeentebestuur lijkt steeds groter te worden. Ook buiten de raadszaal. Zo uitten meerdere adviesorganen de afgelopen tijd hun zorgen, anderen stopten er zelfs mee.

Het huidige gemeentebestuur, dat steun krijgt van de VVD, GroenLinks en D66, begon na de verkiezingen in 2018 voortvarend. Ze riepen inwoners van Voorschoten op om ideeën voor het dorp aan te dragen en dat leverde bijna honderd reacties op. Die werden meegenomen in het coalitieakkoord, waar alleen de eenmansfracties van PvdA en SP tegenstemden. Het was een frisse start voor het gemeentebestuur aan het begin van een nieuwe raadsperiode.

De Brui
Het bleek moeilijk om die hoge verwachtingen waar te maken. Zo’n twee-en-een-half jaar later voelen veel Voorschotenaren zich niet meegenomen in het besturen van het dorp. De directe aanleiding voor het barsten van de bom is de discussie over de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). Die komt niet bij de Kruispuntkerk, maar bij de bibliotheek.

Oppositiepartijen CDA, ONS, VLS en de PvdA (goed voor 8 van de 21 zetels) schreven een open brief aan waarnemend burgemeester Aptroot. Daarin hekelden ze de bestuurscultuur. Volgens de partijen trekt het gemeentebestuur zijn eigen plan en wordt er niks gedaan met hun ideeën.

Uitgerekend door een gebrek aan betrokkenheid van het gemeentebestuur zegden ze begin deze maand de samenwerking op

Buiten de raad gaf de taskforce centrum, een adviesorgaan van het gemeentebestuur, er de brui aan. De taskforce die bestond uit betrokken Voorschotenaren, was juist opgericht om de kennis van de lokale bevolking te betrekken bij nieuwe plannen voor het centrum. Uitgerekend door een gebrek aan betrokkenheid van het gemeentebestuur zegden ze begin deze maand de samenwerking op.

Gepiepeld
Voor het geharrewar rondom de nieuwe MFA waren er al signalen dat de lont aan het branden was. De Alliantie Burgers Voorschoten, een groep inwoners dat zich via constructieve participatie inzet voor de belangen van burgers, gaf aan dat zij hun inbrengen zien als ‘trekken aan een zwaargewond paard’. De Voorschotense Advies Commissie die adviezen geeft over de bouwplannen van het gemeentebestuur, stopte er van de zomer zelfs helemaal mee. Op hun inbreng werd niet eens gereageerd, zeiden ze.

Daar bovenop speelde het ellenlange proces rondom de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Het gemeentebestuur wilde het monumentale pand in eerste instantie verkopen aan huurder Jos Kriek. Toen de deal bijna rond was bleek de gemeenteraad iets anders te willen en moest het verkoopproces van vooraf aan beginnen. Beoogd koper Jos Kriek voelde zich door de gang van zaken behoorlijk gepiepeld.

Schreeuw
Wethouder Erika Spil (GroenLinks) reageert licht geprikkeld op de vraag hoe het gesteld is met de participatie in Voorschoten. “Ik begrijp de vraag niet helemaal. Het is toch juist goed dat burgers zich roeren?”, zegt de wethouder namens het college van burgemeester en wethouders. “We zijn er voor het algemeen belang. Het kan dat mensen niet tevreden zijn, maar er zijn ook heel veel mensen wel tevreden”, zegt ze.

Het was misschien een schreeuw om aandacht

Op de open brief schreef burgemeester Aptroot terug verbaasd te zijn. Hij voegt daar nu aan toe ‘er geen moment wakker van te hebben gelegen’. Aptroot: “Het was misschien een schreeuw om aandacht. We hebben het er ook niet meer over gehad.” Wethouder Cramwinckel (D66) slaakt juist een verzoenende toon aan: “We moeten niet praten over elkaar, maar met elkaar.”

Bouvy
Dat praten gaat weer gebeuren in het nieuwe jaar. Ook in 2021 moeten er namelijk dikke knopen worden doorgehakt. Bijvoorbeeld over het benoemen van een nieuwe burgemeester, de ambtelijke ontvlechting van Voorschoten en Wassenaar en diverse bouwprojecten. Tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar zei Aptroot dan ook: “Rust goed uit, we gaan in het nieuwe jaar hard aan de bak.”

VLS-fractievoorzitter Marleen Persoon gaat met een slecht gevoel het kerstreces in. “We nemen geen raadsbreed gedragen beslissingen meer. Jammer”, zei ze toen werd besloten over de nieuwe MFA. Oud-burgemeester Pauline Bouvy-Koene hoopt juist dat de raad daadkrachtig blijft, zei ze in haar afscheidsspeech: “Hak knopen door. Misschien is niet iedereen het er mee eens, maar leg het dan uit.”

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×